Het vierde trimester

Iedereen weet dat baby’s 9 maanden bij hun moeder in de buik zitten (nou ja, gemiddeld dan). Maar wat veel mensen niet weten dat een baby dan eigenlijk nog helemaal niet ‘af’ is.

Het meest ideale zou zijn als een baby nog 3 maanden langer in de baarmoeder zou mogen zitten, zodat bepaalde functies (met name in de hersenen) nog verder kunnen ontwikkelen. Daarom zijn baby’s nog zo hulpeloos als ze geboren worden.
Maar het is onmogelijk om veilig geboren te worden met 12 maanden (wegens een te groot hoofd van de baby en een te smal bekken en geboortekanaal van de vrouw). Daar is het vierde trimester dan ook voor!

Trucje van Moeder Natuur

Een baby wil niets liever dan dicht bij mama zijn. Daar is de voeding en is het veilig.
Doordat een baby eigenlijk te vroeg geboren wordt, kan hij z’n temperatuur niet zelf op peil houden. Gelukkig heeft moeder natuur daar een trucje voor bedacht, want de huid op de borst van moeder beschikt over een zeer bijzondere eigenschap. De huid in het borstgebied is in staat om de warmte van haar baby te reguleren. Is haar baby te warm, dan neemt de temperatuur in het borstgebied af. Heeft haar baby het koud, dan warmt het borstgebied op. Dat wordt thermale synchronisatie genoemd.

Huid op huid

Huid-op-huidcontact bevordert daarnaast de hechting tussen moeder/ vader en baby.
Je kunt ook huid-op-huidcontact krijgen door middel van babymassage. De overgang tussen de veilige en besloten ruimte van de baarmoeder naar de grote, koude wereld wordt zo een stukje makkelijker gemaakt. Je kunt al met babymassage beginnen vanaf de eerste dag.

Naast het bevorderen van hechting is fysiek lichaamscontact nodig om vitale systemen in het lichaam van de baby te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact is een baby niet in staat om een volledig immuunsysteem aan te leggen en het zenuwstelsel te ontwikkelen. Zonder lichaamscontact maakt je baby geen oxytocine aan. Een superbelangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor empathie, vriendelijkheid, zorgzaamheid en liefde. Oxytocine heeft ook effect op groei, wondgenezing, bloeddruk, vochtbalans en nog zoveel meer.


Je kunt je baby dus niet ‘verwennen’ met liefde, aandacht en geborgenheid. Het zijn misschien wel de belangrijkste levensbehoeftes van je baby!

Even voorstellen

Mijn naam is Hanneke Gouw, moeder van Lucas (7 jaar) en Feline (3 jaar). In 2016 ben ik gestart met Kinderpraktijk Amare.
Ik merkte, toen ik zelf moeder werd, dat je zo onzeker kon worden van alle adviezen die je vanuit je omgeving en (social) media kreeg. Doe ik het allemaal wel goed? Wat is nou het beste voor mijn kindje?
Ik wil je helpen om weer te luisteren naar je hart, want dat klopt altijd!

Gerelateerde Artikelen

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties