Help mijn kind eet niet… Wat nu?

Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen heeft een kind de juiste voedingsstoffen nodig. Weet je nog waar ik het in mijn eerste blog over had?
Voeding wat voedingstoffen bevat die iets doen voor je lijf en hoofd. Het liefst puur en onbewerkt, de zogenaamde “whole foods”.
Groenten en fruit, noten, pitten en zaden, knolgroenten, eieren, gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, paddenstoelen en vlees in wat mindere mate.

Alleen weten we allemaal dat het eenvoudiger gezegd dan gedaan is om je kind goed te laten eten. Soms zit je letterlijk met je handen in de haren omdat je kind weigert te eten. Ja, de lekkere dingen die gaan er zo in. Frustratie ten top…
De sfeer aan tafel is om te snijden, terwijl je juist had bedacht om er een gezellig moment met het hele gezin van te maken. HELP!

“Moeilijke eters”

Eigenlijk vind ik het een heel negatieve benaming, maar goed het dekt wel de lading van hoe het voelt voor ouders en uiteindelijk ook voor een kind.

Wanneer vinden we een kind nu een moeilijke eter?

  • Als een kind bijna niets eet
  • Als een kind niets wil proberen
  • Als er strijd of bepaald gedrag ontstaat rondom het eetmoment
  • Als jij als moeder merkt dat het eten bij jouw kind niet vanzelf gaat

Ook ik heb een moeilijke eter (gehad) die bepaalde structuren & smaken toch echt niet lekker vindt. Maar door te blijven proberen en met geduld (Ok bijna altijd dan) aandacht en af en toe wat improviseren kom je een heel eind!
Natuurlijk zijn er nog steeds dingen waar ook mijn kind geen fan van is of juist naar hunkert (zoete dingen) maar we zijn al een heel eind gekomen. En elk klein stapje vooruit is er een.

Eten als machtsmiddel

Bij kinderen kan eten een “machtsmiddel” zijn waarbij ze voor het eerst ontdekken dat ze zelf hier invloed op uit kunnen oefenen. En op deze manier een bepaalde reactie van jou als ouder kunnen ontlokken. Negatieve aandacht is ook aandacht 😉

Heel belangrijk om in je achterhoofd te houden als moeder: Achter elk gedrag wat een kind laat zien zit een onderliggende boodschap, dat kan van alles zijn. Kijk eens of je er met de volgende tips achter kunt komen hoe het werkt bij jouw kind.

Tips om er achter te komen wat werkt bij jouw kind rondom eten

  1. De eerste die ik noem, heel belangrijk. MAAK GEEN STRIJD van het eten, houd het eten zo ontspannen mogelijk!
  2. Begin zo jong mogelijk met het aanbieden van verschillende soorten groenten. Bij flesvoeding vanaf een maand of vier/vijf met wat kleine hapjes, bij borstvoeding hoeft dit in principe pas vanaf 6 maanden ( BV smaakt elke keer al wat anders door datgene wat de moeder eet)
  3. Schep kleine porties op, spreek af met je kind dat hij of zij in ieder geval een of twee hapjes probeert & houd vol! Het kan soms wel 10-15x duren voordat een kind aan een bepaalde smaak is gewend!
  4. Jij bepaald wat je kind eet, je kind hoeveel. Vooral jonge kinderen voelen nog heel goed aan hoeveel hun lichaam nodig heeft. Heb ik honger > een rammelende maag? Of heb ik hoofdhonger > lekkere trek ? Dit noem je intuïtief eten. Let hierbij wel op de tussendoortjes.
  5. Beloon je kind als het zijn best heeft gedaan, jaaaa goed hoor!! Negeer negatief gedrag zoveel mogelijk en focus je op de dingen die goed gaan! Belangrijk om de sfeer zo positief en ontspannen mogelijk te houden.
  6. Je bent als ouder het voorbeeld: Eet jij vaak patat / pizza / chips / weinig groenten /saus met groenten in plaats van groenten met saus, dan zal je kind dit ook sneller gaan doen.
  7. Eet met aandacht! Maak een praatje en zorg dat er geen afleiding is van schermpjes. Bij heel jonge kinderen kun je er wel voor kiezen ze af te leiden met een speeltje / boekje of iets dergelijks. Maar stop hier op een gegeven moment wel mee anders raken ze hier aan gewend. Ze moeten uiteindelijk ook leren dat er af en toe ook even moet worden gewacht op de rest van het gezin.
  8. Laat je kind zelf eten, het is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen om zelf met het eten bezig te zijn.
  9. Is jouw kind gevoelig? De plek waar je kind zit aan tafel kan bepalend zijn of en hoeveel je kind eet. Denk aan fel licht, achtergrondgeluiden, luchtjes etc. Ook de structuur van het eten: glad, korrelig, hard, zacht etc. kan lastig zijn voor een gevoelig kind. Let vooral op wat jouw kind hierin aangeeft en kijk naar de mimiek van het kind tijdens het eten (afkeer, rood zien)
  10. Heeft jouw kind AD(H)D en is hij of zij snel afgeleid of juist dromerig? Laat je kind tussendoor even wat pakken. En kijk ook hier, waar zit je kind? Hoe lang laat je je kind aan tafel zitten?
    En Is er veel afleiding? Dan zal je kind minder goed eten.
  11. Verstop groenten in een smoothie of baksel zoals bijvoorbeeld: Zoete aardappel brownie / spinazie pannenkoekjes / wortel cake etc.. Wees creatief!
  12. Geef tussendoor wat vaker rauwkost; komkommer / tomaat / augurkjes / wortelen oid. Maak er eventueel een snackplank van met wat fruit / nootjes en zelfgemaakte HUMUS of tzatziki erbij. Bied je je kind wat nieuws aan? Doe dit dan naast iets wat je kind al kent.
  13. Doe samen boodschappen, laat je kind mee helpen koken, laat je kind kiezen uit twee soorten groenten & maak er een feestje van!

Ga hier eens mee aan de slag, wees creatief, probeer positief te blijven en je zult zien dat je geduld uiteindelijk wordt beloond!

Wil je graag meer weten over dit onderwerp? Stuur me een berichtje, ik help jou en je kind graag op weg.

Groetjes Anneke / VitalbyFood

Gerelateerde Artikelen

De eerste duizend dagen van een kindje

Weet jij hoe belangrijk de eerste duizend dagen van jouw kindje zijn en wat voor impact voeding en lifestyle hier al op kunnen hebben?
De eerste duizend dagen komen overeen met het moment van conceptie t/m het tweede levensjaar. Het wordt ook wel de “Golden opportunity” genoemd.

Vanaf het moment van conceptie vindt er een razendsnelle ontwikkeling plaats. Het kind ontwikkeld alle vitale levensfuncties, er wordt de basis gelegd voor een veilige hechting en de hersenen maken continue nieuwe verbindingen. Een gebrekkige voeding gedurende de eerste levensjaren kan ertoe bijdragen dat organen, immuunsysteem, zenuwen en hersenen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierdoor wordt het risico op verschillende ziektes of allergieën in de toekomst vergroot.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Reacties