Doorslapen

Samen slapen | Moeder - Baby

Iedereen vraagt het en iedereen heeft eigenlijk een hekel aan die vraag.

In het begin denk je.. ‘Uhm.. Nee.. mijn kind slaapt niet door.. is er nu iets mis met mijn kind?’

Nope, er is totaal helemaal niets mis met je kind. Je mag je zelfs gelukkig prijzen dat je een super normaal kind hebt die graag zijn metabolisme op pijl wilt houden. Ja, door dus iedere paar uur om een voeding en een knuffel, te vragen.

Maar die knagende vraag. Ugh, die blijft iedereen dus maar stellen. De eerste weken was ik er heilig van overtuigd dat ik iets fout deed. Waarom sliep mijn kindje niet door? En de andere vraag, als zij nu niet doorslaapt wanneer dan wel?

Spoiler alert.. dat is dus bij ieder kind anders.

Mijn eerste slaapt zo nu en dan eens een 5 a 6 uur achter elkaar sinds dat ze 2 jaar is. De jongste doet dat al vanaf dat hij een paar maanden oud is. Zou het er aan liggen dat hij wat meer vet reserve heeft? Geen idee.. feit is dat het soms oer vervelend is als ze om de 2 uur je uit je slaap halen.

Het gekke is, de volgende ochtend, althans na wat opstart problemen, kun je toch redelijk goed blijven functioneren. Nee je zult die dag wellicht niet een oplossing voor wereldvrede gaan vinden. Maar je zult toch door moeten. Je kindje heeft je namelijk nodig.

 Samen slapen | Moeder - Baby

Mijn tips

  • Gooi je wekkerradio uit het raam. Je weet zelf ook wel dat je die nacht een aantal keren wakker bent geweest. Niet nodig om dan ook nog te weten hoe laat dan precies.
  • Ga daarnaast niet op je telefoon zitten turen maar staar liever naar de kleine frummeltje dat heerlijk bij je ligt te drinken. Met een beetje geluk val je zo weer in slaap en ben je weer klaar voor ronde 2 (of 3, of 4) die nacht.
  • Doe op zijn minst aan ‘rooming-in’. Dat kan heel veilig in een mooie mozesbasket los van je bed maar wel in dezelfde kamer. Zelf geef ik de voorkeur aan een co-sleeper, dan hoef je namelijk nog minder snel je bed uit omdat je kindje naast je ligt. Kies je voor een grotere co-sleeper dan kan je baby daar vaak tot zeker 7-8 maanden in blijven slapen.

Het begint bij het accepteren dat het nu eenmaal zo is. Zie het positief. Je minimens wil graag bij je zijn. De bevestiging dat zijn mama er voor hem is. Stiekem zijn die nachtelijke knuffelsessies dan opeens nieuwe geniet momentjes.

Je zult het nog gaan missen als je je de woorden hoort uitspreken op dé vraag: ‘Ja hoor, ik moet het nu doen met maar 1 knuffelsessie in de nacht.. dus hopelijk houdt hij die er voorlopig nog wel even in..’

Gerelateerde Artikelen