Een warming-up voor het moederschap

Op een wedstrijd bereid je je voor met een warming-up. Je bereidt je fysiek en mentaal voor om een grote prestatie te leveren. Voorbereiden op de grootste prestatie van ons leven, doen we echter nauwelijks. Hoe heb jij mentaal en fysiek voorbereid op het moederschap? 

Je hebt je vast voorbereid op je bevalling. Fysiek fit zijn, een pufcursus of zwangerschapsyoga, het is heel normaal. Maar een mentale warming-up voor het moederschap, heb jij daar al aan gedacht? 

Tropenjaren

Toch is het idee eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Veel vrouwen leggen de focus op de bevalling en kunnen zich daar helemaal aan overgeven. Het moederschap overvalt ze. Je bevalling is een uitputtingsslag, waarna je leven compleet is veranderd. Doodop en dolgelukkig ben je eindelijk moeder. Maar hier houdt het niet op. Hier begint het pas. 

Het moederschap en dan voornamelijk de periode waarin je kinderen klein zijn, is een aanslag op je lichaam en geest. Het zit vol onvoorziene uitdagingen en mooie momenten. Het worden niet voor niets de tropenjaren van je leven genoemd. 

Voorbereiding op het moederschap

Het moederschap, je weet pas hoe het is als je zelf moeder bent. Een bekende uitspraak. Helemaal waar ook. Als je het zo zegt klinkt het alsof je jezelf hier niet op voor kunt bereiden. Toch is dit niet helemaal waar. Want ook voor het moederschap kun jij een warming-up doen. 

Zo sta je mentaal sterker. Het geeft je zelfvertrouwen om je gevoel te volgen en de moeder te zijn dit het beste bij je kindje en jezelf past. 

Mama mindset

Met dit in mijn achterhoofd ben ik de afgelopen maanden in gesprek gegaan met kraamverzorgenden en mama’s. Want wie weet er beter hoe het is om net moeder te zijn?

Samen hebben we gekeken wat een kraamvrouw echt nodig heeft, om een soepele overgang van vrouw naar moeder te maken. Uit deze gesprekken komt naar voren dat de mama mindset bepalend is voor het welzijn van de moeder. En daarmee ook voor het kindje. Want als mama zich goed voelt, gaat het goed met het hele gezin. 

Om alle toekomstige mama’s een beetje op weg te helpen met hun zelfbewuste mama mindset, heb ik een 5 daagse training ontwikkeld. Helemaal gratis! Kun jij ook wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken voor het moederschap?  De training start iedere eerste maandag van de maand. 

Aanmelden of meer informatie? Kijk dan hier: Warm-up for Momlife

Dit artikel is geschreven door Hanny van Best9Moms. Volg Best9Moms op Facebook en Instagram

Gerelateerde Artikelen

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties