Wat is het verschil tussen draagzak en een draagdoek?

Je bent er helemaal uit, je wil je baby graag gaan dragen, maar nu? Waar begin je met je zoektocht?

Er zijn verschillende manieren om je baby dichtbij je te dragen. De meest gebruikte zijn de draagdoek en de draagzak. Om je wat wegwijs te maken in wat er bij je past leg ik de 3 meest gebruikte systemen uit.

De rekbare draagdoek

De rekbare draagdoek is favoriet bij menig ouder. Het grootste voordeel van deze doek is dat je hem eerst knoopt voordat je kindje er in gaat. Zo kun je hem bijvoorbeeld al eerst voor-knopen als je ergens naar toe moet. Als je dan op je bestemming aangekomen bent zet je je kindje in de doek en je bent klaar om te gaan.

Hoe knoop je zo’n rekbare draagdoek?

Door de rek die de rekbare doek heeft is het belangrijk dat er altijd 3 laagjes over je kindje heen zitten voor de juiste ondersteuning. Dit doe je door de Pocket Wrap Cross Carry (FWCC) knoop te gebruiken. Dit is een knoop waarmee je je baby op je buik draagt met het gezichtje naar je toe. Omdat de rekbare doek altijd 3 lagen nodig heeft is het advies om alleen deze knoop te gebruiken. Er is meer mogelijk, maar dit kun je het beste overleggen met een draagconsulent die een bijscholing rekbare doek heeft gevolgd.

De rekbare draagdoek knoop je zo strak als een aansluitend t-shirt. Zo gaat hij niet uitzakken en zit je baby goed ondersteunt én jij krijgt geen last van je schouders ;). In dit filmpje laat ik zien hoe je een rekbare draagdoek knoopt.

Een nadeel van een rekbare doek kan zijn dat hij door de drie laagjes warm kan zijn. Maar ook daar is over nagedacht, er zijn namelijk ook fijne rekbare draagdoeken te krijgen gemaakt van bijvoorbeeld bamboe. Deze zijn dunner, luchtiger en niet zo warm.

De geweven draagdoek

De geweven draagdoek heeft alleen een diagonale rek en rekt dus niet zo mee als een rekbare draagdoek dit doet. De geweven draagdoek knoop je in het begin met een enkel laagje over je kindje heen. Deze manier van dragen vergt vaak iets meer oefening omdat je de geweven draagdoek knoopt met je kindje erin. De basisknoop die voor de geweven draagdoek wordt gebruikt is de Front Wrap Cross Carry (FWCC). Omdat deze draagdoek maar één laagje nodig heeft voor de juiste ondersteuning is er nog veel meer mogelijk. Je kunt ook met een geweven doek op de heup of rug dragen. De geweven draagdoek is verkrijgbaar in vele maten, materialen en kleuren.

Hoe knoop je de geweven draagdoek?

Belangrijk om tijdens het knopen op te letten is dat je de geweven draagdoek goed aanspant. Zo voorkom je dat je kindje gaat hangen en je de doek opnieuw moet knopen.
In dit filmpje laat ik zien hoe je de geweven draagdoek in een FWCC knoopt.

Een nadeel van een geweven draagdoek kan zijn dat het wat oefening vergt voor hij helemaal lekker zit en je je er zeker genoeg bij voelt om hem ook buiten om te knopen.

De draagzak (SSC of Soft Structured Carrier)

De baby draagzak is bezig met recht één van de meest gebruikte draagsystemen. Een full buckle (je hoeft deze niet te knopen) draagzak is vooral in trek omdat het makkelijker is dan een draagdoek en hij zo om zit. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel draagzakken op de markt. Waar een draagdoek eigenlijk altijd past is dit met een draagzak niet het geval. En dat klinkt misschien een beetje gek.

Daarom hier een paar tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een draagzak:
Allereerst is het belangrijk dat de draagzak ergonomisch is. Dit is geen beschermde term en elk merk kan dit op de verpakking zetten. Je herkent een ergonomische draagzak aan de volgende punten:

  • Je kindje heeft een natuurlijk houding in de draagzak. Een M houding (of kikkerhouding) waarbij de knietjes hoger zitten dan de billetjes.
  • De draagzak heeft een soepel rugpand wat zorgt voor een natuurlijke bolling van de rug.
  • De draagzak geeft voldoende nek-ondersteuning en sluit aan onder de oortjes.

Elke draagzak heeft een andere pasvorm. Het is dus afhankelijk van je eigen postuur of de betreffende draagzak ook goed bij je past. Daarom is het aan te raden om een draagzak eerst te passen voor je hem aanschaft. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Doe dit bij voorkeur bij een gespecialiseerd draagwinkel of een draagconsulent zodat je zeker weet dat je iemand treft met de juiste kennis.
Tegenwoordig is er een scala aan verstelbare draagzakken. Deze draagzakken hebben geen verkleinkussen nodig voor echt kleine baby’s maar kun je verstellen. Let hierbij op dat de maatvoering klopt. De meeste draagzakken gaan vanaf maat 56/62 ook de verstelbare. Al zijn er een paar uitzonderingen die ook al kunnen vanaf maat 50.
De draagzak moet niet alleen ergonomisch zijn voor je kindje, maar ook voor jou. Als je een draagzak koopt die goed bij jouw lichaamsbouw past zul je geen last krijgen van bijvoorbeeld zere schouders omdat het gewicht op de juiste manier wordt verdeeld.

Een draagzak is er ook in vele soorten, maten en materialen. Ga eerst passen zeker als de draagzak voor beide ouders/verzorgers goed moet zitten.

Het verschil tussen een draagzak of draagdoek

Het is dus echt een groot verschil of je kiest voor een draagzak of draagdoek. De ene klik je om en de andere moet je knopen. Beide doen ze hetzelfde, jou helpen je kindje de geborgenheid en nabijheid geven die hij nodig heeft. Kies dus hetgeen waarvan jij denkt dat dit bij jullie past.
Zit de draagzak of draagdoek niet lekker?

Één van de grootste redenen waarom ouders stoppen met het dragen is omdat de draagzak of draagdoek niet lekker zit en ze ongemak ervaren. En dat is natuurlijk hartstikke zonde!

Dragen is namelijk heel fijn, goed voor de hechting en je hebt je handen vrij terwijl je kindje lekker dichtbij je is.

Heb je hulp nodig met het vinden van wat er bij jullie past, aarzel dan niet om contact te zoeken met een draagconsulent of een winkel met een draagconsulent zoals ikbenmama.nl. Daar krijg je het juiste advies en krijg je hulp met het knopen van je draagdoek of het vinden van een fijne draagzak!

Andrea
Draagconsulent bij ikbenmama, eigenaar mawaho.nl

Gerelateerde Artikelen

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

Reacties