Voor wie maak je een geboorteplan?

Online je geboorteplan maken

Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo. Echter..

Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is.

Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.

Opstellen van een geboorteplan

Tijdens het opstellen van het geboorteplan zul je allerlei zaken tegen komen waar je in eerste instantie nog niet over hebt nagedacht. Zo heeft nog niet iedereen gehoord over andere manieren van afnavelen. Dat wist ik bij de eerste ook niet, ik dacht dat het altijd met een navelklem ging. Tot ik bij de tweede iets meer onderzoek deed en achter ook andere manieren kwam. Tot zelf het helemaal niet doorknippen van de navelstreng. You say what? De hele placenta eraan laten totdat het vanzelf eraf valt? Ja, het kan. Niet perse mijn keus. Maar het kan. Wat ik wel een no-brainer vind is een cordring. Dat is een klein plastic ringetje dat in plaats van de navelklem wordt geplaatst. Een verademing in de kraamweek. Maar wel iets waar je voor je bevalling al over na hebt moeten denken.

Pasgeboren baby

 

Ideale bevalling

Vaak denken mensen dat je alleen een ideaal plaatje in een geboorteplan schetst. Ik kan je vertellen dat als je alleen dat doet, je er net zo goed geen kan maken. Klinkt gek he? Voor iemand die zo pro-geboorteplan maken is. Als jij alleen maar wilt opschrijven wat in de meest gunstige situatie voor gaat komen dan kun je alleen maar teleurgesteld raken. Een bevalling loopt namelijk zelden volgens het ideale pad. Het hele woord geboorteplan is eigenlijk ook volledig onjuist. Een plan impliceert namelijk dat het uit te voeren is van a tot bevallen. Niets is minder waar. Een bevalling loopt altijd anders dan je zou verwachten. Voorbeeldje? Dat je in je hoofd hebt dat je nog even rustig de was kunt gaan opvouwen tijdens de eerste weeën.. wie verzint zoiets? Maar misschien ben jij wel die al puffende vrouw die dit voor mekaar krijgt. Of nog even een dutje doen? Misschien als je wat pijnstilling hebt gekregen? Geen idee. Ik kan het mij niet echt goed voorstellen.

keizersnede

Verwachtingen

Ja, een standaard summier geboorteplan kan verwachtingen geven dat iets precies op een bepaalde manier gaat lopen. Echter als je realistisch omgaat met het opschrijven van je geboorte wensen durf je ook de andere kant op te kijken. De kant van de scenario’s die niet zo prettig zullen zijn. Zoals een kunstverlossing, of een keizersnede. In weze wil iedereen natuurlijk bevallen. Maar er zijn 1001 redenen waarom dit niet kan. En dan gaat het geboorteplan zijn echte waarde tonen.

Daarnaast kan het zo zijn dat jij wel alle wensen en wellicht ook wat eisen in je hoofd hebt. Maar is je partner hier ook van op de hoogte? Weet jij blindelinks het voor je op te nemen? Als jij even heel erg ver weg in je bevalbubbel zit? Laat hem ook niet twijfelen over bepaalde beslissingen. Als hij weet wat jij wilt kan hij (of zij) het veel beter voor je opnemen. Je doet het dan veel meer écht samen.

Gerelateerde Artikelen