Groeien als moeder

Je kan niet groeien zonder te knoeien

Soms wordt ik er echt helemaal horendol van, dat knoeien. Voor de 3de keer die stofzuiger uit de kast omdat meneer of mevrouw perse die rijstwafel door het hele huis moesten eten..

Maar goed, knoeien hoort erbij..

Zo knoei ik ook wel wat af in het moederschap.. Maar telkens leer ik hier ook weer van, de kleine dingen zoals hoe je flesjes steriliseert. De grote dingen zoals dat een van de peuters het op het huilen zet, dat dat meestal een teken is dat ze een dikke knuffel nodig hebben. Bij baby’s hoef je daar niet eens over na te denken, die pak je gewoon ALTIJD op als ze huilen of blijft in elk geval heel dicht bij ze. No questions asked..

Groeien.

Ik groei dagelijks als mens, als vrouw. Ik kan beter relativeren, dingen in perspectief zetten. Meer geduld heb ik gekregen, al moet ik ook soms tot 1000 tellen als er drama wordt gemaakt bij het omkleden. En als je me kent, geduld is nou niet echt mijn sterkste eigenschap..

Als het de spuigaten uitloopt? Dan roep ik mijn vriend erbij als back-up als een van de twee aapjes op expeditie in huis gaat op het moment dat het bedtijd is (en de ander in zijn kielzog meeneemt).

Het is een verrijking van mijn leven. Dat moeder zijn.

Al had ik wel wat meer ondersteuning willen hebben. Zeker in het begin. Toen alles nog een soort van roze wolk moest zijn. Dat je in de euforie van het moederschap zit (f* hormonen). Zoveel moeders zijn je voorgegaan. Dat moet toch wel lukken? En ja, er zijn een hoop moeders waarbij het van een leiendakje gaat.

Maar dat geldt zeker niet voor alle moeders. Verschrikkelijk. Dat taboe om te zeggen dat het soms niet meevalt. Dat je wel wat hulp kunt gebruiken om het moederschap leuk te blijven vinden.

Ik wil onderdeel zijn van de medemoeders die een hand uitreikt naar jou. Jou handvatten geeft in de tropenjaren van jonge kinderen.

Maar soms vraag ik me af, zijn de moeders van tegenwoordig daar wel klaar voor? Zich over het taboe zetten? En hulp aanpakken die aangereikt wordt? Ik hoop het echt zo.

Wat denk jij? Laat het mij weten desiree@mamamentje.nl

Gerelateerde Artikelen

De eerste duizend dagen van een kindje

Weet jij hoe belangrijk de eerste duizend dagen van jouw kindje zijn en wat voor impact voeding en lifestyle hier al op kunnen hebben?
De eerste duizend dagen komen overeen met het moment van conceptie t/m het tweede levensjaar. Het wordt ook wel de “Golden opportunity” genoemd.

Vanaf het moment van conceptie vindt er een razendsnelle ontwikkeling plaats. Het kind ontwikkeld alle vitale levensfuncties, er wordt de basis gelegd voor een veilige hechting en de hersenen maken continue nieuwe verbindingen. Een gebrekkige voeding gedurende de eerste levensjaren kan ertoe bijdragen dat organen, immuunsysteem, zenuwen en hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt het risico op verschillende ziektes of allergieën in de toekomst vergroot.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Waarom preventief kiezen voor een moedercoach?

Met mijn ervaring als moeder en coach voor zwangere en nieuwe moeders kan ik jou de handvatten geven die jij nodig hebt. Ik filter de troebel geworden moedergedachten voor je. Vat samen waar jij voor staat. Inspireer je om gericht te ontdekken wat je als gezin nastreeft. Zodat jij zelfverzekerd het ouderschap het ouderschap aan gaat. Weet hoe je in kunt spelen op alle veranderingen die op je pad komen.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Reacties