Koop geen kleertjes

Geboortepakje voor je zoon of dochter

Je denkt nu: WAT?! Das toch het leukste om te doen? Ja, klopt. Het is echt super super leuk om kleine kleertjes tegen die dikke buik aan te houden. Te dromen hoe dit schattige pakje er uit zal zien bij jouw kleintje. Jouw mini-mens, jouw dochter of zoontje die dan net uit de buik gekomen.

Mijn vriend werd helemaal loco van al die rondvliegende koop-hormonen. Ik had echt té veel kleertjes. Zoveel dat als ik haar 3x zou omkleden op een dag, ze uit de maat zou zijn gegroeid voordat ze alles aan had gehad.

Baby’s groeien gelukkig wat minder hard uit de kleren vanaf maat 74. Dat is zo ongeveer na een half jaar. Daardoor kun je de kleertjes wat langer gebruiken. Lucky me, iets minder schuldgevoel over die berg niet gedragen kleren.

Wat zou ik je aanraden om te kopen wat betreft kleertjes tijdens je zwangerschap?

Alleen maat 50 en/of 56!
Stel dat je nu echt een reuze baby krijgt, of juist een prematuur baby. Stel dat! Dan heeft jouw partner ook een excuus om het huis uit te vluchten.

Hij zal je dankbaar zijn dat hij even de rondvliegende kraamtranen mag ontvluchten.

Geboortepakje

Een ding wat een beetje ‘over-the-top’ lijkt is een geboorte pakje. Ik wist niet eens van de term ‘geboorte pakje’. Het gaat bij een geboortepakje niet perse óm dat geboortepakje. Het gaat om de eerste indruk en foto’s van je baby in kleren. Dat blijf je je herinneren. Die eerste foto’s kun je niet echt over doen. Ze staan in jouw geheugen gegrift, met of zonder fotocamera.

Kies het geboorte setje wat jij geweldig vindt!

Hierbij mijn ‘meteen na de geboorte kleding lijstje’:

 • 3 overslag rompertjes met lange mouwen
 • 3 overslag rompertjes met korte mouwen
 • 2 overslag hemd rompertjes (als het zomer is)
 • 3 boxpakjes met voetjes
 • 2 setjes met een overslagvestje en loszittend broekje
 • 3 paar sokjes
 • Geboorte setje met 2 mutsjes
  • een mutsje wordt direct op het hoofd gezet na de geboorte en wordt dan vies. Na het afvegen van het hoofdje kan je het andere mutsje op zetten

Wat? Zo weinig? Ja zo weinig. Je zult merken dat je echt niet te kort komt.

10 redenen waarom zo weinig geboorte kleertjes

 • Die kleine heeft niet zoveel nodig.
 • Groeit er zo uit
  • echt waar, maatje 50/56 is na een maand al te klein
 • Je weet niet welke bouw hij/zij heeft
  – mijn kinderen zijn tenger en mollig –
 • Misschien weet je nog niet wat het wordt
  – ondanks dat ik voor gender neutraal ben, is een knal blauw of roze boxpakje ook leuk –
 • Past die kledingstijl helemaal niet bij jouw kindje
  • ja zo vroeg begint het al
 • Seizoenen!
  • Je wilt echt niet met een té leuk tussen-jasje in de winter zitten (nog los van het feit dat jasjes de eerste maanden echt nutteloos zijn)
 • Je kraamzorg wast minimaal om dag en jij ook – ja echt –
 • Kraamvisite vind het superleuk om kleertjes mee te nemen
 • Cadeaubonnen!
 • Kleertjes kopen als excuus om de deur uit te gaan 🙂

Wat koop je zeker niet?

Rompertjes die je over het hoofd moet trekken. De eerste keren dat je de kleren aan en uit trekt denk je dat je alles uit de kom zult trekken. Dat zal niet gebeuren, maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Je hebt al genoeg om je druk over te maken de eerste paar weken.

Heb je trouwens aan gedacht om dit ook in je geboorteplan op te nemen? Ik heb hier ook nog een blog over geschreven ;-). Dit en nog vele andere dingen waar je niet direct aan denkt zijn opgenomen in de geboorteplan tool die ik heb ontwikkeld. Heb je deze al ontdekt op geboorteplan.online (is onderdeel van Mamamentje).

Wil je meteen tips en tricks? Download dan het gratis e-book ‘Dit wil je weten voor je bevalling’. 

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Reacties