Interview specialist – Waarom een slaapcoach?

Als kersverse ouder kun je veel voorlichting krijgen over bevallen, borstvoeding, opvoeden etc. maar er wordt bijna nooit wat verteld over slapen. Je hoort alleen dat je gebroken nachten hebt, maar niemand vertelt hoe je dit zoveel mogelijk op een liefdevolle manier kunt beperken.
Als slaapcoach help ik ouders met kinderen bij wie t slapen een ‘dingetje’ is geworden. Slapen gaat namelijk niet altijd vanzelf, veel kinderen moeten dit leren. Ik help ouders en jonge kinderen om op een liefdevolle manier de weg naar dromenland te vinden.

Wat kan een slaapcoach voor jou als nieuwe moeder betekenen?

Allereerst hoop ik nieuwe moeders gerust te stellen. Je doet alles om je kindje zo min mogelijk te laten huilen en een goed slapend kindje te krijgen. Het is logisch dat sommige moeders daardoor een levend matras of schommelstoel zijn geworden. Maar trek jij dit als moeder op een gegeven moment niet meer? Dan ben ik er voor je om je te helpen om je kindje zelf te leren slapen.

Hoe werkt een slaapcoach?

Na het eerste contact per mail heb ik altijd even telefonisch contact met de ouders om te kijken of ik de juiste persoon voor hun ben en of ik ze daadwerkelijk kan helpen. Vervolgens krijgen ouders een zeer uitgebreid intakeformulier, passend bij de leeftijd van het kindje. Deze vullen ouders in, samen met daglogs. Hierin houden ouders alles bij omtrent het slapen en dagritme.
Zodra ik deze retour heb, ga ik alles analyseren. Ik kijk niet alleen naar het slapen zelf maar naar alles wat hierop van invloed is, zoals lichamelijk ongemak, voeding, omgeving en omstandigheden.
Deze analyse werk ik voor ouders in heldere taal uit en vertaal ik naar een praktisch slaapplan. Dit slaapplan bestaat uit kleine overzichtelijke stappen. Ik probeer dit altijd zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de ouderschapsstijl van de ouders.
Naast de analyse en het slaapplan ontvangen ouders factsheets met relevante informatie en praktische tools, passend bij de leeftijd van het kind.
Naast het slaapconsult (analyse, slaapplan en aanvullende info) coach ik ouders tijdens de uitvoering van het slaapplan. Dit gaat via whats app en videobellen. Het is als ouder soms best lastig om je aan het slaapplan te houden of juist om door te pakken naar de volgende stap. Ik help dan om weer op koers te komen.

Waarom heb je gekozen om slaapcoach te worden?

Ik ben zelf enorm zoekende geweest omtrent het slapen van mijn oudste dochter. Ze was erg onrustig en s nachts vaak wakker. Er zijn nachten geweest waarbij ik soms 15 keer naast haar bedje stond om haar weer in slaap te krijgen. Het slapen van mijn dochter werd op een gegeven moment een soort van levensmissie (Lees obsessie). Ten einde raad hebben wij een slaapcoach ingeschakeld omdat ik gevloerd was.
Met vrij eenvoudige stappen vonden we de weg terug naar dromenland. Toen de opleiding ‘droomritmecoach’ voorbij kwam, wist ik ‘ dit wil ik ook kunnen’.

Miranda de slaapcoach aan het aan het woord :

Miranda zwangerSoms heeft het even tijd nodig voordat er grote resultaten zichtbaar worden. Samen met ouders zoek ik dan naar oplossingen die aansluiten bij de leeftijd van het kind. Een al slecht slapende peuter was bang geworden na de verhuizing, maar ouders wisten niet zo goed waarvoor. Het meisje haalde alles uit de kast om maar niet te hoeven slapen in haar eigen bedje en hield dit uren vol. Door eerst te werken aan de slaapbasis werd de strijd bij middagslaapjes al korter, maar de avonden bleven lastig.
Door met het kindje in gesprek te gaan kwamen de ouders erachter dat het meisje bang was dat de graafmachines binnen zouden komen. Met deze kennis konden er passende oplossingen bedacht worden waardoor de graafmachines uit het kamertje konden blijven. Het meisje kon kiezen wat de beste oplossing was en dacht uiteindelijk zelf ook mee. De uiteindelijke keuze viel op ‘het raam dicht doen’ en sinds het raam dicht is gegaan is dit meisje gewoon gaan slapen zonder gedoe.
Dat ouders mij vertrouwen en dat ik vanaf de zijlijn mee mag denken in de soms lange reis naar dromenland, daar geniet ik echt van.

