Pijnbestrijding bij jouw bevalling
Als je aan een bevalling denkt dan denk je waarschijnlijk automatisch aan pijn. Dat de geboorte pijn gaat doen. Ik ga niet liegen, natuurlijk is het geen snee in je vinger ‘pijn’. Je mag er echter op vertrouwen dat bij een normaal verlopende bevalling dat jij en je baby deze echt goed aankunnen. Duizenden jaren is er een evolutie aan de gang die het mogelijk maakt om een kind te baren. Jouw fysieke lichaam verschilt niet veel van een lichaam van duizenden jaren geleden. Guess what.. toen ging het ook op dezelfde manier. Maar goed, we leven in een nieuwe wereld en als jij behoefte hebt aan pijnstilling dan moet je daar zeker gebruik van maken. Anders hebben deze uitvinden ook geen nut toch?
Baringspijn
Bevallingspijn is een bijzonder soort pijn. Waar pijn normaal een teken is dat er iets niet goed gaat, is dit bij bevallingspijn anders. De pijn is functioneel en heeft een positieve uitkomst namelijk de geboorte van een baby! Psychologisch gezien is er ook een verschil tussen baringspijn en andere vormen van pijn. Door de positieve uitkomst zijn vrouwen namelijk in staat een andere betekenis te geven aan de pijn waardoor ze er, ondanks hoe heftig het is, vaak goed mee om kunnen gaan. Dat wil echter niet zeggen dat men geen gebruik van pijnstilling zou moeten maken. Het kan namelijk best wel uitkomst bieden. Belangrijk is dat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt en deze keuze opneemt in je geboorteplan.
Welke opties heb je wat betreft pijnbestrijding tijdens de bevalling?
Pijnstilling met medicijnen. Ondanks een goede voorbereiding en het toepassen van bovenstaande adviezen komt het regelmatig voor dat vrouwen de pijn tijdens de bevalling onverdraaglijk vinden. Om de vicieuze cirkel van pijn en niet kunnen ontspannen te doorbreken, kan de pijn met medicijnen worden onderdrukt. Welke meest voorkomende medicinale pijnstillingen worden er vaak aangeboden in het ziekenhuis?
- pijnbestrijding met morfineachtige medicijnen;
- pijnbestrijding met de Remifentanilpomp;
- epidurale pijnbestrijding (ruggenprik);
- spinale anesthesie (verdoving).
Is het altijd mogelijk om pijnstilling te krijgen?
Niet iedere vrouw heeft behoefte aan pijnstilling tijdens haar bevalling. De pijnstillende medicijnen die worden toegepast tijdens de bevalling kunnen ongewenste bijwerkingen hebben voor u en de ongeboren baby. Daarom is het noodzakelijk dat er extra bewaking van u en uw baby plaatsvindt. Deze extra bewaking is in de thuissituatie niet mogelijk.
Omdat pijnstilling ook nadelen heeft, moeten deze medicijnen niet onnodig worden gegeven. Welke vorm van pijnstilling wordt toegepast, wordt in onderling overleg tussen jouw, jouw verloskundig zorgverlener (dit kan een gynaecoloog, een arts in opleiding of een klinische verloskundige zijn) en -in geval van epidurale pijnbestrijding- de anesthesioloog bepaald. De klinisch verloskundigen werken altijd onder supervisie van een gynaecoloog.
Daarnaast kun je gebruik maken van een TENS. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder in dit blog over TENS.
Kan je baby pijn voelen tijdens de bevalling?
Ja, dat is wel mogelijk, waarschijnlijk meer gedempt dan wij zelf ervaren, maar de gang door het geboortekanaal zal niet heel prettig zijn. Het lijf van je kindje zal door die smalle tunnel samengeperst worden en dan kán bijna niet als prettig ervaren worden. Tijdens een wee krijgt je baby steeds tijdelijk wat minder zuurstof, de bloedvaten in de placenta worden wat dichtgeknepen. Maar ook hier kan je kleintje heel goed mee omgaan. Sterker nog, hij zal tijdens het grootste deel van de bevalling lekker slapen.
Jij en je baby zijn voor een bevalling gemaakt en kunnen het aan. Echt!
Is er dan helemaal niets wat de pijn kan verlichten in een thuissituatie?
Zeker wel. Wanneer jij je kunt ontspannen tussen de weeën door zijn je bekkenbodem en je vaginawand soepeler, komt er meer zuurstof voor je baby vrij en wordt er meer endorfine aangemaakt. Bij bevallingen waarbij geen pijnbestrijding wordt ingezet, zal de baby zich door natuurlijke endorfine kalm voelen en die werkt voor jullie allebei pijnstillend.
Douchen en in bad je weeën opvangen helpt ook bij deze ontspanning en is dus ook pijnstillend.
Waar kies jij voor?