Het sprookje van de dood

Is er iets na de dood?

Hoe kijk jij ernaar? Wetenschappelijk, als het niet bewezen is dan is het er niet? Of geloof je iets? Of weet je diep van binnen dat er iets is? Misschien herinner je je hoe het was voordat je geboren werd? Het kan allemaal en er is geen goed of fout.
Het is wel mooi om erover na te denken hoe het voor jou is. We leven in een tijd waar mensen heel bang kunnen zijn of worden en de angst komt omdat we niet ziek willen worden en niet dood willen gaan. Zou je minder angstig zijn als je zelf een beeld hebt bij hoe het is als je dood bent?
En als je je kind of kinderen verloren hebt? Helpt het jou om een beeld te hebben bij hoe het is na de dood?

Mijn idee staat heel mooi beschreven in het boekje Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen. Echt een aanrader als je meer wilt weten over het leven en de dood.

Voor mij is Fleurtje, mijn doodgeboren dochtertje, bij me en leeft met me mee. Ik vind dat een heel troostrijke gedachte. En of het waar is? Dat is voor mij niet meer belangrijk. Nu heb ik geen verdriet meer over haar dood, na 24 jaar. Ik heb een andere kijk op de dood gekregen en dat heeft heel veel veranderd.
Ik ben benieuwd wat jij denkt of vindt. En alle ideeën mogen er zijn, er is geen goed of fout.
Misschien wil je erover delen of erover lezen. Ik help je graag op weg.

Liefs van Jeanette
Vlindermama.nl

Gerelateerde Artikelen

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Het ontstaan van Vlindermama

Vlindermama is ontstaan vanuit het verlies van mijn dochter Fleurtje in de 29e week van de zwangerschap. Ze is dood gegaan in mijn buik. Dat gebeurde in 1997. Nu ondersteun ik moeders die ooit in de zwangerschap of in de jaren erna een kind of kinderen verloren. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik invoelen en begrijpen wat jij meemaakte. En ik vertrouw erop dat deze heel verdrietige en traumatische ervaring je kan brengen naar een andere manier van leven, een andere kijk op de dood en ik begeleid je van je diepste verdriet naar de mooiste parel. Die ligt voor iedereen achter het grote verdriet. Ga jij op zoek? Ik loop graag naast je.
Je bent zo welkom! Kijk op www.vlindermama.nl voor alle info.
Liefs van Jeanette

Reacties