Angst voor de bevalling en onderzoek hiernaar

In de afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling gekomen voor de impact van de psychische (on)gezondheid van de (aanstaande) moeder op haar zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Er is, wat mijns inziens een positieve ontwikkeling is, gaandeweg de jaren steeds meer ruimte gekomen voor het inzicht dat zaken als zwangerschap, bevalling en ouderschap vaak zowel positieve als negatieve emoties oproepen. Dat er naast de blijdschap, opluchting, dankbaar en enthousiasme ook sprake kan zijn van zorgen, angst en spanningsklachten.
Er is namelijk bekend dat een subgroep van de zwangere vrouwen er sprake is van meer ernstige angst voor de bevalling. Deze angst kan heel begrijpelijk zijn, na bijvoorbeeld een eerdere nare of traumatische bevalling, of samenhangen met nare bevalverhalen van anderen, maar kan tegelijkertijd grote impact hebben op de zwangere, de partner en het (ongeboren) kindje.
Wat is bevalangst?
Angst voor de bevalling blijkt een soort containerbegrip te zijn, waarbij je kunt denken aan:
- angst voor pijn,
- angst voor onvoldoende support tijdens de bevalling,
- angst voor verlies van autonomie en controle,
- angst dat het kindje zal overlijden of gehandicapt raakt,
- angst / gêne over je uiterlijk en gedrag tijdens de bevalling en/of
- angst voor het onbekende.
Uiteindelijk is het vaak voor iedere vrouw net wat anders hoe zij haar angst voor de bevalling ervaart en welke betekenis dit heeft.
Het vervelende en heftige van bevalangst is dat dit niet alleen je emotionele ervaring tijdens je zwangerschap en de aanloop naar de bevalling zal beïnvloeden, maar dat het ook de impact heeft op de bevalling zelf. Zo duurt een bevalling gemiddeld langer, wordt er vaker gekozen voor een electieve (lees: niet-noodzakelijke) keizersnede en vinden vaker spoed-keizersneden plaats.
Daarbij is bevalangst ook geassocieerd met een negatievere bevalervaring, moeilijkheden in de moeder-kind relatie en een grotere kans op een postpartum depressie. Vrouwen die extreem angstig zijn voor de bevalling kunnen zelfs besluiten om een zwangerschap te beëindigen en/of een nieuwe zwangerschap vermijden.
Beleving rondom bevalling
En dat terwijl een bevalling en een bevallingservaring ook zo anders kunnen verlopen. Niet om een zwangerschap, bevalling en de kraamtijd te romantiseren en onder te dompelen in de welbekende blauwe of roze wolk, hierbij geen ruimte gevend aan normale en passende intense emoties.
Wel om (toekomstige) zwangere vrouwen te bemoedigen en te inspireren. Dat een bevalling zo’n intieme en intense ervaring kan zijn, één waarin je als vrouw je innerlijke kracht en doorzettingsvermogen kunt ervaren. Dat je als vrouw tevreden kunt terugkijken op je focus en flexibiliteit, ongeacht de modus partus (de wijze waarop je uiteindelijk je kindje op de wereld zet).
Kortom, een positieve bevalervaring is belangrijk en vergroot de kans op een goede, veilige hechtingsband met je kindje. Daarnaast kan het positief terugkijken op je bevalling beschermend werken tegen postpartum psychische klachten en wordt jouw eigen zelfvertrouwen en veerkracht als (nieuwe) moeder versterkt.
Deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek naar bevalangst?
Omdat we iedere (toekomstige) moeder en haar kindje een zo goed mogelijke start willen geven, zijn we als Haaglanden Medisch Centrum een wetenschappelijk onderzoek gestart naar bevalangst bij zwangere vrouwen. We zijn benieuwd hoe zwangere vrouwen hun toekomstige bevalling beleven, gekoppeld aan psychologische factoren. Het onderzoeksteam is multidisciplinair en bestaat o.a. uit dr. Frédérique van Dunné (gynaecoloog), Rianne Reijneveld (huisarts in opleiding) en Rianne Dias (GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog).
Belangrijk voor jou: we zijn nog op zoek naar zwangere deelnemers!
Het is hierbij goed om te weten dat je niet angstig hoeft te zijn om deel te kunnen nemen, je niet persé in het ziekenhuis hoeft te gaan bevallen of onder controle te zijn om mee te kunnen doen. Ook maakt het niet uit of het je eerste of volgende zwangerschap is. Deelname aan het onderzoek betekent dat je eenmalig online een aantal vragenlijsten invult.
Aanmelden
- Je kunt je aanmelden via bevalangst@haaglandenmc.nl of via onze Instagrampagina @onderzoekbevalangst en aangeven hoeveel weken je zwanger bent en of het je eerste of volgende zwangerschap is.
- Na deze aanmelding ontvang je een informatiedocument en een toestemmingsverklaring, die we graag ondertekend terugzien (dat is vereiste bij een wetenschappelijk onderzoek).
- Vervolgens zal je in je 3e trimester (na de 28e week zwangerschap) een link naar de online vragenlijsten ontvangen.
Doe jij ook mee aan het onderzoek rondom bevalangst?
Ervaar jij een bepaalde mate van angst voor je bevalling? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts voor begeleiding of behandeling.
Deze samenwerking met Mamamentje is tot stand gekomen met Rianne Dias. Rianne is mama en daarnaast GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog binnen de afdeling Medische Psychologie van Haaglanden Medisch Centrum te Den Haag. Vanuit haar opleiding en eigen (werk)ervaring heeft ze samen met een gynaecoloog en huisarts in opleiding een wetenschappelijk onderzoek opgezet naar hoe zwangere vrouwen hun toekomstige bevalling ervaren. Dit om hier beter zicht op te krijgen en verbeteringen rondom deze zorg te kunnen adviseren en mogelijk te kunnen doorvoeren.
Reacties