Wat is ontsluiting bij een bevalling?

Bij een eerste bevalling is de baarmoedermond nog stugger en gaat daardoor minder makkelijk open dan bij een volgende bevalling. De weeën maken dan de baarmoedermond eerst soepeler en dunner. Hoe snel het gaat, hangt ook af van de weeën. Als die sterker zijn en vaker komen, gaat de bevalling sneller. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting.
Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting waarna je mag persen. Als je verloskundige het over een x aantal centimeter ontsluiting heeft, dan heeft ze het er dus over hoe ver de baarmoedermond zich geopend heeft. De verloskundige controleert via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Geen of weinig ontsluiting betekent het gaat nog wel een tijdje duren voordat de baby er is.
Weeën
Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Dit is voor veel vrouwen een moeilijke periode. Gelukkig is het eind in zicht!
Cursus prettig bevallen
Tijdens mijn prettig bevallen cursus vroegen ze: ‘Wat denk je als je ontsluiting op 4 centimeter zit?’ Ik dacht… nou dan gaat het nog wel even duren. Haar antwoord was, in een normale situatie kun je er vanuit gaan dat het dan nog maximaal 6 uur gaat duren voordat je volledige ontsluiting hebt en je kindje er snel gaat zijn. Ik weet niet of het altijd klopt, maar ik vond het wel een goed pijlpunt. Het komt er op neer dat in 8 uur de eerste 4 cm ontstaan. Dus een simpele rekensom zegt dan 1 cm per uur na de eerste 4 cm. Je kunt nu zelf ook deze som maken om te weten hoe lang je het nog maximaal moest gaan volhouden om uiteindelijk je kindje in jouw armen te kunnen houden. Nu weet je dus ook wanneer ze zeggen ‘het schiet niet op’. Dat betekent dat je onder deze gemiddelde tijd zit met de ontsluiting. Staar je dus ook niet blind op deze rekensom. Het komt zoals het komt.