Maak jij de problemen en verwachtingen van je omgeving de jouwe lieve mama?

Problemen Verwachtingen

Als nieuwe moeder word je het ene na het andere probleem aangepraat. Die problemen kunnen op allerlei manieren tot je komen. Door bijvoorbeeld mooie plaatjes op social media, echter kun je die vaak nog wel een beetje wegswipen.

Het wordt een beetje heftiger als je problemen aangepraat krijgt van je omgeving. Problemen die in je hoofd worden geplaatst van mensen die dicht bij je staan zijn het ergst.

Waarom is dat zo?

Wat je omgeving zegt komt vaak harder binnen dan iemand die verder van je af staat. Dat komt omdat je bepaalde verwachtingen hebt. Die je dus minder hebt als iemand verder van je af staat.

Je hebt bijvoorbeeld de verwachting dat een beste vriendin achter je staat in wat jij doet in het moederschap. Daarvoor ben je toch vriendinnen? Om elkaar te steunen?

Ja, alleen ook die vriendin heeft bepaalde overtuigingen van goed en niet goed. Zeker met vriendinnen van vroeger kan het een uitdaging zijn om ook in het moederschap hetzelfde te blijven denken. Vaak zijn vriendschappen gebaseerd op gelijkheid, op dezelfde interesses, zelfde overtuigingen. Dat kan veranderen zodra je kinderen krijgt. Het verschil is nog wat groter als de een wel kinderen heeft en de ander (gekozen of niet gekozen) niet heeft.

Je beleefwereld wordt anders als moeder. Vergeet daarnaast niet dat je vriendin ook haar omgeving heeft die ook problemen (en mogelijke oplossingen) in haar hoofd plant.

Problemen die in je hoofd worden geplant..

Hoe komen die daar eigenlijk? Ik denk dat deze daar vooral komen als je nog niet goed weet waar je voor staat als moeder. Dat je zelf nog wat onzeker bent over de beslissingen die je neemt of hebt genomen als moeder.

Zo, ben jij even een super normale moeder. 🙂 Niks mis met jou als moeder dus. Iedere moeder gaat door deze fase. Er verandert veel als je moeder wordt. Je eigen overtuigingen gaan stuk voor stuk een beetje wankelen. Een van de manieren om hier weer grip op te willen krijgen is feedback te vragen aan je omgeving.

Problemen Verwachtingen

Volg je mij nog? Cirkeltje rond. Je weet het even niet meer, je vraagt om advies, wordt daar nog onzekerder (of misschien wel een andere emotie) van en.. dan weet je het even niet meer..

De fase om een moeder te worden die stevig in haar schoenen staat kan lang duren, of kort zijn. Maar helemaal voorkomen kun je het niet, ook als je voordat je moeder werd al stevig in je schoenen stond. Er komt altijd iets op je pad waardoor je even gaat twijfelen.

Ok, dus alleen maar feedback aan je omgeving vragen kan er toe leiden dat je daar nog onzekerder van wordt of misschien de bevestiging hebt gekregen dat het prima is wat je doet. Maar je voelt het nog niet helemaal, je voelt niet helemaal dat het van jou is.

Wat kun je nu dan doen?

Hoe je om kunt gaan met invloeden van anderen is waar ik op in ga in de video serie. Hoe ga jij stevig in je schoenen staan als moeder? Benieuwd? Geef je interesse dan op en de videoserie ploft gratis en voor niets in je mailbox.

 

Gerelateerde Artikelen

Leren van je kinderen

Er is niets mooiers en tegelijker tijd niets lastiger dan de uitdagingen van het moedershap te bekijken met liefdevolle aandacht. Het moederschap is een reis met hobbels (oftewel uitdagingen) waar je van mag leren.
Jouw kind(eren) helpen je erbij alleen voelt het niet altijd zo.
Knopjes worden bij je ingeduwd en voelt het niet altijd leuk en fijn zoals je je dat misschien eerder had voorgesteld.
Wat mag jij leren van jouw grootste leermeester(s)?

Het schuldgevoel van een mama

Vanochtend werd ik wakker met 2 kinderen die alleen maar met me wilden knuffelen. Hele mooie momenten van het moederschap. Hier kan ik echt van genieten. Toch breng ik ze daarna snel naar de kinderopvang, want mama moet weer aan het werk. Tijd om te spelen was er vanochtend niet. Na een snel ontbijt moesten we de deur alweer uit. Hier kan ik me wel eens schuldig om voelen. Zij hebben echt behoefte aan tijd met mij. Ondertussen wil ik ook graag werken, sporten en even tijd voor mezelf hebben.

Het moederschap is constant balanceren tussen je eigen behoeftes en de behoeftes van je kindje. Vooral het niet genoeg, denken te, voldoen aan de behoeftes van je kindje, bezorgd vaak een schuldgevoel. Maar voldoe jij te weinig aan je eigen behoeftes, dan wordt je ook geen gezellige mama. Een balans vinden waarbij jullie allemaal voldoende tot jullie recht komen is een hele uitdaging.

Krachttraining tijdens de zwangerschap: een heel goed idee

Je ademhaling, de spierspanning, je fysieke ervaringen. Je lijf vertelt je wat goed voor je is. Het vertelt je wanneer je rustiger aan mag doen. Het zegt je waar je kracht zit, je vuur. Waar je hart sneller van gaat kloppen (ja ook al als je de trap op loopt). Door tijdens de zwangerschap je vuur te voelen, je kracht, je Lijf opnieuw te leren kennen. Mindfull en met liefde maakt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal.

Voor wie maak je een geboorteplan?

Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo. Echter..

Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is.

Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.

Reacties