De 3 grootste valkuilen van hsp moeders

Voor vrijwel alle HSP moeders is het moederschap iets heel bijzonders. Een kind krijgen waar je een liefde voor voelt die je nog niet gekend had en verbonden zijn met een klein wezen, dat is zoiets puurs. Liefde en verbonden zijn, dat zijn belangrijke waarden voor een hoogsensitieve moeder. Prachtig nastreven, maar het kan jou als persoon ook in de weg zitten en het moederschap vooral als zwaar en pittig bestempelen. Ik deel hier de drie grootste valkuilen van mama’s die hoogsensitief zijn en ik geef je tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Valkuil 1. Jezelf op de laatste plek zetten

Gaat het zorgen voor anderen jou als moeder ook zo makkelijk af? Voel je precies aan wat mensen in jouw omgeving nodig hebben en spring jij daar gelijk op in? Één van de eigenschappen van HSP is dat een moeder het fijn vindt als het goed gaat met de mensen om haar heen. Niet alleen jouw baby, maar ook je partner, je vrienden, je familie of collega’s. Voor anderen zorgen gaat je zo makkelijk af, dat het overnemen van de zorgen van een ander bijna van nature gaat. Je kan perfect aanvoelen en inzien wat anderen nodig hebben, ook al wordt er niet expliciet om gevraagd.

Aanvoelen wat anderen nodig hebben, klinkt als een super power hè?

Aan de ene kant is dit onwijs handig, wat je kan heel goed aanvoelen wat je baby nodig heeft. Of bijvoorbeeld als je partner niet lekker in zijn vel zit maar dit niet uitspreekt, geef je hem automatisch meer rust en zorg jij voor de dingen in huis. Je schiet te hulp, zonder dat er uitgesproken wordt. Magisch toch?
Tot bepaalde hoogte. Want aan de andere kant, kan dit ook funest zijn voor jou als mama. Je voelt namelijk feilloos aan welke zorg anderen nodig hebben, maar daar kan je gemakkelijk jouw dag, jouw week, jouw jaar mee vullen. Je focus is volledig op goede zorg aan anderen te geven, aan jouw buitenwereld, waardoor je vergeet om goed voor jezelf te zorgen. Je cijfert jezelf volledig weg en je gaat onbewust over je eigen grenzen heen.

Kortom, je staat op de laatste plek in je eigen lijst.

Tip bij jezelf op de laatste plek zetten:

Daarom is het super belangrijk dat je van jezelf je grootste prioriteit gaat maken. Want een kind, een partner, een vriendin of een collega, hebben er niets aan als jij uitgeput en gestrest op de bank zit. Zorg goed voor jezelf lieve mama, zodat je ook goed in je vel gaat zitten!

Valkuil 2. De lat te hoog leggen voor jezelf

Heb jij ook dat perfecte plaatje van het moederschap in je hoofd? En als je daar niet aan voldoet, voelt het dan alsof je faalt? Of dat je een slechte moeder bent? Een hoogsensitieve mama weet wat ze wil en vindt het belangrijk dat ze aan haar eigen eisen voldoet. Als dat niet lukt, voelt het alsof je niet goed genoeg bent en nog erger, of dat je faalt. En dat wil je het liefst vermijden natuurlijk. Falen is geen optie. Dus probeer je met man en macht, te voldoen aan dat perfecte plaatje.

Onhaalbare doelen stellen zorgen alleen voor teleurstellingen en frustraties

Door de lat zo hoog legt voor jezelf en te focussen op wat zou moeten, zit je jezelf vooral in de weg. Het perfecte moederschap bestaat niet en dat nastreven is mission impossible. Een doel stellen wat niet behaald kan worden, zorgt alleen maar voor teleurstellingen en frustraties en daar wordt niemand gelukkig van.

Tip bij de lat te hoog leggen:

Je kan je beter focussen op de dingen waar je dankbaar voor bent. De kleine dingen en de kleine momentjes waar je blij van wordt. Zoals die schaterlach van je baby of de knuffel van je kindje. De zonnestralen die door de bomen schijnen of de mooie bloeiende rozen bij de buren in de tuin. Hierdoor verleg je jouw focus van het negatieve naar het positieve. En dat geeft weer good vibes!

minder-prikkels-meer-genieten-moederschap

Valkuil 3. Niet weten hoe met de prikkels om te gaan

Één ding is zeker, in het moederschap krijg je er een enorme berg extra prikkels te verwerken! Prikkels verwerken is soms echt een zware klus voor een hsp’er. Want naast je werk, sociale leven, het huishouden, heb je er met de zorg van een kind een volledige dagtaak erbij gekregen. Naast de extra praktische taken in het moederschap krijg je ook nog meer (onbewuste) prikkels. De niet uitgesproken emoties of gevoelens van je partner, de negatieve sfeer op werk, die vervelende opmerking van die andere moeder in de speeltuin of dat boze appje van je schoonmoeder.

Prikkels in overvloed in het moederschap dus.

Daarom is het extra belangrijk dat je weet hoe je hier goed mee om kunt gaan. Als je dat namelijk niet weet, stroomt jouw emmer binnen no-time over en kan je nog voor het einde van de dag opgeveegd worden. Ben je zelf enorm prikkelbaar en zit je niet lekker in je vel. Elke extra prikkel kan dan al te veel zijn voor jou om te verwerken.

Tip bij overprikkeling:

Door te kijken hoe jij de prikkels gedurende dag kan managen, hoe je ze makkelijker kan loslaten of überhaupt niet bij je binnen laat komen, ga je al enorme stappen zetten. Prikkels zullen er altijd blijven, dus zorg ervoor dat je weet hoe jij het best met ze om kan gaan. Want dat zorgt ervoor dat jij meer energie hebt en minder prikkelbaar bent, waardoor je met meer plezier kan genieten van het moederschap!

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Reacties