Verschillende soorten bevallingen

Bevalling

De meest bekende type bevallingen voor jou opgesomd

De meeste baby’s zullen geboren worden via het geboortekanaal. Hierbij heeft de moeder in eerste instantie de keuze of zij dit met of zonder verdoving wilt doen. Tijdens een natuurlijke bevalling wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige oxytocine gebruikt om weeën op te wekken. Ook zal een moeder geen ruggenprik toegediend willen krijgen.

Hoofdligging

Bij een normale bevalling zal de baby geboren worden in hoofdligging. Met andere woorden, eerst wordt het hoofd geboren en vervolgens het lijfje. Bij een stuitligging, of stuitbevalling, zullen eerst de beentjes of de billen geboren worden en als laatste het hoofdje. Bij een normale bevalling waarbij er geen pijnstilling wordt toegepast is het eenvoudiger om in verschillende houdingen te baren. Liggend, op de hurken (al dan niet met behulp van een baarkruk), staand, op handen en voeten. Er zijn veel verschillende houden en het wordt ook wel geadviseerd om tijdens de bevalling verschillende houdingen aan te nemen om zo de bevalling te bespoedigen. Voel vooral wat goed voelt en blijf niet in een houding die niet prettig voelt indien mogelijk.

Bij een bad bevalling bevindt de moeder zich in een bad. Men kan er ook voor kiezen om alleen de weeën op te vangen in bad en de daadwerkelijke uitdrijving daarbuiten plaats te laten vinden. Of de partner ook mee het water in gaat ligt aan hoe groot het bad is en of men hiervoor kiest en het medisch mogelijk is. Indien de vliezen al langdurig gebroken zijn voordat de weeën doorkomen kan het zijn dat het wordt afgeraden om in bad te bevallen wegens het risico op infecties.

Badbevalling

Complicaties

Indien er complicaties optreden zal men kijken wat de minst ingrijpende manier is om de baby op de normale te laten worden geboren. Zo kan er een episiotomie worden uitgevoerd, hier bij knipt men in het gedeelte tussen de vagina en de anus. Ook wel het perineum genoemd.

En als het het niet zo voorspoedig gaat als gehoopt dan zijn er de volgende manieren van hulp:

Vacuümpomp. In tegenstelling tot je wellicht denkt zal de verloskundige niet aan de vacuümpomp gaan trekken maar zorgt de vacuümpomp er voor dat het hoofdje van de baby niet weer terug gaat en in principe dus alleen vooruit gaat.

Met een verlostang zal men het hoofdje van de baby vast nemen en de baby helpen om geboren te worden. Hierbij is het vaak nodig om ook een knip te zetten.

Verlostang bevalling

Houd er rekening mee dat je baby best wel even wat hoofdpijn kan hebben van de hulp door middel van de vacuümpomp of verlostang.

Een keizersnede is een medische ingreep welke gepland of ongepland voor kan komen. Zo kan het voorkomen dat de baby zo ligt dat deze niet op een natuurlijk manier geboren kan worden of dat de baby tijdens de normale bevalling in een benauwde situatie komt waardoor deze snel gehaald moet worden. Omdat een keizersnede te vergelijken is met een operatie zal het herstel langer zijn dan bij een normale bevalling.

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.