Werk je alleen als kinderslaap coach? Zo nee, wat doe je dan nog meer?

Naast mijn werk als kinderslaapcoach werk ik in het basisonderwijs.
Binnen mijn bedrijf ben ik momenteel bezig met het opzetten van slaapcoaching voor mama’s die slecht slapen terwijl hun kleintje ondertussen al wel goed slaapt.

Wat is je droom?

Ik droom van uitgeruste, zelfverzekerde mama’s die goed weten hoe ze hun kleintje goed kunnen helpen de weg naar dromenland te vinden zonder hun kleintje te laten huilen.

Wat vind jij leuk aan je werk?

Natuurlijk de succesverhalen van ouders die ik geholpen heb. Dit hoeven niet altijd consulten te zijn maar ik geef ook regelmatig tips tijdens (online) bijeenkomsten.
Dé slaaptip voor de aankomende moeder:
Het is belangrijker dat er geslapen wordt dan hoe er geslapen wordt. Je wilt oververmoeidheid echt voorkomen… slapen doet slapen zeg ik ook wel.

Wat vind je belangrijk voor de bevallende vrouw?

Vertrouwen hebben in je lijf en je omgeving. Ik vond het superspannend maar het is me 2 keer gelukt!

Wat kan bijdragen aan een positieve beval ervaring van de moeder?

Een goede voorbereiding en een ontspannen omgeving tijdens de bevalling.

 

Dé bevaltip van Miranda:

Huur of koop een bevalbad! Het werkt zo heerlijk ontspannend, wat positieve invloed heeft op de ontsluiting en de uitdrijving. Ik ging in half uurtje tijd van 5 naar 10 cm ontsluiting!

Puur Miranda

Wie is Miranda?

Ik ben een eigenwijze, nieuws- en leergierige mama, slaapcoach en leerkracht. Ik hou van duidelijkheid en ben een open boek. What you see is what you get zeg maar. Vanuit deze spreuk kwam ook mijn bedrijfsnaam ‘PUUR Miranda’. 
In het basisonderwijs heb ik studenten en collega’s leren coachen, daarvan gaat mijn hart sneller kloppen. Helaas verviel deze functie en daarom ben ik voor mezelf begonnen en twee andere coachingopleidingen gaan doen, namelijk vitaliteitscoaching en slaapcoaching voor kinderen. Momenteel ben ik me verder aan het verdiepen in de wereld van slaap, waarbij ik volwassenen nog beter kan helpen op dit gebied.

Website Puur Miranda

Instagram Puur Miranda

Gerelateerde Artikelen

Volg je de norm of durf je op jezelf te vertrouwen rondom het slapen van je baby?

Maar laten we teruggaan naar het begin. Een droom komt uit…zwanger!
Er groeit een baby in je buik waar je je negen maanden op zult voorbereiden.
Je vraagt je af hoe de baby eruit zal zien en maakt je voorstellingen over het ouderschap.
Je leest misschien wel boeken, struint het internet af en kijkt met een schuin oog naar andere ouders en hoe zij het doen.
Je neemt je eigen opvoeding mee en weet precies wat je later echt niet zal doen óf juist wel. Je wilt toch het beste?

Interview specialist – Werken en het moederschap

Op het werk is het niet ‘cool’ om het over ouderschap te hebben. Er rust een taboe op, met name op het moederschap. Mom Inc. ziet bijvoorbeeld dat veel moeders zich richting hun werkgever schamen om te vertellen dat ze zwanger zijn en zo lang mogelijk blijven doen alsof er niets veranderd is. Als ze weer gaan werken na hun verlof compenseren ze voor het ‘moeke beeld’. Door juist extra te geven. Met als gevolg dat 30% van de moeders uitvalt binnen 3 maanden na het zwangerschapsverlof. Niet van deze tijd zou je denken.

Keuze: Thuisbevallen

Sta jij op het punt om de keus te maken? Stop je kop dan niet in het zand. Stel je voor waar en hoe je zou kunnen bevallen. Waar ontspan jij het beste? Kun je het meest op jezelf focussen? Waar kan jouw partner je het beste ondersteunen?