Agile vs Waterval mindset

Het precies volgen en uitvoeren van een plan is ver te zoeken. Tenminste als je een vaststaand plan a la waterval methode wilt hanteren om moeder te zijn. Waarbij je eerst tijd neemt om een uitgebreid plan te maken. Vervolgens dat plan gedurende de gehele periode ongewijzigd laat. Voorbeeldje:

  1. Je besluit om moeder te worden in september
  2. In januari wordt je zwanger
  3. Je bent 9 maanden zwanger
  4. Gaat precies na 40 weken bevallen en voila je bent moeder

Dit uiteraard zonder centje pijn of tegenslag. De waarheid is natuurlijk een stuk weerbarstiger. Zo kan het zijn dat jij:

  • Er jaren over hebt gedaan om zwanger te worden.
  • Helaas net zoals 1 op de 4 vrouwen een miskraam meemaakt en opnieuw zwanger wil/moet worden. Ondertussen ‘even’ moet dealen met dit verlies.
  • Een vroeggeboorte meemaakt met 30 weken. En meer met het ziekenhuis bezig bent dan op een roze wolk zitten.
  • 9 maanden super misselijk bent en je met 10 weken zwangerschap 100% ziek moet gaan melden en thuis ook niet veel kan doen
  • Ergens na 41,5 weken gestript moet worden.
  • Of een van de andere duizend dingen die anders lopen dan je had gehoopt tijdens je zwangerschap.

Dingen waar je zelf weinig controle over hebt. Ze gebeuren. Waar je wel controle over hebt is de manier hoe je hiermee omgaat.

Mijn overtuiging is dat een Agile mindset kan helpen om met al die veranderingen van verwachtingen om te gaan. De Agile mindset is flexibel en wendbaar omgaan met wat op je pad komt. Iets wat in het bedrijfsleven al een heel tijdje wordt gebruikt. Misschien heb je weleens gehoord van bijvoorbeeld Scrum of Kanban.

Een Agile mindset is een manier van kijken, doen, handelen én voelen.

Het leven is niet simpel, standaard, beheersbaar en voorspelbaar. Het ouderschap is complex, dynamisch en onvoorspelbaar.

Hoe hou je je staande?

Hoe zorg je dat je niet gek van onzekerheid wordt in alle hectiek van het moederschap en slapeloze nachten? Door te weten wat je belangrijk vindt, waar je voor staat. Daar hoort een plan bij, eentje welke super flexibel is. Een stabiele basis om op terug te vallen. Maar wel een basis die je telkens kunt wijzigen, niet van a tot z hoeft te volgen. En dat het nog steeds oké is allemaal.

De kracht om het vermogen te hebben om te veranderen zit in de mindset. Weten wat je wilt bereiken. Terug kunnen grijpen naar je kernwaarden. Wat wil jij meegeven aan je kindje? Waar wordt jij blij van? Waar kun je achter staan, samen met je partner? Allemaal belangrijk om over na te denken tijdens je zwangerschap en (beginnend) ouderschap.

Ik daag je uit

Maak een top 3 van waardes die je wilt opnemen in je plan, je moederschapsplan. Denk daarbij verder dan waar je wilt bevallen, of je wel of niet na 3 maanden weer wilt werken. Dat is invulling van die waarden. Weten welke kernwaarden ik nastreef met mijn gezin? Kernwaarden Mamamentje

Succes! Laat je mij weten waar je naar streeft?

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Het schuldgevoel van een mama

Vanochtend werd ik wakker met 2 kinderen die alleen maar met me wilden knuffelen. Hele mooie momenten van het moederschap. Hier kan ik echt van genieten. Toch breng ik ze daarna snel naar de kinderopvang, want mama moet weer aan het werk. Tijd om te spelen was er vanochtend niet. Na een snel ontbijt moesten we de deur alweer uit. Hier kan ik me wel eens schuldig om voelen. Zij hebben echt behoefte aan tijd met mij. Ondertussen wil ik ook graag werken, sporten en even tijd voor mezelf hebben.

Het moederschap is constant balanceren tussen je eigen behoeftes en de behoeftes van je kindje. Vooral het niet genoeg, denken te, voldoen aan de behoeftes van je kindje, bezorgd vaak een schuldgevoel. Maar voldoe jij te weinig aan je eigen behoeftes, dan wordt je ook geen gezellige mama. Een balans vinden waarbij jullie allemaal voldoende tot jullie recht komen is een hele uitdaging.