Medisch bevallen en een geboorteplan?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px|||||”][et_pb_row _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][et_pb_column _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.6.6″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ custom_margin=”||||false|false”]

De meest waarschijnlijke vraag die je je hebt is waarschijnlijk; ‘Heb ik wel een geboorteplan nodig als ik in het ziekenhuis beval?’

Het is in principe altijd goed om een geboorteplan te maken. Uiteraard kan het zo zijn dat je een vroeggeboorte krijgt en je nog niet toe bent gekomen om een geboorteplan te maken. Daarom is het aan te raden om gedurende je zwangerschap al na te denken over hoe jij je bevalling ziet. Ook als het anders loopt kunnen er nog zaken zijn die gewoon door kunnen en mogen gaan. Zoals wat je wensen zijn in het ziekenhuis. Hoe je aangesproken wilt worden, wie het eerste aanspreekpunt is bij calamiteiten, wie de zorg op zich neemt van eventueel andere kinderen. 

Twijfel je ergens over? Maak dit dan bespreekbaar met in de eerste plaats je partner. Je gynaecoloog of met je verloskundige kan je medisch heel veel informatie geven. Het komt daarnaast voor dat iemand eerst bij een verloskundige onder controle is en vervolgens naar het ziekenhuis wordt gestuurd. En dat je vervolgens weer terug onder controle van je vaste verloskundige of beide mag komen. Om te voorkomen dat je telkens het hele riedeltje opnieuw kunt gaan vertellen, daarbij wellicht wat details gaat vergeten die belangrijk zijn voor jou, kun je dit allemaal opnemen in je geboorteplan. 

In het online geboorteplan is hier ook ruimte voor opgenomen. Zodoende is het ook mogelijk om gebruik te maken van deze online tool als je medisch bent of misschien het vermoeden hebt dat je in het ziekenhuis om medische redenen uiteindelijk moet gaan bevallen. 

Welke vragen zijn er onder andere opgenomen in deze online manier van een geboorteplan maken die extra van toepassing kunnen zijn als je in het ziekenhuis moet bevallen?

  • Hoe denk je over een (spoed)keizersnede?
  • Heb je speciale wensen over het verblijf in het ziekenhuis?
  • Hoe denk je over een infuus?
  • Wat zijn je verwachtingen bij een kunstverlossing met een vacuüm of een verlostang?

CTG monitoring

Als je (medisch) in het ziekenhuis gaat bevallen is de kans groot dat je weeën activiteit en de hartslag van jouw kindje continu wordt gemonitord. Dit kan meer zekerheid geven, maar dit neemt naar alle waarschijnlijkheid ook wat bewegingsvrijheid weg omdat dit vaak liggend wordt gemonitord. Goed om te weten en hier dus alvast rekening mee te houden of bespreekbaar te maken wanneer je wel mag gaan staan of lopen. Immers hoe meer je beweegt, hoe meer de bevalling zal vorderen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.