Borstvoeding opnemen in je geboorteplan

Op welk moment maak je eigenlijk de keuze voor borstvoeding? De kans dat het gaat lukken is groot. Echt waar. Groter als je er weloverwogen aan begint, het opneemt in je geboorteplan. Met realistische verwachtingen eraan begint.

Maar wanneer begint het dan te komen? Op het moment dat je kindje is geboren maak jij mooie stofjes aan die de melkproductie op gang helpen.

Dus na de geboorte ga je meteen liters melk produceren? Was het maar zo’n feest. Nee, verwacht dat de eerste paar keren aanleggen dat er enkele milliliters uit komen.

Huh, zo weinig. Ik hoorde van een vriendin dat ze meteen na de geboorte flesjes van minstens 20 ml aan de kleine gaven..

Pasgeboren kindje dat borstvoeding krijgt

Uh ja, wat moet ik daar nu van vinden.. Laat ik je mijn mening vertellen; Laat je niet gek maken. Jouw kleintje is net op de wereld en zijn maagje is nog helemaal niet groot genoeg om 20 ml melk te verwerken. Ja, misschien in een paar uur, maar niet in een kwartiertje ofzo.. Dus ook als je geen borstvoeding geeft, laat je niet gek maken dat je kleintje te weinig drinkt.

Vertrouw erop dat jouw lichaam zich afstemt op wat jou kleintje nodig heeft. Als jij bij iedere kick even probeert of hij wil aan happen en een paar slokjes wilt nemen dan heb je al heel wat bereikt.

Dat is tenminste hoe ik het heb gedaan in de kraamweek. Ik wist van te voren dat ik graag borstvoeding wilde proberen. Of het ging lukken? Echt werkelijk geen idee. Zou ik het jammer vinden als het niet zo lukken? Ja. Zou ik het een ramp vinden, het einde van de wereld? Nee.

Dus mijn plan? Zo vaak mogelijk aanleggen.. en dat betekende dus minimaal 14 keer, dag en nacht, de eerste week.. Dat wordt uiteraard minder. Simpelweg omdat het maagje van de kleine ook groter wordt en dus meer melk kan verwerken.

Relax, leg zo vaak mogelijk aan en luister meer naar je mama intuïtie dan een advies zoals dat je om de 3 uur moet voeden. Waar die 3 uur vandaan komen is mij nog steeds een raadsel.. Forget it! Een baby kijkt niet op de klok, die ruikt aan zijn moeder of ie nog wat vloeibaar wit goud wil..

Vergeet je het niet op te nemen in je geboorteplan? Wat je intentie is? Borstvoeding of flesvoeding?

Gerelateerde Artikelen

Voor wie maak je een geboorteplan?

Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo. Echter..

Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is.

Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.