Er wordt zoveel gezegd over bevallen, maar wat wil jij?

Jij, als moeder, bent namelijk degene waar het om draait bij de bevalling. Jij en natuurlijk je baby.

Je kunt overal informatie vandaan halen over zwanger zijn en bevallen. Praktische informatie. Ervaringsverhalen van andere vrouwen. Via Instagram of podcast. Magazines en folders. Boeken zijn er vol geschreven over zwangerschap, de bevalling, de periode daarna en het ouderschap.

En wat fijn dat deze informatie rondome het ouderschap er allemaal is. Een paar jaar geleden toen ik van mijn eerste dochter beviel, was er lang niet zoveel informatie voor handen of te vinden via allerlei kanalen.
Ik deed het met de informatie die ik kreeg van de verloskundige en nadat ik complicaties kreeg, met het ene vage artikeltje op internet die ik vond via google. Specialistische platformen of websites rondom het moederschap waren er nog niet zo veel te vinden.

Informatie en bevallen

Ik heb wel wat informatie gemist toen ik ging bevallen. Met alles wat ik nu weet over zwangerschap en bevallen, mijn eigen ervaringen en alles op een rijtje zet van wat ik voorbij zie komen, er is één ding dat ik moet concluderen. Het enige dat ik toen had willen weten:

De informatie komt vanuit mezelf.

“Een bevalling, de geboorte van een kind, is een geheel intuïtief proces. Bevallen zit geprogrammeerd in je lichaam en je moederbrein stuurt het aan.
Het moederbrein zit in het intuïtieve en emotionele deel van je brein. Het moederbrein zorgt ervoor dat moedergevoelens en gedrag groeit en ontwikkelt. Het zorgt ervoor dat de moeder de juiste keuzes kan maken en beter luistert naar de behoeften van zichzelf en haar kindje.”

Bevallen op intuïtie

Oké, met andere woorden: bevallen is dus iets wat je kan zonder dat je daar allerlei informatie over weet?

YES! Precies dat. Je lichaam weet wat die moet doen; de reflexen en hormonen sturen alles aan.
Mits het natuurlijk proces van bevallen niet te veel wordt verstoord. Dus een rustige, vertrouwde en veilige omgeving, geen interventies, positieve bevestiging en stimulering en een stevige innerlijke voorbereiding.

Angst, onzekerheid en input van buitenaf (beeld dat we krijgen vanuit media, ervaringsverhalen, foutieve info) zorgen ervoor dat het vertrouwen in bevallen vertroebeld raakt. De reactie is om dan zoveel mogelijk informatie op te doen, te luisteren naar anderen of om helemaal niet voor te bereiden op de bevalling.

Bevalproces

Resultaat is dat het bevallen niet meer jouw proces is. Niet meer het programma dat klaarligt in jouw lijf. Waar jouw baby op is afgestemd. Natuurlijk is het goed om een beetje informatie tot je te krijgen. Maar met mate en het liefst zo afgestemd mogelijk op jouw behoeften.

Vragen die jezelf kunt afvragen rondom de bevalling zijn:

  • Wat wil jij voor je bevalling?
  • Wat heb jij nu nodig en wat heb je tijdens de bevalling nodig?
  • Waar voel jij je fijn bij?

Die informatie, daar heb jij al toegang tot. Het is een kwestie van aandacht en tijd om daarnaar te gaan luisteren. Te bouwen aan zelfvertrouwen om op te komen voor jezelf en je baby. Klinkt heel simpel om dat vertrouwen te krijgen en te hebben. Dat kan het ook zijn. Maar in de praktijk is het lastig om bij je ideeën te blijven als de mensen om je heen je niet steunen.

Je omgeving en zijn beleving

Als de mensen die je zorg verlenen jou niet serieus nemen. En wat als het je zelf niet lukt om te voelen; te weten wat je nodig hebt. Zit je perfectionisme of je vertwijfeling je in de weg. Of een eerdere negatieve geboorte ervaring. Het kan ook eenzaam zijn, om dit allemaal alleen uit te zoeken. Dan gaan gedachten met je aan de haal.

Tip voor een ontspannen zwangerschap en bevalling

Zorg er dan voor dat je de juiste mensen om je heen hebt die jou tot steun kunnen zijn. Die jou in dit proces kunnen begeleiden. Waar jij je veilig en vertrouwt bij voelt. Een belangrijke voorwaarde voor een ontspannen zwangerschap en bevalling. Iemand die jou onbewuste behoeften naar boven haalt en jou bewust maakt van wat je wil en nodig hebt. Die voorbij de angsten en onzekerheden kijkt. Jou vertrouwen en bevestiging geeft in hetgeen je te doen staat, namelijk een kindje op de wereld zetten.

Want dat kan jij! Het zit al in je!

Even voorstellen

Mijn naam is Jonneke en mijn passie is de start van het leven. Moeder (willen) worden is een kwetsbare periode. Een moeder heeft het nodig om te vertrouwen op zichzelf en haar intuïtie. Een baby heeft een moeder nodig die naar haar behoeften kan luisteren en handelen. Ik weet uit eigen ervaring met mijn moederschap hoe snel het vertrouwen en luisteren naar jezelf uit je handen vliegt. Ik coach vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap naar krachtige en zelfverzekerde moeders.

Extra afbeeldingen: https://mamamentje.nl/wp-content/uploads/2021/05/pexels-photo-57529.jpeg

Profielfoto: https://mamamentje.nl/wp-content/uploads/2021/05/IMG_7237-scaled.jpg

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Reacties