Borstvoeding opnemen in je geboorteplan

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.7.0″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Op welk moment maak je eigenlijk de keuze voor borstvoeding? De kans dat het gaat lukken is groot. Echt waar. Groter als je er weloverwogen aan begint, het opneemt in je geboorteplan. Met realistische verwachtingen eraan begint.

Maar wanneer begint het dan te komen? Op het moment dat je kindje is geboren maak jij mooie stofjes aan die de melkproductie op gang helpen.

Dus na de geboorte ga je meteen liters melk produceren? Was het maar zo’n feest. Nee, verwacht dat de eerste paar keren aanleggen dat er enkele milliliters uit komen.

Huh, zo weinig. Ik hoorde van een vriendin dat ze meteen na de geboorte flesjes van minstens 20 ml aan de kleine gaven..

Pasgeboren kindje dat borstvoeding krijgt

Uh ja, wat moet ik daar nu van vinden.. Laat ik je mijn mening vertellen; Laat je niet gek maken. Jouw kleintje is net op de wereld en zijn maagje is nog helemaal niet groot genoeg om 20 ml melk te verwerken. Ja, misschien in een paar uur, maar niet in een kwartiertje ofzo.. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, laat je niet gek maken dat je kleintje te weinig drinkt.

Vertrouw erop dat jouw lichaam zich afstemt op wat jou kleintje nodig heeft. Als jij bij iedere kick even probeert of hij wil aan happen en een paar slokjes wilt nemen dan heb je al heel wat bereikt.

Dat is tenminste hoe ik het heb gedaan in de kraamweek. Ik wist van te voren dat ik graag borstvoeding wilde proberen. Of het ging lukken? Echt werkelijk geen idee. Zou ik het jammer vinden als het niet zo lukken? Ja. Zou ik het een ramp vinden, het einde van de wereld? Nee.

Dus mijn plan? Zo vaak mogelijk aanleggen.. en dat betekende dus minimaal 14 keer, dag en nacht, de eerste week.. Dat wordt uiteraard minder. Simpelweg omdat het maagje van de kleine ook groter wordt en dus meer melk kan verwerken.

Relax, leg zo vaak mogelijk aan en luister meer naar je mama intuรฏtie dan een advies zoals dat je om de 3 uur moet voeden. Waar die 3 uur vandaan komen is mij nog steeds een raadsel.. Forget it! Een baby kijkt niet op de klok, die ruikt aan zijn moeder of ie nog wat vloeibaar wit goud wil..

Vergeet je het niet op te nemen in je geboorteplan? Wat je intentie is? Borstvoeding of flesvoeding?

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.