Het dragen van je baby is heel natuurlijk

Fun2bemum Kaya positie- en draagvest mawaho.nl

Daar ligt je kindje dan op jouw borst, je geniet met volle teugen van dat nieuwe leven en snuift even die babygeur op. Je oer komt naar boven en het liefste zou je de hele dag aan je nieuwe baby vast geplakt willen zitten. Dat is niet zo gek want na 9 maanden in jouw buik heeft je baby jou ook nodig. Een draagdoek of draagzak is dan ook een must have op je baby uitzetlijst. 

De natuurlijke behoefte

Een baby heeft de natuurlijke behoefte om dichtbij je te zijn. Je bent de veilige haven, bij jou is het eten en de warmte. Wist je dat baby’s gemaakt zijn om de hele dag gedragen te worden? Ze worden geboren met o-beentjes en grijphandjes en passen perfect als een sleutel in een slot in jouw taille. Het is daarom niet zo gek dat wanneer je je baby weg wil leggen hij  gaat huilen, baby’s zijn niet gemaakt om op hun rug te liggen. Het dragen van je baby is dus heel natuurlijk, voor zowel kind als ouder. Er komt een stofje vrij in de hersenen, oxytocine, ook wel het geluk hormoon genoemd, wanneer je knuffelt met je baby. Wanneer je je baby draagt, knuffelt en kusjes geeft krijg je dus ook nog een natuurlijke shot geluk! 

Baby blij, jij je handen vrij

De evolutie heeft ons ingehaald, ondanks dat baby’s er voor gemaakt zijn, zijn onze lijven het verleerd. Wandelwagens hebben de draagtaak overgenomen in de loop der jaren, waardoor wij niet meer gewend zijn onze kinderen lang achter elkaar te dragen. Gelukkig is ook het dragen van je baby met een hulpmiddel al eeuwen oud en kun je dat perfect inzetten voor die momenten dat je baby je nodig heeft en jij toch je handen vrij moet hebben. Tegenwoordig is er echt heel veel keuze in fijne ergonomische draagzakken en fijne rekbare of geweven draagdoeken om je te helpen bij het dragen. 

Dragen heeft veel voordelen

Het dragen van je kindje heeft niet alleen praktische voordelen, er zijn ook andere fijne bijkomstigheden: 

 • Onrustige baby’s huilen 45% minder wanneer ze gedragen worden.
 • Het dragen van je baby draagt bij aan een veilige hechting.
 • Het dragen van je baby kan door de houding helpen bij darmkrampjes.
 • Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan.
 • Je baby voelt zich meer geborgen, de bewegingen, warmte en geluiden hebben een kalmerende werking.
 • Je baby verveelt zich niet zo snel en doet meer indrukken op. 
 • Een baby weet door het dragen wanneer een situatie veilig is, dit merken ze aan jouw gemoedstoestand. 
 • Baby’s die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam.

Waar moet ik beginnen?

Zoals je hebt gelezen is het dragen van je baby geen mode gril of iets van vroeger. Het is natuurlijk, handig en bovenal heel fijn ;). Als je je gaat verdiepen in de wereld van het dragen kan er een hele hoop informatie op je af komen. Probeer je goed in te lezen en vraag hulp aan een draagconsulent als je er niet uitkomt. Zij/hij heeft geleerd hoe je je kindje op de veiligste manier bij je kunt dragen en kan je helpen met het zoeken naar een draaghulpmiddel die bij jullie past. 

Nog wat tips en weetjes over babydragen

Om je vast op weg te helpen hier nog wat handige tips en weetjes rondom dragen:

 • Bedenk eerst wat er bij je past, het knopen van een doek of het dragen in een draagzak en baseer daar je zoektocht op.
 • Een rekbare draagdoek knoop je altijd met 3 lagen over je kindje heen, maar kun je knopen voor dat je kindje er in gaat.
 • Een geweven doek is in het begin 1 laag over je kindje heen en knoop je met je kindje er in.
 • Draagdoeken heb je in vele maten en materialen, laat je hier niet door overweldigen. Een simpele katoenen geweven doek is helemaal prima om mee te starten ;).
 • Ga je op zoek naar een draagzak, let er dan op dat hij ergonomisch is; geen verhard rugpand, een goede kikkerhouding (van knie tot knie ondersteuning) en comfortabel voor jou.
 • Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Draagzakken hebben een pasvorm en het is afhankelijk van je postuur of een bepaalde draagzak bij je past. Passen is daarom het beste advies wat ik kan geven. Doe dit bij een draagconsulent of een gespecialiseerde winkel, vermijd hierbij de grotere babyzaken ;).

 Uiteraard ben je ook bij mij welkom, ik ben draagconsulent bij ikbenmama en ook voor een extra laagje buiten over de draagzak of draagdoek kun je bij mij terecht via Mawaho

Veel draagplezier! <3 Andrea

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Slapen, maar hoe dan?

Slaapbehoeftes van je baby

Ze vragen van jezelf een andere mindset dan nu gangbaar lijkt in onze maatschappij, al ontstaat er langzaam wel een omslag. Een kind is niet maakbaar maar is eigenlijk al af. Alles is al aanwezig en onder jouw liefdevolle aanwezigheid komt je baby tot bloei. Je baby volgen in zijn behoeftes betekent dat je goed kijkt naar je baby, maar ook voelt bij jezelf. Want je lijf weet wat je te doen staat. Maar die roep van je lijf wordt overstemd door de roep van je hoofd of de mensen/ meningen om je heen. Gelukkig is er een trend gaande waarin afstemming op een kind belangrijker wordt gevonden dan uitdoving van gedrag.

Reacties