Interview specialist – Wat is Geboorte in kaart?

Waarom Geboorte In Kaart?
Geboorte In Kaart is een methode, ontstaan uit de pre- en perinatale psychologie. Het laat zien wat de invloed is van conceptie, zwangerschap en geboorte op de rest van je leven. Soms laten kinderen (en ook volwassenen) bepaald gedrag zien, maar je hebt geen idee waarom. Een Geboorte In Kaart-traject kan een antwoord geven op deze vraag.
Hoe werkt Geboorte In Kaart?
Zoals gezegd is Geboorte In Kaart een unieke vertaalslag van de pre- en perinatale psychologie. Het is een kaartenset met daarop zeer herkenbare foto’s. Achterop staan de daarbij behorende geboortepatronen. Ouders herkennen hun kind (of zichzelf) vaak gelijk in de patronen. De eerste reactie is dan ook over het algemeen: “wow, dat is precies ‘Jantje’! Oh, dus het komt door… (bijvoorbeeld stuitligging/ keizersnede etc)!
Over het algemeen kun je zeggen dat de manier waarop je geboren wordt, effect heeft op je relaties, je gevoel van veiligheid en je eigenwaarde. De eerste hechting ontstaat prenataal, dus vindt al in de baarmoeder plaats. En dit is bepalend voor de manier waarop je relaties aangaat. Je kunt je dus afvragen: was de zwangerschap gewenst? Is er veel verbinding met de baby gemaakt? Kwam deze zwangerschap na een miskraam of doodgeboren kindje? Was er veel stress? Was er voldoende voeding? Etc etc etc.
Hanneke aan het woord:
Mijn allereerste ervaring met de werking van Geboorte In Kaart was met mijn eigen zoon. Hij heeft tot zijn vierde ontzettend veel moeite gehad met afscheid nemen. En dan niet alleen afscheid nemen bij de kinderopvang of school, maar ook bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. En ik, met al mijn opvoedkundige kennis, snapte er helemaal niets van.
Tijdens de opleiding van Geboorte In Kaart vroeg de docente mij hoe de zwangerschap en geboorte verlopen was. Ik gaf aan dat er geen problemen waren tijdens de zwangerschap en de thuisbevalling was heel vlot verlopen. Oh ja, tot de placenta niet los wilde komen en ik per ambulance richting het ziekenhuis vervoerd moest worden. De docente vroeg toen aan mij hoe ik dacht dat mijn zoontje dit allemaal heeft meegemaakt. Net uit mama’s warme buik, rustig bij liggen te komen van de, toch heftige, bevalling en plotseling is iedereen in paniek. Je wordt bij mama weggehaald en snel aangekleed. Mama is plotseling weg en papa is met zijn gedachten ook niet echt bij jou. Die hoopt alleen dat mama weer veilig en gezond van de operatiekamer afkomt.
Toen viel bij mij het kwartje waarom mijn zoontje zoveel moeite had met afscheid nemen. Wie weet is mama straks weer weg? Ik hou mama vast en laat haar nooit meer los! Gedrag blijkt zo logisch te zijn!
Waarom heb je gekozen om met Geboorte In Kaart te werken?
Ik, Hanneke, kwam Geboorte In Kaart tegen tijdens mijn opleiding tot babycoach. Dat baby’s meer meekrijgen tijdens de zwangerschap en geboorte dan in het algemeen werd gedacht, vond ik niet zo’n eyeopener. Maar dat alles rondom de zwangerschap en geboorte zoveel invloed heeft op je leven, vond ik heel interessant. Geboorte In Kaart is een heel concrete methode met heel herkenbare resultaten!
Wat kan een Geboorte In Kaart-traject voor jou als nieuwe moeder betekenen?
Hoe goed je je ook voorbereidt op de zwangerschap en geboorte, als íets niet te plannen valt, is het wel een geboorte. Wat dan belangrijk is, is dat je als moeder weet wat je kunt doen na een pittige geboorte. Iedere baby wil zijn verhaal doen na zijn geboorte. Ik leer moeders om hun baby daarin te begeleiden.
Werk je alleen als Geboorte In Kaart-professional? Zo nee, wat doe je dan nog meer?
Nee, ik ben daarnaast ook docente babymassage, docente baby- en kindergebaren, baby- en kindercoach.
Wat is je droom?
Mijn droom is om heel veel baby’s en kinderen de best mogelijke start in hun leven te geven!
Wat vind jij leuk aan je werk?
Ik vind het fijn dat ik een bijdrage mag leveren aan de onvoorwaardelijke liefde tussen ouder en kind. Of dat nu is doordat ze de kwartjes horen vallen tijdens een Geboorte In Kaart-traject en ze eindelijk snappen waar het gedrag van hun kind vandaan komt; dat ze écht contact maken door middel van hun hart en handen tijdens de babymassage of dat ze hun baby een stem hebben gegeven door middel van gebaren.
Dé Geboorte In Kaart tip voor de aankomende moeder:
Bespreek de zwangerschap en geboorte met je kindje. Probeer je voor te stellen hoe het voor hem/ haar geweest moet zijn. Zorg dat je kindje zijn geboorteverhaal mag ‘vertellen’, ook al is dat door middel van huilen.
Wat vind je belangrijk voor de bevallende vrouw?
Dat ze in contact blijft met haar kindje, wat er ook gaat gebeuren. Ook al gaat het anders dan je gepland had, blijf in verbinding met je baby. Mocht dat onverhoopt niet lukken, bijvoorbeeld als je onder narcose moet, ook de partner kan tegen de baby blijven praten (kan ook in gedachten!).
Wat kan bijdragen aan een positieve bevalervaring van de moeder?
Een geboorteplan zorgt ervoor dat je van tevoren al nagedacht hebt over hoe je graag zou willen bevallen. Ondanks dat je weet dat alles helemaal anders kan verlopen, weten jij (en je partner) wel wat je dan wel en niet wilt. De regie in handen hebben is heel belangrijk tijdens een bevalling.
Dé bevaltip van Hanneke:
Doe wat voor jou en je baby goed voelt! Luister naar je hart, dat klopt altijd!
Mijn naam is Hanneke Gouw. Ik ben getrouwd met Dennis en moeder van Lucas (7 jaar) en Feline (3 jaar). Ik ben van origine orthopedagoog en heb een aantal jaar gewerkt als gedragskundige in de gehandicaptenzorg. Na de geboorte van mijn oudste ben ik me meer gaan verdiepen in baby’s en hun ontwikkeling. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de start van mijn eigen onderneming: Kinderpraktijk Amare.
Website: http://www.kinderpraktijk-amare.nl/
Instagram: @Kinderpraktijk Amare