Hoe bereid je jezelf voor op het moederschap

Hanny Evers - Best9Moms

Tijdens mijn zwangerschap was ik vol vertrouwen dat ik het moederschap aan zou kunnen. Ik voelde me fit en zelfverzekerd. Ik ga dat wel even doen. Hoe anders was dit na de bevalling. Ik was zielsgelukkig met mijn zoontje, maar voelde me vooral heel onzeker. De borstvoeding kwam niet op gang, ik werd zenuwachtig van alle huiltjes en geluidjes van mijn zoontje en mijn lichaam voelde als een wrak.

Help! Hoe ga ik ooit weer mijn fitte en zelfverzekerde zelf worden?

Kraamweek

In de kraamweek werd ik overspoeld door emoties, van liefde en geluk, schoot ik naar angst en onzekerheid. Mijn zelfvertrouwen was opeens verdwenen. Er kwam heel veel op me af, waar ik me niet op had voorbereid. Borstvoeding geven, dat zou ik wel even doen. Ik had er geen rekening mee gehouden dat dit ook wel eens anders zou kunnen gaan. En dan de pijn in mijn lichaam. Ik was altijd fit en energiek geweest. De bevalling had zijn sporen nagelaten. Had ik vooraf maar geweten wat dit met mijn lichaam zou doen. Fysiek was het een uitdaging, maar vooral mentaal had ik het zwaar. Van nooit stilzitten, naar hele dagen op bed. Het vraagt een heel andere mindset.

Fysiek herstellen

Het herstellen van een bevalling is als het herstellen van een sportblessure. Het begint met rust nemen en het vraagt om een verantwoorde opbouw. Ik ben actief aan de slag gegaan met mijn herstel. Niet alleen omdat ik mijn oude lijf weer terug wilde, maar vooral omdat ik er voor mijn zoontje wilde zijn. Ik wilde met hem kunnen spelen, hem kunnen dragen en samen op pad kunnen gaan. Ik wilde er klaar voor zijn om achter hem aan te rennen, als hij ging kruipen. In kleine stapjes ben ik de belasting gaan opbouwen. Van kraambed oefeningen voor buik- en bekkenbodem naar conditionele vormen als fietsen en de crosstrainer. Het kost tijd en wilskracht, maar ik ben er gekomen. 

Mentaal herstellen

De overgang van vrouw naar moeder is heftig. Hoe het zal zijn, dat weet je pas als het zover is. Je kunt je hier heel moeilijk op voorbereiden. Een positieve en open mindset, waarbij je open staat om te ervaren, te leren en te groeien in je rol, kun je wel vooraf leren. 

Ik dacht ik doe het wel even en dat denken heel veel vrouwen. Maar het moederschap overviel mij zo erg, dat ik dichtklapte. Ik kon alleen nog maar de adviezen van anderen volgen. Mijn gevoel volgen, ik was er te onzeker voor. Bang om fouten te maken.
Als ik nu terugkijk zie ik dat het goed was geweest als ik hier vooraf meer bij stil had gestaan. 

Uiteindelijk heb ik wel geleerd om mijn moedergevoel te volgen. Na een half jaar kreeg ik meer vertrouwen en kon ik de verwachtingen en adviezen van andere loslaten. Maar hoe fijn was het geweest als ik dit veel eerder had kunnen doen. Het had veel overprikkeling, van mezelf en mijn zoontje, en stressvolle momenten kunnen voorkomen. 

Hoe bereid jij je voor op het moederschap?

Heb jij jezelf deze vraag wel eens gesteld. Begeleiding tijdens je zwangerschap en voorbereiden op je bevalling is heel gewoon, maar voorbereiden op het moederschap wordt vaak vergeten. 

Mijn ervaringen zijn voor mij de aanleiding geweest om andere vrouwen te gaan ondersteunen in de overgang van vrouw naar moeder. In samenwerking met kraamverzorgenden heb ik een online coachingsprogramma ontwikkelt. Hiermee bereid ik je mentaal voor op het moederschap en help ik je te herstellen van je bevalling. Zo voel jij je goed en als mama zich goed voelt, gaat het goed met het hele gezin!

Meer informatie over dit programma vind je hier: Best New Moms

Dit artikel is geschreven door Hanny van Best9Moms. Volg Best9Moms op Facebook en Instagram.

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Reacties