Iets van behang en kinderen

Desiree Graste - weet het ook soms niet

Als ik in zo’n fase van ‘even iets teveel’ zit waarbij iets teveel factoren op je humeur drukken probeer ik te relativeren. Voor yoga, of meditatie heb ik echt te weinig rust in mijn donder. Ik heb het wel eens geprobeerd, het is inderdaad fijn áls je het vermogen hebt om in de hectiek dat moment te pakken. Maar ik heb het knopje in mijzelf daarvoor nog niet gevonden. Dus ik pak de relativeringsmomenten terwijl ik de was aan het opvouwen ben.

Was is er altijd sinds dat de kinderen er zijn, dus altijd gelegenheid om daar mijn moment te pakken.

Het ouderschap is zeker niet altijd tof en leuk.

Het is vaak bikkelen, soms op standje overleven. Genoeg ingrediënten om gillend gek te worden, of in elk geval een paar nare ‘ik plak je achter het behang’ verwensingen in je hoofd.

Maar terwijl ik dan die mini kleertjes aan het opruimen ben denk ik aan de fijne momenten van die week of dag. De kleine dingen, zoals dat ze hun hoofd op ons willen rusten. Ons echt nodig hebben om ze naar bed te brengen, nog een extra verhaaltje voor te lezen. Voor mij een teken dat ze goed gehecht zijn aan ons als ouders. Dat ze zich juist niet afzonderen, mij en hun vader als veilige haven zien. Waar ze kunnen jengelen, lachen, vooral ongeremd (met wat extra drama) zichzelf kunnen zijn.

Uiteindelijk gaat het daar toch om.

Dat je zorgt dat je je kind zo goed kunt lezen, dat je weet of en hoe hij zich goed voelt. Dat je meedeint op de veranderingen die op je pad komen. Je vasthoudt aan de positieve dingen die gebeuren.

Zodat je de kracht in jezelf vindt om de zware momenten wat naar de achtergrond te laten verdwijnen. Dat je, nadat je de was aan kant hebt, weer denkt.. Ja, wat heb ik toch geluk met zo’n mooi gezinnetje.. en je de dag weer iets vrolijker door kunt met die gedachtes heel helder voor ogen. Zit jij ook zo in elkaar? Dat je uiteindelijk het mooie in de kleine dingen kunt zien?

Gerelateerde Artikelen

Moeder zijn; het grote loslaten

Om mijn oudste zoon kan ik uren piekeren. Straks gaat hij naar school. Is hij 5 dagen per week van huis. Wat zal ik hem missen, en wat zal het stil zijn in huis zonder hem. Natuurlijk kan ik hem soms achter het behang plakken als hij weer eens een bui heeft, hij nergens naar luistert en als hij het vertikt om te eten. Maar dan ineens is hij weer mijn lieve kleine vriendje: “mama, ik vind jou zo lief”.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Ontdek 7 manieren om je energie te verhogen, zonder dat je hoeft te gaan bootcampen

Ben je vaak moe? En weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om uit te rusten?
Een gezin met jonge kinderen is intensief. Zeker als je zelf erg gevoelig bent voor emoties van anderen, alle indrukken en sferen. Waarschijnlijk kan je niet eens benoemen waarvan je energie weglekt. Dat geeft ook niet.

“Het is niet belangrijk waarvan je moe wordt, het gaat er om op welke manier je zorgt dat je je energie weer verhoogt.”

In dit blog ontdek je dat er 7 soorten ‘voeding’ zijn die je helpen om je energie te verhogen. Wees gerust: je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Kies er een uit, waarvan jij denkt dat het het meest effect heeft en je zal zien, dat iets meer energie al een groot verschil kan maken. Je wordt positiever, minder snel boos en kan helderder nadenken en daardoor betere keuzes maken.

Reacties