Het dragen van je baby is heel natuurlijk

Fun2bemum Kaya positie- en draagvest mawaho.nl

Daar ligt je kindje dan op jouw borst, je geniet met volle teugen van dat nieuwe leven en snuift even die babygeur op. Je oer komt naar boven en het liefste zou je de hele dag aan je nieuwe baby vast geplakt willen zitten. Dat is niet zo gek want na 9 maanden in jouw buik heeft je baby jou ook nodig. Een draagdoek of draagzak is dan ook een must have op je baby uitzetlijst. 

De natuurlijke behoefte

Een baby heeft de natuurlijke behoefte om dichtbij je te zijn. Je bent de veilige haven, bij jou is het eten en de warmte. Wist je dat baby’s gemaakt zijn om de hele dag gedragen te worden? Ze worden geboren met o-beentjes en grijphandjes en passen perfect als een sleutel in een slot in jouw taille. Het is daarom niet zo gek dat wanneer je je baby weg wil leggen hij  gaat huilen, baby’s zijn niet gemaakt om op hun rug te liggen. Het dragen van je baby is dus heel natuurlijk, voor zowel kind als ouder. Er komt een stofje vrij in de hersenen, oxytocine, ook wel het geluk hormoon genoemd, wanneer je knuffelt met je baby. Wanneer je je baby draagt, knuffelt en kusjes geeft krijg je dus ook nog een natuurlijke shot geluk! 

Baby blij, jij je handen vrij

De evolutie heeft ons ingehaald, ondanks dat baby’s er voor gemaakt zijn, zijn onze lijven het verleerd. Wandelwagens hebben de draagtaak overgenomen in de loop der jaren, waardoor wij niet meer gewend zijn onze kinderen lang achter elkaar te dragen. Gelukkig is ook het dragen van je baby met een hulpmiddel al eeuwen oud en kun je dat perfect inzetten voor die momenten dat je baby je nodig heeft en jij toch je handen vrij moet hebben. Tegenwoordig is er echt heel veel keuze in fijne ergonomische draagzakken en fijne rekbare of geweven draagdoeken om je te helpen bij het dragen. 

Dragen heeft veel voordelen

Het dragen van je kindje heeft niet alleen praktische voordelen, er zijn ook andere fijne bijkomstigheden: 

  • Onrustige baby’s huilen 45% minder wanneer ze gedragen worden.
  • Het dragen van je baby draagt bij aan een veilige hechting.
  • Het dragen van je baby kan door de houding helpen bij darmkrampjes.
  • Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan.
  • Je baby voelt zich meer geborgen, de bewegingen, warmte en geluiden hebben een kalmerende werking.
  • Je baby verveelt zich niet zo snel en doet meer indrukken op. 
  • Een baby weet door het dragen wanneer een situatie veilig is, dit merken ze aan jouw gemoedstoestand. 
  • Baby’s die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam.

Waar moet ik beginnen?

Zoals je hebt gelezen is het dragen van je baby geen mode gril of iets van vroeger. Het is natuurlijk, handig en bovenal heel fijn ;). Als je je gaat verdiepen in de wereld van het dragen kan er een hele hoop informatie op je af komen. Probeer je goed in te lezen en vraag hulp aan een draagconsulent als je er niet uitkomt. Zij/hij heeft geleerd hoe je je kindje op de veiligste manier bij je kunt dragen en kan je helpen met het zoeken naar een draaghulpmiddel die bij jullie past. 

Nog wat tips en weetjes over babydragen

Om je vast op weg te helpen hier nog wat handige tips en weetjes rondom dragen:

  • Bedenk eerst wat er bij je past, het knopen van een doek of het dragen in een draagzak en baseer daar je zoektocht op.
  • Een rekbare draagdoek knoop je altijd met 3 lagen over je kindje heen, maar kun je knopen voor dat je kindje er in gaat.
  • Een geweven doek is in het begin 1 laag over je kindje heen en knoop je met je kindje er in.
  • Draagdoeken heb je in vele maten en materialen, laat je hier niet door overweldigen. Een simpele katoenen geweven doek is helemaal prima om mee te starten ;).
  • Ga je op zoek naar een draagzak, let er dan op dat hij ergonomisch is; geen verhard rugpand, een goede kikkerhouding (van knie tot knie ondersteuning) en comfortabel voor jou.
  • Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Draagzakken hebben een pasvorm en het is afhankelijk van je postuur of een bepaalde draagzak bij je past. Passen is daarom het beste advies wat ik kan geven. Doe dit bij een draagconsulent of een gespecialiseerde winkel, vermijd hierbij de grotere babyzaken ;).

 Uiteraard ben je ook bij mij welkom, ik ben draagconsulent bij ikbenmama en ook voor een extra laagje buiten over de draagzak of draagdoek kun je bij mij terecht via Mawaho

Veel draagplezier! <3 Andrea

Gerelateerde Artikelen

Wat is het verschil tussen draagzak en een draagdoek?

Je baby heeft 9 maanden lang in jouw buik gewoond, warm en vertrouwt. Na de geboorte heeft je baby een natuurlijke behoefte om bij je te zijn, waar jij bent is de warmte, het eten en de veiligheid. Je kindje dichtbij je dragen is dus eigenlijk heel natuurlijk. Met behulp van een draagzak of draagdoek doe je dit op een ergonomische manier, want geloof me de hele tijd een baby op je arm tillen is zwaar, en je hebt ook nog eens je handen vrij!

Maar wat kies je nu? Wat is het verschil tussen die draagdoek en die draagzak en wat past het beste bij jou?

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Reacties