Pijnbestrijding bij jouw bevalling

Als je aan een bevalling denkt dan denk je waarschijnlijk automatisch aan pijn. Dat de geboorte pijn gaat doen. Ik ga niet liegen, natuurlijk is het geen snee in je vinger ‘pijn’. Je mag er echter op vertrouwen dat bij een normaal verlopende bevalling dat jij en je baby deze echt goed aankunnen. Duizenden jaren is er een evolutie aan de gang die het mogelijk maakt om een kind te baren. Jouw fysieke lichaam verschilt niet veel van een lichaam van duizenden jaren geleden. Guess what.. toen ging het ook op dezelfde manier. Maar goed, we leven in een nieuwe wereld en als jij behoefte hebt aan pijnstilling dan moet je daar zeker gebruik van maken. Anders hebben deze uitvinden ook geen nut toch?

Baringspijn

Bevallingspijn is een bijzonder soort pijn. Waar pijn normaal een teken is dat er iets niet goed gaat, is dit bij bevallingspijn anders. De pijn is functioneel en heeft een positieve uitkomst namelijk de geboorte van een baby! Psychologisch gezien is er ook een verschil tussen baringspijn en andere vormen van pijn. Door de positieve uitkomst zijn vrouwen namelijk in staat een andere betekenis te geven aan de pijn waardoor ze er, ondanks hoe heftig het is, vaak goed mee om kunnen gaan. Dat wil echter niet zeggen dat men geen gebruik van pijnstilling zou moeten maken. Het kan namelijk best wel uitkomst bieden. Belangrijk is dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt en deze keuze opneemt in je geboorteplan.

Welke opties heb je wat betreft pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Pijnstilling met medicijnen. Ondanks een goede voorbereiding en het toepassen van bovenstaande adviezen komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn tijdens de bevalling onverdraaglijk vinden. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. Welke meest voorkomende medicinale pijnstillingen worden er vaak aangeboden in het ziekenhuis?

  • pijnbestrijding met morfineachtige medicijnen;
  • pijnbestrijding met de Remifentanilpomp;
  • epidurale pijnbestrijding (ruggenprik);
  • spinale anesthesie (verdoving).

Ruggenprik zetten

Is het altijd mogelijk om pijnstilling te krijgen?

Niet iedere vrouw heeft behoefte aan pijnstilling tijdens haar bevalling. De pijnstillende medicijnen die worden toegepast tijdens de bevalling kunnen ongewenste bijwerkingen hebben voor u en de ongeboren baby. Daarom is het noodzakelijk dat er extra bewaking van u en uw baby plaatsvindt. Deze extra bewaking is in de thuissituatie niet mogelijk.

Omdat pijnstilling ook nadelen heeft, moeten deze medicijnen niet onnodig worden gegeven. Welke vorm van pijnstilling wordt toegepast, wordt in onderling overleg tussen jouw, jouw verloskundig zorgverlener (dit kan een gynaecoloog, een arts in opleiding of een klinische verloskundige zijn) en -in geval van epidurale pijnbestrijding- de anesthesioloog bepaald. De klinisch verloskundigen werken altijd onder supervisie van een gynaecoloog.

Daarnaast kun je gebruik maken van een TENS. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder in dit blog over TENS. 

Kan je baby pijn voelen tijdens de bevalling?

Ja, dat is wel mogelijk, waarschijnlijk meer gedempt dan wij zelf ervaren, maar de gang door het geboortekanaal zal niet heel prettig zijn. Het lijf van je kindje zal door die smalle tunnel samengeperst worden en dan kán bijna niet als prettig ervaren worden. Tijdens een wee krijgt je baby steeds tijdelijk wat minder zuurstof, de bloedvaten in de placenta worden wat dichtgeknepen. Maar ook hier kan je kleintje heel goed mee omgaan. Sterker nog, hij zal tijdens het grootste deel van de bevalling lekker slapen.

Jij en je baby zijn voor een bevalling gemaakt en kunnen het aan. Echt!

Is er dan helemaal niets wat de pijn kan verlichten in een thuissituatie?

Zeker wel. Wanneer jij je kunt ontspannen tussen de weeën door zijn je bekkenbodem en je vaginawand soepeler, komt er meer zuurstof voor je baby vrij en wordt er meer endorfine aangemaakt. Bij bevallingen waarbij geen pijnbestrijding wordt ingezet, zal de baby zich door natuurlijke endorfine kalm voelen en die werkt voor jullie allebei pijnstillend.

Douchen en in bad je weeën opvangen helpt ook bij deze ontspanning en is dus ook pijnstillend.

Waar kies jij voor?

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.