Krachttraining tijdens de zwangerschap: een heel goed idee

Deel een van een driedelige serie over krachttraining tijdens en na de zwangerschap.
Sporten tijdens de zwangerschap
Als je gewend bent om te sporten wil je het sporten waarschijnlijk zo lang mogelijk vasthouden. Goed plan want je veranderende lijf vindt deze aandacht ook fijn. Maar ook als je voor de zwangerschap geen sporter was, is het een goed idee om te beginnen. Sporten met liefde gaat je helpen om je lekkerder te voelen, ook door de gelukmakende stofjes die je lijf extra aanmaakt tijdens het trainen. Wel ga je merken dat het heel anders is, sporten met je veranderende lijf. Dat het anders aanvoelt, zachter, met hormonen die haar eigen gang gaan om de baby zo gezond mogelijk te laten groeien. Dit kan ook behoorlijk pittig zijn. Confronterend ook. Je moet stapjes terug zetten, je doet voor je gevoel minder, terwijl het tegelijkertijd zwaarder wordt. Dit gaat in tegen onze drive beter, sterker en fitter te worden. Maar er is zo’n grote verandering gaande. Je hartslag is sneller, er wordt meer bloed rondgepompt in je lijf. Door de hormonen en de druk op je middenrif wordt ademhalen ook pittiger. En door de groeiende buik verandert je houding, en ontstaat er druk op de buikwand en bekkenbodem.
Redenen om te sporten
En juist dit zijn de redenen om het sporten door te zetten of zelfs op te pakken als je zwanger bent. Mits het op een manier is die past bij jouw lijf op dit moment, met een trainer die je gaat helpen om klachten op korte en lange termijn te voorkomen. Juist omdat je niet meer kunt werken ‘op gevoel alleen’ omdat er fysiologische veranderingen zijn waar je rekening mee moet houden. Het versterken van de dwarse buikspieren, rug (je inner core), focussen op een juiste ademhaling tijdens de in- en ontspanning en het goed kunnen ontspannen van je bekkenbodem. Tillen op een manier waar je ook na je bevalling en zelfs tijdens de bevalling profijt van hebt. Versterken van je beenspieren, armspieren en bilspieren. Dat is waar het sporten tijdens je zwangerschap om gaat. Fysiek dan.
De veranderingen die je doormaakt als moeder
Daarnaast is het zoveel meer. De transformatie van jou als moeder. Juist doordat je voelt dat het anders is nu. Dat je verwachtingen mag gaan loslaten. Dat nieuwe verwachtingen ontstaan. Emoties, gevoelens, die je niet van jezelf herkent. Dit is het begin van jouw nieuwe identiteit. Want jep, er is zelfs een naam voor deze transitie naar het moederschap. Matrescence. Een identiteitsverandering vergelijkbaar met de adolescentie, inclusief de rond gierende hormonen. Wie je bent, in je nieuwe rol als mama. Welke verwachtingen heb je van jezelf, jezelf in je relatie, op je werk, sociaal, die botsend kunnen zijn. Hoe zorg je ervoor dat je in deze veranderingen dicht bij jezelf kunt blijven? Bij wat voor jou natuurlijk voelt. Want daar geloof ik in. Dat jij diep van binnen weet en voelt wat het beste is voor jou en je kindje. In de overvloed van informatie, over ‘hoe je het zou moeten doen’, van ‘wat je zou moeten hebben’, hoe je het beste kunt bevallen en hoe je kindje moet slapen en eten. De buitenwereld weet heel goed wat het beste is voor jou. Maar wat ervaar jij? Hoe kijk jij tegen de fases waar je doorheen gaat. Inclusief de bevalling. Dit is hetgeen dat je kunt oefenen tijdens het sporten. Ook al zijn er fysieke veranderingen waar je rekening mee moet houden.
Weten wat je nodig hebt en wat je kindje nodig heeft, is inchecken bij jezelf via je lijf.
Hoe weet je wat goed voor je is?
Je ademhaling, de spierspanning, je fysieke ervaringen. Je lijf vertelt je wat goed voor je is. Het vertelt je wanneer je rustiger aan mag doen. Het zegt je waar je kracht zit, je vuur. Waar je hart sneller van gaat kloppen (ja ook al als je de trap op loopt). Door tijdens de zwangerschap je vuur te voelen, je kracht, je Lijf opnieuw te leren kennen. Mindfull en met liefde maakt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. Daarnaast heb je kennis over wat jij prettige houdingen vindt. Weet je waar je bekkenbodem zit (waar je bij een vaginale bevalling je kind geboorte mag geven) en hoe je deze kunt ontspannen. Leer je grenzen ontdekken en deze aangeven, zodat je tijdens je bevalling en na je bevalling in contact blijft met jouw lijf.
Wel of niet gaan sporten als je zwanger bent?
Dus ja. Ga sporten. Zoek een trainer die jou in de bewegingen zet die jij nodig hebt. Die kennis heeft van de fysiologische veranderingen. En die jou in contact laat zijn met wat jij nodig hebt. Dit is hetgeen waarmee je de basis legt. Een goede voorbereiding op de bevalling en de fase als jonge moeder zodat je fysiek ook fijn kunt herstellen.
Reacties