Is het je eerste bevalling of heb je al een keer een bevalling meegemaakt?

Bevallen

Heeft je verloskundige al naar je wensen voor de bevalling gevraagd?

Hoe kijk jij naar de bevalling?  Je wensen voor een eerste of een volgende bevalling zullen anders zijn. Een ding is zeker een bevalling is een eenmalige gebeurtenis voor dít kindje. Wellicht denk je, poeh gelukkig maar! Je moet er niet aan denken om iedere week een bevalling mee te moeten doorstaan.

Ik zeg je eerlijk, ik zou ook zeker niet heel vaak een bevalling willen doen.

Wel vind ik een bevalling iets magisch hebben. Iets wat niet te vergelijken is met iets anders. Bij mijn eerste bevalling heb ik mij uitgebreid voorbereid. Ik heb veel gelezen en tijdens het lezen keuzes gemaakt wat ik wel en niet wilde. Ik merkte ook dat mijn zwangerschapsbrein niet altijd helemaal meewerkte en dat ik veel weer vergat.

Mijn oplossing is zoveel mogelijk opschrijven. Uiteindelijk is daar een geboorteplan uit gekomen. Eentje waarin ik achteraf gezien nog veel te weinig in had opgeschreven. Deze was op basis van wat ik op het internet had gevonden plus wat ik nog uit de boeken had onthouden.

Controle hoe het met je baby gaat

Wat had ik erin opgeschreven?

  • Locatie; waar wilde ik bevallen
  • Aanwezigen; wie wilde ik erbij hebben
  • Foto’s; wilde ik dat er foto’s gemaakt werden
  • Communicatie; wie het eerste aanspreekpunt was
  • Pijnbestrijding; of en wanneer
  • Weeën opvangen; welke houdingen en hoe
  • Ingrepen; hoe dacht ik over ingrepen
  • Navelstreng; wie ging deze knippen
  • Na de bevalling; wel of geen bezoek
  • Voeding; borstvoeding of niet


Het kan zijn dat je naar bovenstaand rijtje kijkt en denkt: ‘Nou das toch best wel al een aardig rijtje waar je aan hebt gedacht?’ Klopt, het was al wat uitgebreider dan de meeste voorbeelden die ik had gevonden op internet. Echter, wat er miste waren de kleine dingen, de nuances die júist het verschil maken in hoe je de bevalling gaat meemaken.

Ik zal je een aantal voorbeelden geven waaraan ik niet had gedacht:

  • Hoe wilde ik dat de baby afgenaveld werd? lees in de volgende mail mijn verhaal
  • De impact van een oxytocine spuit om de placenta te bespoedigen om geboren te worden
  • De eerste kleertjes van de baby

Je moet al zoveel

Ik wil aankomende moeders het zo makkelijk mogelijk maken om over keuzes tijdens de bevalling na te denken. Dat jij niet bezig bent met heel veel informatie tot je nemen en daar uiteindelijk niets mee doet. Omdat je zwangerschapsbrein je in de steek laat of dat je zo enorm in je bevalbubbel zit dat je de rest van de wereld niet kunt vertellen wat je wensen nu precies zijn.

Nu kun je in mijn optiek 2 dingen doen:

  • Zelf alles gaan uitzoeken en hopen dat je volledig genoeg bent
  • Of het jezelf makkelijk maken en je bevalling voorbereiden met de geboorteplan tool.

Gerelateerde Artikelen

Angst voor de bevalling en onderzoek hiernaar

In de afgelopen jaren is steeds meer aandacht gekomen voor de impact van psychische klachten van de (aanstaande) moeder op haar zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er is steeds meer consensus dat thema’s als zwangerschap en bevalling vaak zowel positieve als negatieve emoties oproepen en dat dit ook voor de meeste vrouwen prima kan samengaan.
Helaas is er een subgroep van zwangere vrouwen die in ernstige mate angst ervaart voor de bevalling, zodanig dat dit niet alleen invloed heeft op hun emotionele ervaring tijdens de zwangerschap en in aanloop naar de bevalling, maar zelfs ook de bevalling zelf kan beïnvloeden. Aandacht en wetenschappelijk onderzoek om deze angsten nog beter te begrijpen en te kunnen behandelen zijn belangrijk. Vanuit Haaglanden Medisch Centrum is een multidisciplinair onderzoek gestart naar hoe zwangere vrouwen hun toekomstige bevalling beleven. En er worden nog deelnemers gezocht! Ben jij of ken jij iemand die zwanger is en mee wil doen? Mail naar bevalangst@haaglandenmc.nl of contact ons via @onderzoekbevalangst.

Keuze: Thuisbevallen

Sta jij op het punt om de keus te maken? Stop je kop dan niet in het zand. Stel je voor waar en hoe je zou kunnen bevallen. Waar ontspan jij het beste? Kun je het meest op jezelf focussen? Waar kan jouw partner je het beste ondersteunen?

Vroeggeboorte: waar liefde en angst hand in hand gaan (deel 2 van 3)

In 2017 stond mijn leven op zijn kop. Ik werd mama, maar tegelijkertijd werd mijn kracht en doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. Mijn zoontje werd twee maanden te vroeg geboren en met 5 maanden oud kreeg hij een bacteriële hersenvliesontsteking.

In deze tweede podcast aflevering neem ik je verder mee in mijn verhaal. Kai is geboren, hij is er, wellicht twee maanden te vroeg, weegt amper 2 kilo maar hij is zo'n sterk mannetje. Spannende tijden breken aan waarin hij van de High Care afdeling naar de Intensive Care wordt gebracht en weer terug. En het fenomeen borstvoeding, ik was er helemaal nog niet over uit of ik dat wilde gaan doen. Van melkkoe naar het witte goud!

Dit was een super heftig jaar wat ervoor zorgde dat ik anders naar het leven ben gaan kijken. En geleid heeft tot kiezen voor mezelf, mijn gezin en mijn droom om ondernemer te worden. Ik hoop je te kunnen inspireren met mijn verhaal.

Reacties