Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Iris Plaat

Welkom bij de derde blog in de driedelige serie: Krachttraining tijdens en na je zwangerschap! Lieve moeder, wil jij je ook weer jezelf voelen? Weer sterk, fit, energiek en sexy?

Je bent moeder en voelt je vaak moe & in dienst van je gezin. Je staat continu aan en je hoofd draait overuren. De was ook overigens. Je hebt pijn in je lijf, terwijl je eigenlijk helemaal niks ‘geks’ hebt gedaan. Frustrerend is dat.. En je lijf? Daar ben je momenteel echt niet blij mee. Laat staan dat je jezelf sexy voelt.

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.
Dat is nu gelukkig heel anders. Bekkenbodem klachten heb ik zo nu en dan nog steeds. Ik weet wat ik kan, waar ik op mag letten. En waarom ik klachten ervaar. Ik voel mijn lijf en dat geeft me zoveel kracht, zoveel energie wat doorwerkt in mijn leven. En ja, ik voel me sexy als ik mezelf de rust en aandacht geef die ik verdien. Ik ben Iris, personal mama trainer, en zelf mama van twee kinderen. Ik neem je mee in mijn verhaal.

Zwanger ben je tijdelijk. Mama ben je voor altijd.

Na de geboorte van mijn eerste dochter, zeven jaar geleden, begon ik na zes weken weer met sporten. Ik vond het moeder worden heftig. Ik zat niet lekker in mijn vel. Voelde me heel onwennig in de rol van mama, de continue verantwoordelijkheid voor mijn dochter. In onze samenleving is het toch ook wel een soort van normaal om vrij snel na de bevalling weer gewoon te doen alsof er niks gebeurd is. Je blijft rondlopen, tillen en het huishouden doen. We geven ons lijf weinig de tijd om rust te nemen en te herstellen. Na drie maanden gaan we weer aan de slag op het werk, terwijl de hormonen door het lijf gieren en je lijf nog erg kwetsbaar is (in mijn tweede blog meer over het herstel en krachttraining). Na zes weken mogen we bij een voorspoedig herstel volgens de arts ‘alles’ weer doen, waardoor je ook op sportgebied mogelijk te hard van stapel loopt. We pakken ons leven weer op, maar het drukke leven met kinderen is net pas begonnen. En dat deed ik dus ook.

We geven ons lijf weinig de tijd om rust te nemen en te herstellen.

Zes maanden later zei mijn lijf: ‘ho, stop jij eens even!’. Herken je dat? Dat het opeens te veel is. Je te moe bent. Je door de vermoeidheid moet huilen of pijntjes krijgt. Pijn in je schouder, je bil, je nek of een zwaar/gespannen gevoel in je bekkenbodem. Dit kan dus ook jaren later opeens de kop op steken. Daar hoef je niet zwanger of post partum voor te zijn. Je sleept je naar je werk, staat op met weinig energie en zin in de dag. Sporten was een manier om me weer mezelf te voelen, maar ik liep zo hard van stapel dat ik mezelf voorbij liep. In het sporten en daarbuiten.

Ik besloot om het heel anders te gaan doen.

Ik stopte bij de trainer waar ik teveel van mezelf vroeg. Besefte dat ik iets heel anders nodig had. En ging weer voelen. Anders bewegen. Uit mijn hoofd en veel meer in contact met mijn lijf. Ik leerde sporten en bewegen op een manier die goed voor me was. Met liefde voor mezelf, luisterend en accepterend dat het nu even anders mocht. Ik maakte ook andere keuzes op andere gebieden. Zoals in mijn werk. Het werd een basis die ik heb gelegd waar ik altijd naar terug kan. Omdat het leven ups en downs kent. En je lijf hierop reageert. En toen de uitdaging na mijn tweede zwangerschap groter werd, was het maar goed dat ik met deze basis aan de slag was gegaan.

Klachten als kans

Herken je dat? Dat je denkt dat eindelijk alles lekker gaat, en dan loopt het toch allemaal weer anders. Ik dacht dat ik het klappen van de zweep wel kende van een zwangerschap. Dat ik wel wist hoe ik moest af en opbouwen. Dat ik na de laatste keer echt wel wat geleerd had. Maar tijdens mijn eerste training, zeven weken na de bevalling voelde ik het al: een balgevoel in mijn vagina. Ik kreeg bekkenbodemklachten. Pijn in mijn onderbuik, onderrug, een zak gevoel als ik langer liep en pijn in mijn vagina.

Naast dat het spieren zijn die we mogen trainen, werd het voor mij de plek waar ik spanningen op sla wanneer ik de druk niet goed verdeel. We zaten in een verhuizing, met twee kids. En mijn lijf was aan het herstellen. Ik wilde weer opbouwen: mijn leven, bedrijf en lijf. In eerste instantie voelde deze klachten als een obstakel. Ook al wist ik dat ik het veel rustiger aan mocht doen dan de vorige keer. Waar ik na de eerste zwangerschap van standje 10 naar standje 6 ging, mocht ik nu naar standje 2. Wat me frustreerde, want vroeger vond ik standje 6 al erg rustig.
Ik stapte weer in het proces en kon steeds beter voelen wat ik nodig had. Ik trok me minder aan van de buitenwereld en kwam erachter dat deze klachten een cadeautje zijn. Een kans. Het vertelt mij namelijk wanneer ik te hard van stapel loop, niet naar mezelf luister. Te veel in de actie en geef modus zit. En nog steeds is dit de plek in mijn lijf die het eerste uit balans is als ik uit balans raak. Niet vanuit liefde werk maar vanuit angst en tekort.

