Een dag van een moeder: Consequent inconsequent

Hanneke Gouw

 

Ik kijk met één schuin oog richting de klok. Pfff, het is nog maar half vier. Ik ben moe, zo verschrikkelijk moe. Na 2,5 jaar slaapt de jongste sinds enkele weken eindelijk soms door, maar dat heeft mijn lichaam duidelijk nog niet door. Nog steeds schiet ik ’s nachts rechtovereind omdat ik denk dat ze wakker is. Mijn lichaam staat in survivalmodus, maar moet nu weer naar de slaapstand. Het liefst zou ik een winterslaap houden om weer even alle verloren slaap uit de afgelopen 2,5 jaar (of eigenlijk de afgelopen 6 jaar als ik m’n slaapgebrek van m’n oudste meereken) in te halen.

Half vier zaterdagmiddag en ik probeer heel consequent te zijn om de kinderen geen televisie te laten kijken. Ze hebben heel goed door dat mama moe is. De regel is dat er pas televisie gekeken wordt als papa of mama aan het koken is. Nu blijven ze maar vragen of de tv aan mag. De jongste probeert heel slim met de tablet op de bank te gaan zitten, maar helaas voor haar weet ze de toegangscode niet. Ik probeer uit alle macht consequent ‘nee, nu niet, we gaan eerst kleuren, tekenen, kleien.. iets anders dan tv kijken’ te blijven zeggen, maar ik wil nu gewoon rust. ‘Vooruit dan maar, zet de tv maar aan’.

Consequent zijn

Voordat ik kinderen had, had ik een duidelijk idee hoe ik mijn toekomstige kinderen wilde opvoeden. Natuurlijk liefdevol, maar vooral consequent: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. En dat altijd op dezelfde manier. Duidelijkheid is toch fijn voor een kind?

Dat consequent zijn nog niet zo makkelijk is in de praktijk, bleek al snel. De drukte van alledag zorgt er soms voor dat je ten eerste lang niet altijd doet wat je zegt. Terwijl jij tegen je kind zegt dat hij z’n jas aan moet doen omdat jullie zo weg moeten, ben jij ondertussen nog op zoek naar je sleutels, je denkt nog aan de boodschappen die gedaan moeten worden, je pakt nog even snel de schoenen van dochterlief op die rondslingeren, er komt een appje binnen etc. etc.

Ten tweede zeg je lang niet altijd wat je aan het doen bent, waardoor je kind maar moet gissen waar je mee bezig bent. Terwijl jij druk bezig bent met het sleutels zoeken, boodschappen bedenken, schoenen opruimen en dat appje lezen, is jouw kind ook van alles aan het doen, behalve z’n jas aan het aandoen. Jij doet toch ook niet wat je zelf aan je kind hebt gevraagd? Je kind spiegelt precies wat jij ook aan het doen bent.

Terwijl je uiteindelijk nog eens vriendelijk vraagt of hij z’n jas aan wil doen, is de tweede keer ietsje minder vriendelijk, de derde en vierde keer komt de irritatie opzetten en bij de laatste keer zeg je met ‘enige stemverheffing’: “TREK NOU TOCH EENS DIE JAS AAN!”

Schuldig

In het begin voelde ik me enorm schuldig dat ik mezelf niet eens kon houden aan de afspraken die ik notabene zelf had gemaakt! Nu nog wel eens hoor, maar als mens kun je je niet altijd op elk moment op een bepaalde situatie hetzelfde reageren. Jij bent niet altijd hetzelfde: de ene keer ben je moe of juist super uitgerust, de andere keer heel relaxed of juist heel druk, blij of misschien wel verdrietig. Ook elke situatie is toch net weer ietsje anders.

Voor je kind is het veel belangrijker dat je open en eerlijk bent. Zorg voor een veilige basis voor je kind. En ja, natuurlijk moeten er wel bepaalde regels of afspraken zijn, maar het is echt geen ramp als het een keertje niet lukt om je aan die afspraken te houden. Zolang je dat maar aangeeft en uitlegt!

Die zaterdagmiddag ging hier de televisie dus al om half vier aan, want mama had even behoefte aan rust! Ik ben dan maar even consequent inconsequent.

Hoe doe jij dit? Ben jij altijd consequent of ben jij ook wel eens inconsequent?

Geboorte in Kaart - Hanneke Gouw

Wie is Hanneke?

Mijn naam is Hanneke Gouw. Ik ben getrouwd met Dennis en moeder van Lucas (7 jaar) en Feline (3 jaar). Ik ben van origine orthopedagoog en heb een aantal jaar gewerkt als gedragskundige in de gehandicaptenzorg. Na de geboorte van mijn oudste ben ik me meer gaan verdiepen in baby’s en hun ontwikkeling. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de start van mijn eigen onderneming: Kinderpraktijk Amare.

Website: http://www.kinderpraktijk-amare.nl/

Instagram: @Kinderpraktijk Amare

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Hoe een angststoornis invloed op het mama zijn heeft

Om met mijn angststoornis te kunnen leven leef ik vrij gestructureerd en als er iets wat je niet kan, zeker in het begin is gestructureerd leven met een baby. Gestructureerd leven was en is mijn volgende uitdaging. Als ik even denk hem door te hebben en voor m’n gevoel een regelmaat heb ontwikkeld verandert er weer wat voor hem.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Wat is het verschil tussen draagzak en een draagdoek?

Je baby heeft 9 maanden lang in jouw buik gewoond, warm en vertrouwt. Na de geboorte heeft je baby een natuurlijke behoefte om bij je te zijn, waar jij bent is de warmte, het eten en de veiligheid. Je kindje dichtbij je dragen is dus eigenlijk heel natuurlijk. Met behulp van een draagzak of draagdoek doe je dit op een ergonomische manier, want geloof me de hele tijd een baby op je arm tillen is zwaar, en je hebt ook nog eens je handen vrij!

Maar wat kies je nu? Wat is het verschil tussen die draagdoek en die draagzak en wat past het beste bij jou?

Reacties