Voor wie maak je een geboorteplan?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.7.3″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.7.3″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.7.3″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.7.3″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo. Echter..

Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is.

Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.

Opstellen van een geboorteplan

Tijdens het opstellen van het geboorteplan zul je allerlei zaken tegen komen waar je in eerste instantie nog niet over hebt nagedacht. Zo heeft nog niet iedereen gehoord over andere manieren van afnavelen. Dat wist ik bij de eerste ook niet, ik dacht dat het altijd met een navelklem ging. Tot ik bij de tweede iets meer onderzoek deed en achter ook andere manieren kwam. Tot zelf het helemaal niet doorknippen van de navelstreng. You say what? De hele placenta eraan laten totdat het vanzelf eraf valt? Ja, het kan. Niet perse mijn keus. Maar het kan. Wat ik wel een no-brainer vind is een cordring. Dat is een klein plastic ringetje dat in plaats van de navelklem wordt geplaatst. Een verademing in de kraamweek. Maar wel iets waar je voor je bevalling al over na hebt moeten denken.Pasgeboren baby

Ideale bevalling

Vaak denken mensen dat je alleen een ideaal plaatje in een geboorteplan schetst. Ik kan je vertellen dat als je alleen dat doet, je er net zo goed geen kan maken. Klinkt gek he? Voor iemand die zo pro-geboorteplan maken is. Als jij alleen maar wilt opschrijven wat in de meest gunstige situatie voor gaat komen dan kun je alleen maar teleurgesteld raken. Een bevalling loopt namelijk zelden volgens het ideale pad. Het hele woord geboorteplan is eigenlijk ook volledig onjuist. Een plan impliceert namelijk dat het uit te voeren is van a tot bevallen. Niets is minder waar. Een bevalling loopt altijd anders dan je zou verwachten. Voorbeeldje? Dat je in je hoofd hebt dat je nog even rustig de was kunt gaan opvouwen tijdens de eerste weeรซn.. wie verzint zoiets? Maar misschien ben jij wel die al puffende vrouw die dit voor mekaar krijgt. Of nog even een dutje doen? Misschien als je wat pijnstilling hebt gekregen? Geen idee. Ik kan het mij niet echt goed voorstellen.

Keizersnede bevalling

Verwachtingen

Ja, een standaard summier geboorteplan kan verwachtingen geven dat iets precies op een bepaalde manier gaat lopen. Echter als je realistisch omgaat met het opschrijven van je geboorte wensen durf je ook de andere kant op te kijken. De kant van de scenario’s die niet zo prettig zullen zijn. Zoals een kunstverlossing, of een keizersnede. In weze wil iedereen natuurlijk bevallen. Maar er zijn 1001 redenen waarom dit niet kan. En dan gaat het geboorteplan zijn echte waarde tonen.

Daarnaast kan het zo zijn dat jij wel alle wensen en wellicht ook wat eisen in je hoofd hebt. Maar is je partner hier ook van op de hoogte? Weet jij blindelinks het voor je op te nemen? Als jij even heel erg ver weg in je bevalbubbel zit? Laat hem ook niet twijfelen over bepaalde beslissingen. Als hij weet wat jij wilt kan hij (of zij) het veel beter voor je opnemen. Je doet het dan veel meer รฉcht samen.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula รญs er.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.