Is het je eerste bevalling of heb je al een keer een bevalling meegemaakt?

Bevallen

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Heeft je verloskundige al naar je wensen voor de bevalling gevraagd?

Hoe kijk jij naar de bevalling?  Je wensen voor een eerste of een volgende bevalling zullen anders zijn. Een ding is zeker een bevalling is een eenmalige gebeurtenis voor dít kindje. Wellicht denk je, poeh gelukkig maar! Je moet er niet aan denken om iedere week een bevalling mee te moeten doorstaan.

Ik zeg je eerlijk, ik zou ook zeker niet heel vaak een bevalling willen doen.

Wel vind ik een bevalling iets magisch hebben. Iets wat niet te vergelijken is met iets anders. Bij mijn eerste bevalling heb ik mij uitgebreid voorbereid. Ik heb veel gelezen en tijdens het lezen keuzes gemaakt wat ik wel en niet wilde. Ik merkte ook dat mijn zwangerschapsbrein niet altijd helemaal meewerkte en dat ik veel weer vergat.

Mijn oplossing is zoveel mogelijk opschrijven. Uiteindelijk is daar een geboorteplan uit gekomen. Eentje waarin ik achteraf gezien nog veel te weinig in had opgeschreven. Deze was op basis van wat ik op het internet had gevonden plus wat ik nog uit de boeken had onthouden.

[/et_pb_text][et_pb_image src=”https://geboorteplan.online/wp-content/uploads/2020/10/59.png” alt=”Controle hoe het met je baby gaat” title_text=”Controle hoe het met je baby gaat” _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.8.2″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Wat had ik erin opgeschreven?

 • Locatie; waar wilde ik bevallen
 • Aanwezigen; wie wilde ik erbij hebben
 • Foto’s; wilde ik dat er foto’s gemaakt werden
 • Communicatie; wie het eerste aanspreekpunt was
 • Pijnbestrijding; of en wanneer
 • Weeën opvangen; welke houdingen en hoe
 • Ingrepen; hoe dacht ik over ingrepen
 • Navelstreng; wie ging deze knippen
 • Na de bevalling; wel of geen bezoek
 • Voeding; borstvoeding of niet


Het kan zijn dat je naar bovenstaand rijtje kijkt en denkt: ‘Nou das toch best wel al een aardig rijtje waar je aan hebt gedacht?’ Klopt, het was al wat uitgebreider dan de meeste voorbeelden die ik had gevonden op internet. Echter, wat er miste waren de kleine dingen, de nuances die júist het verschil maken in hoe je de bevalling gaat meemaken.

Ik zal je een aantal voorbeelden geven waaraan ik niet had gedacht:

 • Hoe wilde ik dat de baby afgenaveld werd? lees in de volgende mail mijn verhaal
 • De impact van een oxytocine spuit om de placenta te bespoedigen om geboren te worden
 • De eerste kleertjes van de baby

Je moet al zoveel

Ik wil aankomende moeders het zo makkelijk mogelijk maken om over keuzes tijdens de bevalling na te denken. Dat jij niet bezig bent met heel veel informatie tot je nemen en daar uiteindelijk niets mee doet. Omdat je zwangerschapsbrein je in de steek laat of dat je zo enorm in je bevalbubbel zit dat je de rest van de wereld niet kunt vertellen wat je wensen nu precies zijn.

Nu kun je in mijn optiek 2 dingen doen:

 • Zelf alles gaan uitzoeken en hopen dat je volledig genoeg bent
 • Of het jezelf makkelijk maken en je bevalling voorbereiden met de geboorteplan tool.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties