Behoeftes van je baby

Weet jij al wat de makkelijkste manier is om je moederschap vorm te geven? Hoe moet je überhaupt beginnen? Of denk je er helemaal niet over na en worstel je jezelf door elke dag heen? Hoe dan ook, het geeft vaak een prettig gevoel als je weet wat je aan het doen bent. Je staat dan steviger als mama en kunt makkelijker keuzes maken die bij je passen. Maar kom eerst maar eens bij dat moedergevoel, dat is nog geen sinecure!

Je moedergevoel volgen

Volg je gevoel, dan gaat het vanzelf. Het klinkt zo logisch, maar wat voel je dan? En durf je daar op te bouwen of heb je onderbouwing nodig in enige vorm? We zijn als mensheid steeds verder van ons gevoel af gedreven en maken veel keuzes op basis van ‘gezond verstand’. Maar of dat altijd de beste raadgever is, dat verstand… Ons onderbuik gevoel laat vaak weten of iets de juiste keuze is, mits we er naar durven luisteren. En vaak voel je je meest comfortabel bij een combinatie tussen  geïnformeerd zijn en je gevoel volgen. Dat is ook goed, want alles wat jou steviger durft te laten vertrouwen op je gevoel is toegestaan.  En vaak is dat een verstandelijke onderbouwing. Gelukkig ben ik daar ook goed in!

Hoe kun je je baby begrijpen?

Om je baby te kunnen begrijpen zijn 2 dingen essentieel: contact en verbinding. Daarin zit een verschil: contact is het zien van je baby en voor hem open staan. En verbinding is het emotionele contact van waaruit je durft te handelen. Als je de behoeftes van elke jonge baby kent is moederschap hartstikke makkelijk en hoef je nergens over na te denken. Het enige wat je doet is vervullen van die behoeftes die je baby laat zien! Maar waar heeft een baby behoefte aan? Dat blijkt vrij universeel te zijn en voor elke baby in elk werelddeel gelijk.

 • dagelijks huid-op-huid contact
 • gedragen worden
 • een directe reactie op huilen
 • constante nabijheid van ouders en geen langdurige scheiding van mama
 • (borst-)voeding op verzoek
 • bevestiging in zijn geboorte-ervaringen
 • ontladen (huilen) in de armen van mama
 • warmte, veiligheid en voorspelbaarheid
 • bescherming bij overprikkeling
 • directe reactie op hechtingssignalen
 • geknuffeld worden en oogcontact
 • vertraagde handelingen bij de verzorging en geen onverwachte aanrakingen

Vertrouwen

Geef je jezelf als nieuwe mama de tijd en de ruimte dan gaat dit vervullen van de behoeftes van je baby meestal vanzelf. Maar laat je je afleiden door je omgeving, schermen en goedbedoelde, maar niet passende adviezen. Je blik raakt dan vertroebeld en wordt het al lastiger om te vertrouwen op je gevoel. Sta maar eens stevig terwijl je aan het twijfelen wordt gebracht. Dat is bijna onmogelijk! Vertrouw ook op je baby; ze zullen bijna nooit teveel voeding willen, je kan ze niet verwennen met aandacht en een baby die vertrouwen krijgt in zichzelf gaat op enig moment ook ergens anders slapen dan op jou. Zolang je passende verwachtingen hebt zal het moederschap lichter voelen en meer vanzelf gaan. En natuurlijk zijn er dagen dat het zwaar is als je weer aan de bank gekluisterd bent met een slapend kind op je. Terwijl je zo graag iets anders wilt doen. Ook dat mag er zijn, maar nu heeft je baby jou nodig. Het is nu een investering om straks stapje voor stapje meer ruimte voor jezelf te ervaren.

Zolang je passende verwachtingen hebt zal het moederschap lichter voelen en meer vanzelf gaan.

En er zijn baby’s die zoveel onrust ervaren dat het voor jou als moeder moeilijk is om signalen te lezen en behoeftes te zien door alle onrust heen. Dan is het pittig, heel pittig. Maar ook dan heeft je baby juist zijn moeder nodig en kan ik je, vanaf de zijlijn helpen om rust terug te brengen. Zodat je weer kan vertrouwen op je onderbuikgevoel en er naar durft te handelen.

Liefs Clara Marije

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Slapen, maar hoe dan?

Slaapbehoeftes van je baby

Ze vragen van jezelf een andere mindset dan nu gangbaar lijkt in onze maatschappij, al ontstaat er langzaam wel een omslag. Een kind is niet maakbaar maar is eigenlijk al af. Alles is al aanwezig en onder jouw liefdevolle aanwezigheid komt je baby tot bloei. Je baby volgen in zijn behoeftes betekent dat je goed kijkt naar je baby, maar ook voelt bij jezelf. Want je lijf weet wat je te doen staat. Maar die roep van je lijf wordt overstemd door de roep van je hoofd of de mensen/ meningen om je heen. Gelukkig is er een trend gaande waarin afstemming op een kind belangrijker wordt gevonden dan uitdoving van gedrag.

#metime #selfcare en andere kreten

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”] Helemaal hot and happening. #metime claimen. Het zorgt voor meer ontspanning. Dat je je…

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties