Het schuldgevoel van een mama

Vanochtend werd ik wakker met 2 kinderen die alleen maar met me wilden knuffelen. Hele mooie momenten van het moederschap. Hier kan ik echt van genieten. Toch breng ik ze daarna snel naar de kinderopvang, want mama moet weer aan het werk. Tijd om te spelen was er vanochtend niet. Na een snel ontbijt moesten we de deur alweer uit. Hier kan ik me wel eens schuldig om voelen. Zij hebben echt behoefte aan tijd met mij. Ondertussen wil ik ook graag werken, sporten en even tijd voor mezelf hebben.

Het moederschap is constant balanceren tussen je eigen behoeftes en de behoeftes van je kindje.

Vooral het niet genoeg, denken te, voldoen aan de behoeftes van je kindje, bezorgd vaak een schuldgevoel. Maar voldoe jij te weinig aan je eigen behoeftes, dan wordt je ook geen gezellige mama. Een balans vinden waarbij jullie allemaal voldoende tot jullie recht komen is een hele uitdaging.

Mom guilt

Een mooi woord voor het schuldgevoel van een moeder is mom guilt. Je voelt je niet goed genoeg. Je bent bang om fouten te maken of hebt het idee dat je het allemaal verkeerd aanpakt. Mom guilt kan heel veel oorzaken hebben en net zoveel manieren om ermee om te gaan. Mom guilt is zo gewoon dat veel moeders verwachten zich schuldig te voelen. Schuldig voelen in het moederschap is te normaal geworden. Moeders stappen hier gemakkelijk overheen, maar ondertussen laten ze zich wel beperken door het schuldgevoel. Cijfer jij jezelf weg of laat je alles vallen voor je kindje? Heel jammer, want met een positieve groei mindset hoef jij je helemaal niet, zo vaak, schuldig te voelen.

Oorzaken van het schuldgevoel van een moeder

  • Heel veel verschillende situaties kunnen een schuldgevoel oproepen bij een moeder.
  • Denk maar eens aan de momenten waarin je twee kinderen om je heen hebt, die beide behoefte hebben aan individuele aandacht. Onmogelijk om dit te geven.
  • Denk ook eens aan de oordelende blikken van anderen, als jij met een huilend kind over straat loopt. Of de goedbedoelde adviezen die je naar je hoofd geslingerd krijgt als je kind niet direct naar je luistert.
  • Het willen voldoen aan het perfecte plaatje, wat je tegenkomt op social media. Gewoonweg onmogelijk! Het geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent.
  • En dan nog de druk van de buitenwereld. Je lijkt geen goede moeder te zijn als je te veel werkt. Je bent immers te weinig beschikbaar voor je kinderen. Maar werk je niet, dan ben je weer ambitieloos. Zo kun je het eigenlijk nooit goed doen.

Moeder zorgen

De verwachtingen van anderen of wat jij denkt dat andere van je verwachten, zijn een van de grootste veroorzakers van het schuldgevoel van een moeder. Want aan deze verwachtingen kun je nooit voldoen!

Tel hier dan nog de altijd aanwezige moeder zorgen bij op en je kunt niet anders meer dan je schuldig voelen. Het ideale plaatje van een goede moeder die jij voor je ziet, daar kun je nooit aan voldoen!

Druk van het moederschap

Het moederschap schept hoge verwachtingen. Het legt een druk op je als vrouw. Mannen schijnen hier veel minder last van te hebben. Waarschijnlijk komt dit door het vele mentale werk dat veel vrouwen automatisch op zich nemen. Want wie houdt zich onbewust bezig met de dagplanning, het boodschappenlijstje en de inhoud van de luiertas? Over het algemeen komt dit allemaal bij mama te liggen. Hoe meer kinderen er rond lopen en hoe meer activiteiten er op de planning staan, hoe meer mentaal werk mama op zich neemt. En dit alles naast haar eigen werk, haar eigen activiteiten en de mentale last van de huishoudelijke taken. Want ondanks dat papa misschien best een wasje draait of stofzuigt, mama is meestal degene die in de gaten houdt of alle taken wel gedaan worden.

Geen wonder dat het vaak de vrouw is dit minder uren werkt dan de man, die extra verlof opneemt en die minder tijd voor zichzelf over houdt.

Balanceren in het moederschap

De druk van het moederschap maakt het extra lastig om een balans te vinden tussen werk, gezin en jezelf. Een ideale balans vinden is dan ook een utopie. Het bestaat gewoon niet. Soms lijk je het gevonden te hebben. Een kleine verandering op bijv. school of je werk brengt je weer uit balans. Zo ben je constant aan het balanceren. Weet dat je nooit alle ballen hoog kan houden. Perfect bestaat gewoonweg niet. Het wordt tijd dat we ons hier niet meer schuldig over gaan voelen. Het is een kunst op de bewust de juiste ballen te laten vallen.

4 Tips voor het omgaan met je schuldgevoel

1.Bepaal waarom jij je schuldig voelt.

Zijn het de verwachtingen van anderen? Heb jij onrealistische verwachtingen? Of kon jij echt niet aan de behoeftes van je kind voldoen?

2.Vraag je daarbij wel af of je invloed had op de situatie.

Is dit niet zo? Probeer het dan los te laten. Schuldig voelen gaat je niet verder helpen, het maakt je alleen maar onzeker. Heb je wel invloed op de situatie? Kijk wat jij kunt doen om de situatie te verbeteren of voor een volgende keer te voorkomen.

3.Neem in het vinden van een oplossing ook jouw behoeftes mee.

Weet wat jij minimaal nodig hebt om je goed te voelen. Hoe kun je dit inpassen, terwijl jij je kindje zo goed mogelijk helpt? Want als jij jezelf verwaarloost, zit jij niet lekker in je vel. En als jij niet lekker in je vel zit, kun jij je kindje ook niet goed ondersteunen. Maak een bewuste afweging tussen de behoeftes van je kindje en je eigen behoeftes.

4.En heb je dan nog steeds een schuldgevoel?

Dit is helemaal niet erg of raar. Een perfecte balans bestaat immers niet. Heb zelfcompassie.

Hoe zorg ik dat ik me niet schuldig voel?

Schuldig voel ik mezelf heus weleens. Als ik bij het kinderdagverblijf sta en ik mijn zoon huilend in de armen van de juf duw. Gelukkig krijg je 5 min later vaak al een berichtje dat hij lekker aan het spelen is.

Of als ik ‘s avonds de deur uitstap om te sporten of les te geven, terwijl de kinderen nog graag een verhaaltje hadden gehoord.

Op deze momenten bedenk ik mij ook waarom ik de keuze maak om wel weg te gaan. Deze tijd voor mezelf of om te werken geeft mij ook de energie om een leuke moeder te zijn als ik er wel ben. Het geeft mij de energie om in rust en met aandacht met mijn kinderen samen te zijn, als daar de tijd weer voor is. Dit maakt de tijd samen extra waardevol. Dit is voor mij veel belangrijker dan er altijd te zijn. Zo kan ik mijn schuldgevoel een plekje geven.

Ben je zwanger en wil je goed voorbereid starten met het moederschap? Meld je dan aan voor mijn gratis training: Warm-up for Momlife

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties