Wat is een geboorteplan?

Enquête platform Mamamentje

Kort gezegd is een geboorteplan een leidraad waarin jij je wensen en verwachtingen in op hebt geschreven. Mensen die dan bij je bevalling aanwezig zijn weten dan wat jij zou willen in verschillende situaties.

Het geboorteplan bespreek je ook met je verloskundige of eventueel je gyneocoloog. Dit wordt ruim voor je bevalling gedaan meestal rond de 32 weken zwangerschap. Je hebt dus de mogelijkheid om de manier waarop jij je ideale bevalling ziet aan te passen. Echter vergeet dat een bevalplan een richtlijn is en niet een plan wat uitgevoerd moet worden van a tot z. Zoals je wellicht ook verwacht zal het zelden precies lopen zoals je het hebt opgeschreven. En dat is helemaal prima. Zolang jij maar in regie blijft en ook weet wat je wilt als het even anders loopt.

Waarom zou je een geboorteplan maken?

Als jij goed voorbereid aan de bevalling wilt beginnen. Wilt weten wat er gaat gebeuren en welke keuzes je kunt maken. Van te voren nadenken over jou ideale bevalling en de alternatieven levert je rust op tijdens de bevalling. Jij kunt je dan focussen op wat er gaat gebeuren: een fijne eerste ontmoeting met je kindje waarbij jij in control bent.

Je hoeft je dan ook niet druk te maken over allerlei vragen die op je afgestuurd kunnen worden tijdens je bevallingt en zo kun je dus iets meer ontspannen tijdens de bevalling. Je partner hoeft alleen je geboorteplan erbij te pakken en het meeste zal erin staan. Als het goed is..

Controle zwangere buik

Hoe stel je je geboorteplan op?

Dat is een vraag die jij je wellicht stelt aangezien je dit nu aan het lezen bent. Er zijn verschillende manieren waarop je een geboorteplan voor je bevalling kunt opstellen. Je kunt het lijstje wat je van je geboortebegeleider hebt gekregen invullen. Zelf op onderzoek gaan en talloze pagina’s afgaan en proberen om hier een plan van te maken. Of je maakt het jezelf wat makkelijker en je maakt gebruik van de online manier. Deze manier zal je enorm veel werk uit handen nemen. Alle basisvragen die je je hebt gekregen zoals waar wil je bevallen en wie wil je erbij tot aan wil je gebruik maken van pijnbestrijding zullen aan bod komen. Maar dat is nog niet alles. Ook vragen zoals wat je verwacht je van partner, verloskundige of kraamzorg zijn opgenomen. Maar ook dingen zoals wie kleed je kindje wanneer aan na de bevalling? Wil je flesvoeding of borstvoeding geven?

Hoe lang duurt het om een geboorteplan op te stellen?

Dat ligt helemaal aan hoe uitgebreid je het zelf wilt maken. Wil jij alleen je basis vragen van je verloskundige beantwoorden dan kun je met een kwartier klaar zijn. Wil je het uitgebreid doen? Dan kan dit vele uren onderzoek kosten. Of je maakt binnen een half uur een super compleet geboorteplan waar je zelfs op je verloskundige indruk gaat maken. Nieuwe inzichten of andere wensen, dan pas je je plan online weer aan. Met een druk op de knop heb je zo een nieuw geboorteplan. Zonder gestoei met hoe het eruit ziet, de opmaak is namelijk voor jou al gedaan.

Gerelateerde Artikelen

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Interview specialist – Werken en het moederschap

Op het werk is het niet ‘cool’ om het over ouderschap te hebben. Er rust een taboe op, met name op het moederschap. Mom Inc. ziet bijvoorbeeld dat veel moeders zich richting hun werkgever schamen om te vertellen dat ze zwanger zijn en zo lang mogelijk blijven doen alsof er niets veranderd is. Als ze weer gaan werken na hun verlof compenseren ze voor het ‘moeke beeld’. Door juist extra te geven. Met als gevolg dat 30% van de moeders uitvalt binnen 3 maanden na het zwangerschapsverlof. Niet van deze tijd zou je denken.

Ontdek 7 manieren om je energie te verhogen, zonder dat je hoeft te gaan bootcampen

Ben je vaak moe? En weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen om uit te rusten?
Een gezin met jonge kinderen is intensief. Zeker als je zelf erg gevoelig bent voor emoties van anderen, alle indrukken en sferen. Waarschijnlijk kan je niet eens benoemen waarvan je energie weglekt. Dat geeft ook niet.

“Het is niet belangrijk waarvan je moe wordt, het gaat er om op welke manier je zorgt dat je je energie weer verhoogt.”

In dit blog ontdek je dat er 7 soorten ‘voeding’ zijn die je helpen om je energie te verhogen. Wees gerust: je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken. Kies er een uit, waarvan jij denkt dat het het meest effect heeft en je zal zien, dat iets meer energie al een groot verschil kan maken. Je wordt positiever, minder snel boos en kan helderder nadenken en daardoor betere keuzes maken.