Waarom een doula?

Doula Tessa

De goede vraag is eigenlijk waarom niet?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

In 2012 is door dr. Ellen Hodnett een onderzoek gedaan. 15.000 vrouwen uit 16 landen hebben aan 23 trials meegedaan en al deze input is in dit onderzoek samengevoegd. Wat ze concludeerden is dat bij vrouwen met een doula aan hun zijde:

  • 31% minder gebruik werd gemaakt van het gebruiken van bij stimulering / wee-opwekker
    syntocinon, het zogeheten synthetische oxytocine infuus, dus niet lichaamseigen.
  • 28% minder kans is op een keizersnede.
  • 12% meer kans is op een vaginale geboorte.
  • 9% minder verzoek is tot pijnstilling.
  • De apgarscore van de baby over het algemeen beter is.
  • 14% minder kans is op opname in het ziekenhuis van de baby.
  • 34% minder kans is op een negatieve geboorte ervaring.

Deze effecten treden alleen op als je ondersteuning en begeleiding van een doula ontvangt. Dus niet van een vriendin of familielid of een medische zorgverlener. Het heet natuurlijk ook niet voor niets doula-effect. Je zult echt een doula moeten nemen wil je van dit effect profiteren volgens die onderzoek.

Wat kan een doula voor een bevallende vrouw betekenen?

Een doula bouwt een vertrouwensband op gedurende de periode dat jullie contact met elkaar hebben. Zij is er wanneer je vragen hebt, om gerust te stellen en te helpen bij voorbereiding op de geboorte en de periode erna. Zij zorgt voor ontspanning, rust, comfort en speelt in op de behoeften. Een doula heeft veel kennis in huis om te helpen bij vragen of om bijvoorbeeld pijn te verlichten. Het geboorteproces zal zoveel mogelijk worden bevorderd door middel van deze kennis. Daarnaast ondersteunt een doula de partner in de ondersteuning die hij/zij de moeder kan bieden, want de partner is heel erg belangrijk tijdens het geboorteproces. De partner zorgt namelijk voor vertrouwen, geborgenheid en liefde. Dat zijn precies de elementen die nodig zijn om de bevalhormonen hun werk te laten doen.

Hoe werkt een doula?

Over het algemeen heeft een doula 3 tot 4 gesprekken / bijeenkomsten met de moeder en de partner vanaf week 20 ongeveer. In deze gesprekken komen verschillende onderwerpen aan bod zoals:
verwachtingen, hulpmiddelen, uitleg van het geboorteproces, het geboorteplan, massage en lichaamswerk en eventueel gaat zij mee met een bezoek naar de verloskundige.
Het hangt natuurlijk helemaal van de behoefte van de vrouw en de partner af wat zij graag willen en wat zij al weten, maar daar kan juist de doula heel goed op inspelen. De doula past zich aan, aan de wensen en de behoeftes van de moeder en haar partner.

Een positieve bevalervaring: Een levenslange energie, waar de moeder haar kracht uit kan halen.

Doula Tessa aan het woord:

Wat vind jij leuk aan je werk?

Het leuke aan dit werk is dat ik een verschil kan maken. Niet alleen maar voor de moeder en haar partner, maar ook in de geboortezorg en uiteindelijk kan er een hele andere generatie ontstaan. Ik vind het fijn om er voor de ander te zijn, om in te spelen op de behoeftes en wensen en vooral vind ik liefde erg belangrijk. En waar is er meer liefde dan bij de geboorte van een kindje? Hoe meer liefde,  hoe meer gelukshormonen vrij komen en daar profiteren wij in de hele samenleving van!
Het is onvoorspelbaar, niemand is hetzelfde, elke zwangerschap en elke bevalling is anders en ik vind het prachtig dat ik aanwezig mag zijn, bij het meest intieme proces in het leven van een vrouw, namelijk bevallen.

Wat vind je belangrijk voor de bevallende vrouw?

Zwanger zijn en bevallen is een life changing event. Er vinden veel veranderingen in je lichaam plaats, zo ook in je emoties en in je gevoelens. De geboorte van je kindje is een gebeurtenis wat je nooit meer vergeet en je hele leven bij je draagt. Dat vraagt om een geboorte die je als positief hebt ervaren.

Wanneer je ontspannen zwanger bent en vanuit ontspanning kunt bevallen heeft dit direct effect op jouw kindje en op jou als moeder.

Vanuit een ontspannen staat, kan er een fijnere hechting ontstaan tussen jou en je kindje. Ik draag hierin bij middels mijn begeleiding, maar ook middels het geven van massages. Ik geef zwangerschapsmassages en rebozomassages. Bij beide massages kun je heerlijk ontspannen en is het echt even een verwenmoment. Een rebozomassage is een laagdrempelige manier van masseren (je houdt je kleding aan) en zorgt voor een diepe ontspanning van de spieren. De rebozomassage techniek wordt gebruikt ter ontspanning van de (bekkenbodem)spieren en banden om de rotatie en passage van de baby te vergemakkelijken. En een rebozomassage is heerlijk wanneer je last hebt van harde buiken.

