Wanneer gaat een baby doorslapen?

Tanja Veldhuizen

De eerste tijd is het vaak nog wel gezellig om ’s nachts je kindje vast te houden en te knuffelen als het wakker wordt, maar na een paar weken merk je toch dat de vermoeidheid zijn tol eist. Zeker na een paar weken ben je opeens aan het googelen: wanneer gaat een baby doorslapen? Je hoort vast allerlei verhalen in je omgeving van kindjes die binnen twee maanden al een nacht doorsliepen, maar ook verhalen van ouders die nog steeds ’s avonds met de auto rondrijden omdat hun kindje niet slaapt. Kinderslaapcoach Tanja Veldhuizen van Little Sleepers geeft jou uitleg over doorslapen en tips om het te stimuleren. Haar kindje sliep, nadat ze gestart was met slaapcoaching, met de leeftijd van zes maanden 12 uur per nacht aan één stuk door. Dat was geen makkelijke weg, er gingen maanden van onrust aan vooraf, maar met de juiste tips en informatie werd er snel rust gecreëerd.

Wat is doorslapen?

Er is nogal wat discussie over wat doorslapen precies is. De ene ouder vindt het zes tot zeven uur aan één stuk slapen zodat je er ’s nachts niet meer uit hoeft als je zelf slaapt. De andere ouder vindt het pas doorslapen als een kindje de hele nacht slaapt zonder wakker te worden, minimaal 12 uur dus. In dit artikel worden beide opties uitgelegd.

De eerste zes weken is het lastig om een ritme te vinden bij jouw kindje. De biologische klok is nog niet afgesteld op het dag- en nachtritme zoals wij dat kennen. Vanaf de leeftijd van zes weken gaat dit interne klokje gelijk lopen, dit wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Je kan op meerdere manieren stimuleren dat dit ritme snel ontstaat bij kindjes. De biologische (slaap-) klok wordt met name gestimuleerd door daglicht, hierdoor gaat het lichaam automatisch het verschil tussen dag en nacht herkennen. Het wordt ook gestimuleerd door overdag energiek te zijn en te kletsen en het ’s nachts stil en donker te houden. Vanaf 6 weken kan je dus iets meer ritme gaan herkennen bij jouw kindje. Drie tot vijf dutjes per dag zijn tot aan 12 weken gemiddeld.

Het is belangrijk dat je hierin volgt wat voor jou werkt. Doet jouw kindje meer of minder dutjes per dag en is het tevreden? Houd het dan vooral zo! Het is niet nodig om iets te veranderen als een bepaalde situatie voor jou werkt en iedere ouder mag beslissen om het anders te doen.

Voedingen ’s nachts

In onderstaande tabel vind je wat een kindje gemiddeld nodig heeft aan voedingen ’s nachts tussen 19.00 – 07.00 uur. Dit is wat een kindje lichamelijk aan kan en waar je naar toe kan werken als jij dat wilt en als je het gevoel hebt dat jouw kindje hier aan toe is. Dit is een gemiddelde, als jij meer of minder wilt geven dan kan dat.

LeeftijdAantal voedingen ‘s nachtsDoorslapen ‘s nachts
0 – 6 weken2 – 4 voedingen3 – 6 uur
6 weken – 4 maanden2 voedingen4 – 8 uur
4 – 6 maanden1 – 2 voedingen4 – 8 uur
7 – 10 maanden0 – 1 voedingen8 – 12 uur
12 maanden0 voedingen11 – 12 uur

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier a vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding rond 22.30 uur. Vanaf zes maanden kunnen kinderen fysiek gezien de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar het is nog heel normaal om tot aan 10 maanden een nachtvoeding te hebben. Bovenstaand is dus echt een gemiddelde, sommige kindjes zijn snel en andere kindjes doen er wat langer over. Dit hangt onder andere af van het karakter van jouw kindje en van de opvoedstijl die je hanteert.
Als jouw kindje een licht gewicht heeft dan is het soms beter om je kindje nog wakker te maken voor een voeding. Je kan er vanuit gaan dat kindjes vanaf 6.5 kg lichamelijk goed in staat zijn om door te slapen. Overleg altijd met het consultatiebureau of de huisarts als je twijfelt.

Hoe kan je doorslapen stimuleren?

Vanaf 4 maanden kan je rustig aan proberen om jouw kindje wat meer te laten doorslapen. Probeer jouw kindje gedurende de dag meer voeding aan te bieden. Dus niet alleen de fles voor het slapen gaan, maar ook tijdens de lunch en in de middag. Geef je kindje nog een voeding rond 22.30 uur. Als jouw kindje wakker wordt (bijvoorbeeld rond 3.00 uur) geef je een voeding, maar steeds iets minder. Als je borstvoeding geeft kun je steeds twee minuten minder lang voeden, totdat je het kunt laten vervallen. Als je flesvoeding geeft maak je de fles steeds 30 ml kleiner, totdat je op 60 ml zit en hem kan laten vervallen. Probeer altijd jouw kindje eerst weer in slaap te krijgen, voordat je een voeding geeft. Laat je kindje bijvoorbeeld even liggen of geef het een speen. Op die manier went het lichaam aan minder voeding ’s nachts.

Het is belangrijk om hierin je gevoel te volgen. Natuurlijk is het fijn als jouw kindje doorslaapt, maar als er ‘s nachts nog veel onrust of honger is mag je daar natuurlijk naar handelen. Geef jouw kindje wat het nodig heeft en waar jij je goed bij voelt. Je doet het als moeder altijd goed als je met aandacht en liefde bij jou kindje bent! Maar als je toe bent aan minder voedingen en denkt dat jouw kindje er klaar voor is, dan heb je hopelijk iets aan bovenstaande tips.

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Reacties