Met krachttraining leerde ik de druk te verdelen

Waar het bij het ontstaan, aanhouden en verdwijnen van klachten om gaat is het verdelen van de druk in tijden van weerstand. Hoe ga je om met weerstand? Kom je in de vechtmodus, ga je vermijden? Om door de weerstand heen te gaan is het nodig om de druk te verdelen vanuit rust. Krachttraining is het opzoeken van de weerstand. Het is een prachtige tool om sterker te worden en om te onderzoeken wat jij doet in het dagelijkse leven en wat je kunt doen om sterker te worden. Houding, ademhaling, krachtverdeling en druk in de core zijn van invloed op klachten. En deze klachten staan in relatie tot de mate van stress en spanning die je ervaart.
Bij stress en het vasthouden van emoties laten we ons middenrif te vaak niet goed z’n werk doen (houden de ademhaling vast). Spannen we de bekkenbodem aan. Of krimpen we ineen, waardoor we druk zetten op de buikwand. Bij stress luisteren we niet naar ons lijf. Straffen we het af. Vormen we het in een keurslijf. Dit doen we ook te vaak als we sporten, waardoor het averechts gaat werken.

Krachttraining kan je helpen om full body sterker te worden.

Mits je het doet uit Liefde, heel bewust en niet uit afwijzing van je lichaam. Vaak zetten we in de beweging, in het kracht zetten, een aantal spieren in. Door gewoonten, houding en je levensstijl of doordat je te veel doet, zet je een aantal spieren te intensief in ten opzichte van andere spieren. Ze hebben het overgenomen van de zwakkere spieren. De coördinatie van de spieren die minder vaak worden aangesproken, verloopt minder goed en hebben weinig uithoudingsvermogen en kracht. In het ‘mama-lijf’ zien we dit vaak terug in de core. Je rug en buikspieren, bekkenbodem en middenrif.

Je wilt jouw gehele lijf sterk krijgen zodat het de taken en druk kan verdelen.

Van krachttraining wordt je ook mentaal sterker. Door met aandacht te trainen wordt je bewuster van de gewoonten die jij jezelf hebt aangeleerd. Wat je doet, wanneer en hoe je reageert op gebeurtenissen/ anderen in je omgeving. Zoals het spanning zetten in je lijf zoals ik het hierboven heb omschreven.

Beweeg met Liefde – Challenge van start op 3 mei!

Lieve vrouw, wil jij je ook weer jezelf voelen, meer kracht en vuur ervaren vanuit vertrouwen? Ben je niet blij met je lijf, en wil je wel trots zijn op je lijf? Wil jij, ook al heb je klachten, jezelf weer sexy voelen? Door te onderzoeken wat jij nodig hebt? Dat je om kunt gaan met de spanningen die je opslaat in je lijf? Omdat je voelt dat er zoveel in je zit dan dat er nu uitkomt?

Wil jij het sporten weer oppakken uit liefde voor jezelf en ben je klaar voor de volgende stap?

Op maandag 3 mei gaan we dit samen met andere vrouwen doen in de ‘Beweeg met Liefde – Challenge’ en jij kunt je daarvoor opgeven!

Vijf dagen lang gaan we aan de slag in een besloten instagram account. Je ontvangt opdrachten, video’s om lekker mee aan de slag te gaan. Ontdek in deze challenge wat je allemaal wél kunt. Hoe jij anders kunt sporten en bewegen. Voor als je voelt dat je meer en echt tijd wilt besteden aan jezelf. Deze challenge is ook geschikt als je klachten ervaart. En voor dames die zwanger zijn of twee maanden geleden bevallen. En yes, juist in de meivakantie wanneer er minder ‘me-time’ is, ga je goed voor jezelf zorgen.

Inschrijven kan via mijn link in bio @iris_personal.mama.trainer

Gerelateerde Artikelen

Ontdek 7 manieren om je energie te verhogen, zonder dat je hoeft te gaan bootcampen

Ben je vaak moe? En weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om uit te rusten?
Een gezin met jonge kinderen is intensief. Zeker als je zelf erg gevoelig bent voor emoties van anderen, alle indrukken en sferen. Waarschijnlijk kan je niet eens benoemen waarvan je energie weglekt. Dat geeft ook niet.

“Het is niet belangrijk waarvan je moe wordt, het gaat er om op welke manier je zorgt dat je je energie weer verhoogt.”

In dit blog ontdek je dat er 7 soorten ‘voeding’ zijn die je helpen om je energie te verhogen. Wees gerust: je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Kies er een uit, waarvan jij denkt dat het het meest effect heeft en je zal zien, dat iets meer energie al een groot verschil kan maken. Je wordt positiever, minder snel boos en kan helderder nadenken en daardoor betere keuzes maken.

Krachttraining tijdens de zwangerschap: een heel goed idee

Je ademhaling, de spierspanning, je fysieke ervaringen. Je lijf vertelt je wat goed voor je is. Het vertelt je wanneer je rustiger aan mag doen. Het zegt je waar je kracht zit, je vuur. Waar je hart sneller van gaat kloppen (ja ook al als je de trap op loopt). Door tijdens de zwangerschap je vuur te voelen, je kracht, je Lijf opnieuw te leren kennen. Mindfull en met liefde maakt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal.

Reacties