Ontdek 7 manieren om je energie te verhogen, zonder dat je hoeft te gaan bootcampen

Ben je vaak moe? En weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om uit te rusten?
Een gezin met jonge kinderen is intensief. Zeker als je zelf erg gevoelig bent voor emoties van anderen, alle indrukken en sferen. Waarschijnlijk kan je niet eens benoemen waarvan je energie weglekt. Dat geeft ook niet.

Het is niet belangrijk waarvan je moe wordt, het gaat er om op welke manier je zorgt dat je je energie weer verhoogt.

Er zijn 7 soorten ‘voeding’ die je helpen om je energie te verhogen. Je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Kies er een uit, waarvan jij denkt dat het het meest effect heeft en je zal zien, dat iets meer energie al een groot verschil kan maken. Je wordt positiever, minder snel boos en kan helderder nadenken en daardoor betere keuzes maken.

Slaap en diepe ontspanning is nodig om te herstellen

Ik begin met een gevoelig onderwerp: slaap je wel voldoende? Je bent niet altijd de baas over hoeveel uren je slaapt, het moet je gegund worden door je ‘huisgenoten’. Aan de andere kant ga je misschien soms te laat naar bed, houd je jezelf wakker met je mobiel als je ‘s nachts bent wakker geworden of zou je beter wat eerder naar bed kunnen gaan omdat de jongste zich tot nog vaak erg vroeg meldt. De omstandigheden kan je niet altijd veranderen, maar wel hoe jij er mee omgaat. Kom jij aan te weinig slaap? Kijk dan ook naar alternatieven: ook diepe ontspanning zoals yoga en meditatie dragen bij aan jouw herstel.

Fysieke activiteit voor nieuwe energie

Hoewel je misschien snakt naar rust, kan juist fysieke activiteit ook zorgen dat je weer meer energie krijgt. Waarschijnlijk herken je wel dat als je op je vrije dag allemaal romantische films gekeken hebt -omdat het nu eindelijk kan / je dat wel verdient hebt-, je toch heel moe bent aan het einde van de dag. Je lichaam heeft een bepaalde mate van fysieke activiteit nodig om energie aan te maken. Je kan denken aan een lekker wandeling buiten of je dag beginnen met een kleine work-out. De inspanning die je lijf doet, zorgt voor nieuwe energie. daarnaast kan krachttraining of balansoefeningen ervoor zorgen dat je niet alleen fysiek sterker/weerbaarder wordt maar ook mentaal.

Mindset helpt je om je te richten op positieve emoties en gedachten

Heb je de neiging om je zorgen te maken en ‘slecht nieuws’ steeds weer te bespreken met iedereen die je tegenkomt? Of kan jij je focussen op trotse momenten, gevoelens van dankbaarheid en blijdschap? Je emoties en je gedachten beïnvloeden wat je doet. Als je niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om de gezonde keuzes te maken. Hoe je je voelt lijkt soms iets waar je geen invloed op hebt, maar dat heb je wel. Je kan in alles wat er gebeurt kijken naar het negatieve: je twijfels of wat er nog niet is, wat je wel had gehoopt. Maar als jij leert om jezelf te ondersteunen met positieve gedachten, te zien wat er al wel is en je eigen negatieve gedachten te vervangen door een verhaal waar je je beter bij voelt, dan krijg je weer het gevoel dat je de regie hebt over wat je gebeurt en heb je veel meer energie.

Cognitieve uitdaging als voedsel voor je brein (niet overvoeren)

Energie gaat ook over wat je je mind als voeding geeft. Een goed boek of een podcast, een puzzel: iets waar je hersenen op moeten kauwen en waardoor je uitgedaagd wordt om na te denken over je eigen perspectief. Je zult zien dat je meer energie krijgt als je je bezig houdt met iets dat nieuw voor je is en van je vraagt om je aandacht erbij te houden. Het kan ook iets simpels en leuk zijn als een concentratiespelletje (ken je ‘commando pinkelen’ nog?). Of een vreemde taal die je wilt leren. Door je hoofd iets te doen te geven waar het echt de aandacht bij nodig heeft, stopt het eeuwige malen in je hoofd van piekergedachten of boodschappenlijstjes.

Belangrijk aandachtspunt: check wel even of je dit nodig hebt… Het kan namelijk ook zijn dat je stiekem al zoveel in je hoofd zit dat het voor jou slimmer is om jezelf in balans te brengen door jezelf juist fysiek uit te dagen of te kiezen voor ontspanning of mindfulness.