Waarom heb je gekozen voor het doulaschap?

Afgelopen september ben ik begonnen met de doula opleiding in Utrecht. Na mijn eigen geboorte-ervaringen wist ik dat ik wat wilde betekenen voor de moeder en haar partner. En ik noem haar moeder, omdat ook al is het kindje nog niet geboren, zij in wezen al een moeder is. Ik gun het elke vrouw dat zij een positieve bevalervaring hebben. Als doula kan ik hierin veel betekenen. Het is mijn missie om zoveel mogelijk ontspanning, vertrouwen, liefde en regie tijdens de zwangerschap en geboorte te creëren. Hier heb je als moeder de rest van je leven profijt van, daar haal je jouw kracht uit en neem je mee in de opvoeding van jouw kindje. Maar ook hoe jij daarna zelf in het leven staat.
De partner (als deze er is) speelt hierin een belangrijke rol, want juist de partner kan bijdragen aan een zo ontspannen mogelijke zwangerschap en geboorte. Wanneer ik als doula werk, werken we samen aan een ontspannen en liefdevolle zwangerschap en geboorte, waarop je positief terugkijkt en waar je de rest van je leven jouw kracht uithaalt.

Wat doe je hiernaast?

Zorgen voor zit in mijn bloed, ik heb lang als verpleegkundige gewerkt en ben nu docent verpleegkunde en verzorging op het MBO. Alle kennis en ervaring die ik in al die jaren heb opgedaan (en nog steeds opdoe), neem ik mee in het beroep als doula.

Wat is je droom?

Mijn droom is dat er overal ter wereld centra zijn voor vrouwen waar zij terecht kunnen vanaf het moment dat er een kinderwens is tot een aantal jaren na de bevalling. Hierin worden de vrouwen fysiek, mentaal en spiritueel begeleid en is alles in 1 centra, zodat vrouwen alle diensten kunnen afnemen vanaf 1 plek. Dit zie ik dan als een soort community, maar er kan ook 1-op-1 begeleiding gegeven worden.

Wat doe ik als doula?

Elke vrouw, elke zwangerschap en elke bevalling is anders. De begeleiding is dan ook voor elke vrouw verschillend. Tijdens een kennismaking bepalen we of er een klik is. Wanneer deze er is, gaan we elkaar gedurende het hele traject leren kennen. Er is ruimte om onze wederzijdse verwachtingen uit te spreken en ik zorg voor een zo ontspannen mogelijke sfeer, zodat je gewoon jezelf kunt zijn. Ik stel mezelf open op en voel aan waar de behoefte ligt in de begeleiding.
Ik ben geen vervanging van de partner. Ik ben er juist om ook de partner te ondersteunen tijdens de bevalling. Ik kan de partner begeleiden in hoe jou te ondersteunen tijdens de bevalling, zodat we echt als een team samenwerken. Tijdens de gesprekken vooraf aan de bevalling, bereid ik zowel de moeder als de partner hierop voor.
Ik begeleid in het maken van keuzes en opties die er zijn tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling. Wanneer je gaat bevallen, ben ik aanwezig vanaf het moment dat dit gewenst is. Ik ga pas weg wanneer jij, je kindje en je partner hier klaar voor zijn. Ik ondersteun bij de bevalling waar dit nodig is, geheel afhankelijk van de situatie en wat de wensen zijn. Ik voel aan wat je nodig hebt en waar ik kan begeleiden om je in je kracht te zetten. Zo kun jij een fijne transitie naar het moederschap maken. Zodat je met een positief gevoel kunt terugkijken op de geboorte van je kindje en de rest van je leven kracht kunt putten uit deze positieve ervaring.

Dé bevaltip van Doula Tessa:

Hoofd uit en lichaam aan. Zorg voor een fijne omgeving waarin jij je helemaal op je gemak voelt en nodig de mensen uit die jou in je kracht zetten en jou kunnen ondersteunen. En vooral vergaar kennis! Hoe meer kennis je in huis hebt, hoe betere keuzes je kunt maken. En ja de tip is toch echt: huur een doula in ;-).

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Hechting is van levensbelang

Hechting is van levensbelang maar tegelijkertijd heel natuurlijk. Op een makkelijke manier extra inzetten op de hechting met je kindje voor een stevige basis en vertrouwen is niet ingewikkeld of moeilijk. Het is juist heel fijn! Hechting is belangrijk maar mag je daardoor niet afschrikken. Het krijgt deze dagen in de media een behoorlijke lading waardoor het bijna krampachtig wordt. Terwijl hechting normaal gesproken zo mooi vanzelf gaat. En met wat kleine aanwijzingen ben je er weer alert op in je dagelijkse leven. Zodat het weer vanzelf mag gaan.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.

Reacties