De eerste duizend dagen van een kindje

Weet jij hoe belangrijk de eerste duizend dagen van jouw kindje zijn en wat voor impact voeding en lifestyle hier al op kunnen hebben? De eerste duizend dagen komen overeen met het moment van conceptie t/m het tweede levensjaar.

De eerste 1000 dagen ven een kindje wordt ook wel de “Golden opportunity” genoemd.

Start van de ontwikkeling

Vanaf het moment van conceptie vindt er een razendsnelle ontwikkeling plaats. Het kind ontwikkeld alle vitale levensfuncties, er wordt de basis gelegd voor een veilige hechting en de hersenen maken continue nieuwe verbindingen. Een gebrekkige voeding gedurende de eerste levensjaren kan ertoe bijdragen dat organen, immuunsysteem, zenuwen en hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt het risico op verschillende ziektes of allergieën in de toekomst vergroot.

Bouwstenen om goed te kunnen groeien

Een kind heeft de juiste bouwstenen nodig om goed te kunnen groeien. Die bouwstenen geven wij als moeder door aan het kindje. Heel simpel uitgelegd: Alles wat jij als moeder doet en eet tijdens je zwangerschap draagt bij aan de verdere ontwikkeling van je kind. En ook daarna is het enorm belangrijk om je kind te voeden met de juiste bouwstenen en je kind te omringen met liefde, aandacht, stimulatie en stress proberen zoveel mogelijk te vermijden.

En laten we nu net vaak tijdens de zwangerschap extra trek hebben soms in allerlei lekkere dingen, zoetigheid, cravings of enorme trek in iets wat je anders nooit zo snel zou eten. Zelf had ik totaal geen trek meer in koffie, normaal drink ik 3 cappuccino per dag, ik was gek op zure dingen en fruit daar ging ook wat behoorlijk van naar binnen. Je zal vast ook wel een paar dingen op kunnen noemen die je anders nooit at of dronk…

Balans wat je eet is hierin is heel belangrijk. Ik hanteer zelf graag de 80% (voeding) -20% (vulling) regel Als je zorgt voor een voedende basis van (groenten, fruit, noten & zaden, pitten, gevogelte, eieren, peulvruchten, vis, vlees in wat mindere mate) dan is er best wel wat ruimte voor lekkere vullende dingen.

Welke bouwstoffen heeft je kind nodig?

Maar goed even terug komend op de boodschap die ik jullie mee wilde geven, welke bouwstoffen heeft je kind nu nodig?
Bouwstenen gericht op en optimale ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Juist deze maken een enorme ontwikkeling door tijdens de eerste 1000 dagen. Een baby verandert en ontwikkeld zich de eerste jaren van een afhankelijk kindje naar een peuter die leert te kruipen, lopen, praten, zindelijk worden, affectie tonen en het krijgen van een eigen wil. De hersenen ontwikkelen zich sneller ten opzichte van andere lichaamsdelen en zijn hierdoor gevoelig voor tekorten.

Het lichaamsgewicht van een pasgeboren baby is slechts 5% van het volwassen gewicht, het hersenvolume ongeveer 70% van het volwassen brein.

De eerste levensjaren van het kind worden dan ook gezien als een extreem sensitieve periode. Ook rond het vijfde levensjaar en van de pubertijd tot ongeveer 22 jaar vindt er een sensitieve periode plaats. Alles wat je kind op deze leeftijd aangeboden krijgt zowel qua voeding als aandacht, liefde en stimulatie, maar ook de lifestyle van het gezin en kind zelf, hebben impact op het verdere leven van het kind.

De volgende bouwstoffen dragen bij aan een gezonder brein van je kind:

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren (LA, EPA en DHA) oa te vinden in vette vis, extra vierge olijfolie, schaal en schelpdieren
  • Choline (eieren)
  • Zink (voeding uit de zee, noten en zaden)
  • IJzer (vlees, kip, schaal en scheldieren)
  • Jodium (voeding uit de zee, eieren, brood > vaak toegevoegd)
  • Selenium (schelpdieren, eieren en vis, paranoten)
  • Vitamine D (aangemaakt onder invloed van de zon, vette vis)

Het belang van vis, schaal en schelpdieren

Zoals je kunt zien komen veel van deze bouwstenen uit vis, schaal en schelpdieren. Hoe vaak eet jij dat per week? Goed om hier eens naar te kijken en als je het vermoeden hebt dat je tekort komt extra bij te suppleren met goede supplementen. Let hierbij wel op er zijn heel veel supplementen op de markt te vinden die niet allemaal even goed werken. Laat je dan ook altijd adviseren door iemand die hier meer over weet zoals een voedingsdeskundige. Je mag me hier altijd voor contacteren, ik denk graag met je mee.

Bouwstoffen die invloed hebben op jou als zwangere en je ongeboren kind

Vergeet je als (zwangere) moeder ook niet om goed voor jezelf te zorgen? Probeer naast het eten van de goede bouwstoffen stress en spanning zoveel mogelijk te vermijden. De Stress en spanning die jij hebt of voelt hebben vaak ook impact op een kind. Ga jezelf maar eens na: Hoe reageer jij als je een drukke werkdag hebt gehad en je kind luistert niet of doet misschien wel vervelend? Dan kun je weinig meer hebben. Je emmertje loopt over. Door goed voor jezelf te blijven zorgen en af en toe een moment voor jezelf te pakken door het lezen van een boek, warm bad of douche, muziek luisteren of misschien wel een meditatie krijg je weer de energie om goed voor degenen te zorgen die je lief zijn.

Even voorstellen

Ik begeleid ouders hoe ze hun kinderen kunnen helpen om te gaan met een “vol hoofd”, de extra spanning en boze buien die daar vaak bij komen kijken. Door op een speelse en humoristische manier samen met ouder & kind een gezonder voedingspatroon en lifestyle te implementeren ter ondersteuning van het brein van je kind. “Van chaos, naar meer rust!”

Anneke Hoek
Kindervoedings- & ADHD coach
Breingezondheidkind

Gerelateerde Artikelen

Help mijn kind eet niet… Wat nu?

Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen heeft een kind de juiste voedingsstoffen nodig. Weet je nog waar ik het in mijn eerste blog over had?
Voeding wat voedingstoffen bevat die iets doen voor je lijf en hoofd. Het liefst puur en onbewerkt, de zogenaamde "whole foods".
Groenten en fruit, noten, pitten en zaden, knolgroenten, eieren, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, paddenstoelen en vlees in wat mindere mate.

Alleen weten we allemaal dat het eenvoudiger gezegd dan gedaan is om je kind goed te laten eten. Soms zit je letterlijk met je handen in de haren omdat je kind weigert te eten. Ja, de lekkere dingen die gaan er zo in. Frustratie ten top…
De sfeer aan tafel is om te snijden, terwijl je juist had bedacht om er een gezellig moment met het hele gezin van te maken. HELP!
Wat kan jou en je kind helpen?
In dit blog geef ik je een aantal tips.

Waar loop jij met je kind tegenaan als het aankomt op "eetgedrag?"

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties