Borstvoeding opnemen in je geboorteplan

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Op welk moment maak je eigenlijk de keuze voor borstvoeding? De kans dat het gaat lukken is groot. Echt waar. Groter als je er weloverwogen aan begint, het opneemt in je geboorteplan. Met realistische verwachtingen eraan begint.

Maar wanneer begint het dan te komen? Op het moment dat je kindje is geboren maak jij mooie stofjes aan die de melkproductie op gang helpen.

Dus na de geboorte ga je meteen liters melk produceren? Was het maar zo’n feest. Nee, verwacht dat de eerste paar keren aanleggen dat er enkele milliliters uit komen.

Huh, zo weinig. Ik hoorde van een vriendin dat ze meteen na de geboorte flesjes van minstens 20 ml aan de kleine gaven..

Pasgeboren kindje dat borstvoeding krijgt

Uh ja, wat moet ik daar nu van vinden.. Laat ik je mijn mening vertellen; Laat je niet gek maken. Jouw kleintje is net op de wereld en zijn maagje is nog helemaal niet groot genoeg om 20 ml melk te verwerken. Ja, misschien in een paar uur, maar niet in een kwartiertje ofzo.. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, laat je niet gek maken dat je kleintje te weinig drinkt.

Vertrouw erop dat jouw lichaam zich afstemt op wat jou kleintje nodig heeft. Als jij bij iedere kick even probeert of hij wil aan happen en een paar slokjes wilt nemen dan heb je al heel wat bereikt.

Dat is tenminste hoe ik het heb gedaan in de kraamweek. Ik wist van te voren dat ik graag borstvoeding wilde proberen. Of het ging lukken? Echt werkelijk geen idee. Zou ik het jammer vinden als het niet zo lukken? Ja. Zou ik het een ramp vinden, het einde van de wereld? Nee.

Dus mijn plan? Zo vaak mogelijk aanleggen.. en dat betekende dus minimaal 14 keer, dag en nacht, de eerste week.. Dat wordt uiteraard minder. Simpelweg omdat het maagje van de kleine ook groter wordt en dus meer melk kan verwerken.

Relax, leg zo vaak mogelijk aan en luister meer naar je mama intuïtie dan een advies zoals dat je om de 3 uur moet voeden. Waar die 3 uur vandaan komen is mij nog steeds een raadsel.. Forget it! Een baby kijkt niet op de klok, die ruikt aan zijn moeder of ie nog wat vloeibaar wit goud wil..

Vergeet je het niet op te nemen in je geboorteplan? Wat je intentie is? Borstvoeding of flesvoeding?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.