Het verschil tussen een bevalcursus en een geboorteplan maken

Er zijn vele zwangerschapscursussen te vinden. Maar hoe weet je dat je er een hebt die echt bij jou past? Dat is best wel lastig te bepalen. Zeker als je helemaal nieuw in het moederschap stapt.

Termen als positief opvoeden, natuurlijk ouderschap, triple-p, democratisch opvoeden. Juist ja, gaan over opvoeden. Maar je bent nog helemaal niet zo ver. Jij zit nog midden in je zwangerschap. Met het vooruitzicht op de bevalling. Zeker als je nog maar net zwanger bent raad ik je aan om niet al te veel kennis tot je te nemen over opvoeden.

First things first.

Zwanger zijn kan ook leuk zijn

Als je je gek laat maken door alle media dan wordt je of getrokken naar de kant dat zwanger zijn helemaal te gek moet zijn en aan de andere kant dat zwanger zijn de hel is. Beide is waar en de waarheid ligt in het midden. Hoe jij deze periode beleefd is heel erg persoonlijk. Daarnaast heb je het ook niet altijd voor het zeggen, je lijf doet opeens gekke dingen zoals cravings naar van alles en nog wat.

Het verschil tussen een bevalcursus en een geboorteplan.

In een bevalcursus leer jij technieken om een fijne bevalling te kunnen hebben. Dit kan een privé cursus zijn of een zogenoemd ‘puf-klasje’. En een geboorteplan? Dat is wat het zegt. Dat is een plan, een richtlijn over alles rondom de bevalling, welke jijzelf samenstelt.

Het een sluit het andere niet uit.

Kort gezegd schrijf je in een geboorteplan dingen op die je in een bevalcursus mee hebt gekregen en welke jij extra wilt bekrachtigen door ze op te schrijven. Door het op te schrijven kun jij je omgeving goed informeren en weet jij dat je niets vergeet met je ‘zwangerschap vergeetachtigheid’.

Maar heb je dan altijd een bevalcursus nodig om een geboorteplan te schrijven. Nee, zeker niet. Jij weet als je naar je intuïtie luistert en je een beetje verdiept in het fenomeen bevalling, al best wel goed wat je wilt. Daarnaast begin je niet in week 38 pas met je geboorteplan. Vragen die dan naar voren komen kun je of zelf uitvinden of je kunt ze nog aan je verloskundige of bevalbegeleider vragen. 

Kun je dus met een geboorteplan beginnen zonder bevalcursus?

Ja. Want veel wat er in staat kun je beantwoorden ook zonder dat je precies weet hoe iets gaat. Het kan je ook een antwoord geven op de vraag of je een cursus nodig vindt.

En andersom? Kun je een bevalcursus beginnen zonder een geboorteplan. Ook ja, juist wat je leert in die cursus kun je weer opnemen in je geboorteplan.

Wat zou mijn advies zijn?

Op zijn minst een geboorteplan. Want daarin schrijf je, ook zonder kennis over de hele bevalling, wat je wilt. Meteen beginnen met je geboorteplan? Dat kan!

Check deze link om je nu in te schrijven om online eenvoudig en snel een geboorteplan te maken. Geen moeilijk gedoe, mooi opbouwend je vergaarde kennis toevoegen en aanpassen, totdat jij tevreden bent met jouw persoonlijke plan.

Of download het e-book ‘Dit wil je weten voor je bevalling’

Liefs, Désirée

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.