Weet jij wat het effect is van wat je in je mond stopt?

Energie gaat ook letterlijk over voeding. Eet je veel suiker dan krijg je last van energiedips of misschien drink je wel veel koffie waardoor je steeds over je eigen grenzen van vermoeidheid gaat? Eet je meer dan je nodig hebt of te zwaar, dan heeft je lijf de energie nodig voor je spijsvertering. Helder nadenken lukt dan wat minder en je kunt je ook echt slaperig gaan voelen. Te weinig eten is ook niet goed, want dan verbruik je te veel energie om jezelf warm te houden. Reflecteer eens op wat je eet en of dat misschien jouw gebrek aan energie ook kan verklaren of vraag advies aan een voedingscoach.

Maak keuzes in je sociale contacten

De een loopt leeg op sociale contacten en de ander laad er aan op. Hoe werkt dat voor jou? Geniet jij van sociale contacten, krijg je er energie van? En is dat dan van grote groepen, evenementen, of meer 1-op-1 gesprekken. Mensen kunnen niet zonder sociaal contact, maar hun behoefte is erg verschillend.

Weet jij hoeveel en welk sociaal contact je nodig hebt om goed te functioneren en realiseer je dat nu ook?

En zijn de sociale contacten die je hebt ook met mensen die je energie of een fijn gevoel geven, of zitten er teveel ‘moetjes’ bij. Wat jij ervaart als ‘moeten’ is altijd een energielek. Kijk of je er voor kan kiezen (gebruik het woord ‘willen’) of dat je andere keuzes kunt maken. Gun jezelf ook de mogelijkheid om afspraken te verplaatsen (of af te zeggen) als het toch even te veel voor je wordt.

Last-but-not-least…. HAVE FUN

Over het algemeen geldt dat als je moe bent, je niet te veel doet, maar dat je te weinig dingen doet waar je energie van krijgt. Schrappen van dingen die je doet is soms nodig, maar vaak gaat het al beter als je wat meer kiest voor iets waar jezelf echt blij van wordt. Wanneer heb jij voor het laatst echt gelachen? Heb je tijd genomen voor die ene hobby? Gek gedaan met de kinderen? Zoek de fun en de sprankel in je leven en voeg toe waar jij blij van wordt. Een hobby weer nieuw leven inblazen of een kwartiertje huiskamerdisco met de kids kan al zoveel energie toevoegen. Als je blij bent of enthousiast kan je veel meer hebben. Zorg zelf voor de good vibes ?

Als je moe bent, komt dat doordat je te veel doet, maar doordat je te weinig doet waar je energie van krijgt.

7 manieren om je energie te verhogen.

Dat is veel. Zie het dan ook niet als dingen die je moet, maar als mogelijkheden om iets aan je energie-niveau te doen. Je kan zaken ook combineren: wandelen met een vriendin of een cursus gezond koken bijvoorbeeld. Kies iets waarvan je verwacht dat het je gaat helpen en gebruik de 7 manieren om de breedte van jouw energie-probleem in beeld te brengen. Hoe houd jij je energie-lek in stand? En waar zitten de mogelijkheden tot verbetering?

Vind je het lastig om je eigen energie te verhogen? Of weet je het eigenlijk wel, maar kan je jezelf er in je eentje toch niet goed toe zetten om te veranderen? Dat heeft vaak te maken met de overleef modus. Je weet dat je beter andere keuzes kan maken, maar het lukt je niet. Ik kan je alvast verklappen: het is niet jouw gebrek aan wilskracht of discipline èn je kan je er wat aan doen!

Geef je nu op voor de masterclass “doorbreek je overleef modus“:

  • Je krijgt praktische tips om uit de overleef modus te komen, die goed in te passen zijn in een druk gezinsleven.
  • Je krijgt inzicht in een brein in overleef modus, zodat je jezelf minder veroordeelt.
  • Je begrijpt waarom al jouw goede voornemens lijken te verdwijnen en wat je kan doen om dit te stoppen.
  • Je ontdekt hoe jij jezelf saboteert en wat er ècht nodig is om mild naar jezelf te zijn en jezelf meer (me-time) te gunnen.

Gun jezelf dat je stopt met overleven, uitstellen en (ten koste van jezelf) meebewegen.

Meld je aan voor deze masterclass en ontdek wat er voor jou nodig is om hardnekkige valkuilen te voorkomen en de overleef modus echt los te laten. Zodat je energie toeneemt en je meer geniet van het (gezins)leven.

Masterclass: Doorbreek je overleef modus

Gerelateerde Artikelen

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Reacties