Medisch bevallen en een geboorteplan?

De meest waarschijnlijke vraag die je je hebt is waarschijnlijk; ‘Heb ik wel een geboorteplan nodig als ik in het ziekenhuis beval?’

Het is in principe altijd goed om een geboorteplan te maken. Uiteraard kan het zo zijn dat je een vroeggeboorte krijgt en je nog niet toe bent gekomen om een geboorteplan te maken. Daarom is het aan te raden om gedurende je zwangerschap al na te denken over hoe jij je bevalling ziet. Ook als het anders loopt kunnen er nog zaken zijn die gewoon door kunnen en mogen gaan. Zoals wat je wensen zijn in het ziekenhuis. Hoe je aangesproken wilt worden, wie het eerste aanspreekpunt is bij calamiteiten, wie de zorg op zich neemt van eventueel andere kinderen. 

Twijfel je ergens over? Maak dit dan bespreekbaar met in de eerste plaats je partner. Je gynaecoloog of met je verloskundige kan je medisch heel veel informatie geven. Het komt daarnaast voor dat iemand eerst bij een verloskundige onder controle is en vervolgens naar het ziekenhuis wordt gestuurd. En dat je vervolgens weer terug onder controle van je vaste verloskundige of beide mag komen. Om te voorkomen dat je telkens het hele riedeltje opnieuw kunt gaan vertellen, daarbij wellicht wat details gaat vergeten die belangrijk zijn voor jou, kun je dit allemaal opnemen in je geboorteplan. 

In het online geboorteplan is hier ook ruimte voor opgenomen. Zodoende is het ook mogelijk om gebruik te maken van deze online tool als je medisch bent of misschien het vermoeden hebt dat je in het ziekenhuis om medische redenen uiteindelijk moet gaan bevallen. 

Welke vragen zijn er onder andere opgenomen in deze online manier van een geboorteplan maken die extra van toepassing kunnen zijn als je in het ziekenhuis moet bevallen?

  • Hoe denk je over een (spoed)keizersnede?
  • Heb je speciale wensen over het verblijf in het ziekenhuis?
  • Hoe denk je over een infuus?
  • Wat zijn je verwachtingen bij een kunstverlossing met een vacuüm of een verlostang?

CTG monitoring

Als je (medisch) in het ziekenhuis gaat bevallen is de kans groot dat je weeën activiteit en de hartslag van jouw kindje continu wordt gemonitord. Dit kan meer zekerheid geven, maar dit neemt naar alle waarschijnlijkheid ook wat bewegingsvrijheid weg omdat dit vaak liggend wordt gemonitord. Goed om te weten en hier dus alvast rekening mee te houden of bespreekbaar te maken wanneer je wel mag gaan staan of lopen. Immers hoe meer je beweegt, hoe meer de bevalling zal vorderen.

Gerelateerde Artikelen

Voor wie maak je een geboorteplan?

Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo. Echter..

Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is.

Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.

Er wordt zoveel gezegd over bevallen, maar wat wil jij?

Bevallen is niet zo ingewikkeld. Elke vrouw kan het immers toch? Er wordt van alles gezegd over bevallen, iedereen heeft een mening. Dat maakt het ingewikkeld.
Al die informatie. Ik ben niet tegen informatie hoor, een klein beetje kan geen kwaad. Er is maar één bron van informatie die er écht toe doet. Je voelt hem al aankomen. Die bron, degene die alles weet over bevallen? Dat ben jij! De (aanstaande) moeder.