Wat moet je weten over een geboorteplan maken?

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” custom_padding=”0px||28px|||”][et_pb_row _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″][et_pb_text _builder_version=”4.6.5″ _module_preset=”default”]

Waarom zou je een geboorteplan maken?

Als jij goed voorbereid aan de bevalling wilt beginnen. Wilt weten wat er gaat gebeuren en welke keuzes je dan kunt maken. Van te voren hierover nadenken levert je rust op tijdens de bevalling. Jij kunt focussen op wat er gaat gebeuren: een fijne eerste ontmoeting met je kindje waarbij jij in control bent.

Redenen om een geboorteplan te maken

  • Ten eerste  ga je zelf nadenken over wat jij belangrijk vindt. Wat je eigen wensen samen met je partner zijn. Je weet hierdoor veel beter wat je wel en niet wilt. Wil je bijvoorbeeld zelf je kindje aanpakken, of wil je partner dit graag? Een geboorteplan schrijven is, als het goed is, niet alleen iets van jou maar van jullie samen. Als je je partner betrekt bij het schrijven van het geboorteplan is hij of zij op de hoogte en kan je partner zich veel beter inleven in wat jij wilt op het moment van de bevalling. 
  • Als je een plan hebt opgesteld kun je dit ook met je verloskundige om met andere zorgverleners delen. Voor de bevalling helpt het je om je eigen angsten op te schrijven en hier met de verloskundige over te praten. Zij kan je dan verder informeren en wellicht de grootste angsten wegnemen. Door je hierin te verdiepen zul je jezelf ook informatie toe-eigenen over eventuele gevaren hoe waarschijnlijk het is dat deze gevaren zich voordoen.
  • Het kan voorkomen dat er een wisseling van zorgverleners tijdens jou bevalling is. Of dat je vaste verloskundige op juist op hét moment van jouw bevalling niet kan. Een geboorteplan is dan een houvast voor zorgverleners die op jou pad komen. Maar vergeet niet dat het ook een houvast voor je partner kan zijn. 
  • Sommige zaken zijn al behoorlijk routine van de mensen die jou gaan helpen bij de bevalling. Het kan zijn dat jij sommige dingen juist net even niet standaard wilt. Zoals bijvoorbeeld een lotus geboorte of het gebruik van een cordring. Dan is het wel zo prettig dat jij hier niet aan hoeft te denken maar dat het opgeschreven is. 

Wat levert een geboorteplan maken op?

Dit plan gaat niet afdwingen dat de geboorte van je kindje precies zo gaat verlopen. Wel gaat dit plan je bekrachtigen. Je omgeving duidelijk laten weten wat je precies wilt in welke situatie. En daarnaast dat je na hebt gedacht over allerlei verschillende situaties die er voor kunnen komen waar jij of jullie soms in een split second een beslissing over moet nemen. Daarnaast zal iedere geboorte begeleider je het bos in sturen (met een vragenlijstje met 5 vragen ofzo) om na te denken over de bevalling en een geboorteplan op te stellen. Ja, bedankt, en waar begin je dan? Zeker bij een eerste weet je nog helemaal niet wat je kunt verwachten en de verhalen van vriendinnen, nou daar wordt je ook niet blijer van.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Gerelateerde Artikelen

Geboorteplan

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.7.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”] ‘Wat een onzin een geboorteplan, het loopt…

Waarom een doula?

Een doula is er voor de volle 100% voor de moeder (en eventueel haar partner). Een doula luistert altijd naar de moeder en in haar aanwezigheid is zij geruststellend. Ze zorgt voor een vertrouwensband en een goede voorbereiding op de geboorte. De doula steunt de moeder in haar keuzes en zal haar aan deze keuzes herinneren wanneer zij bang is of twijfelt. De doula ziet de moeder, zoals zij echt is. Ze begrijpt de reis die de moeder doormaakt en moedigt het vertrouwen van de moeder aan en zet de moeder in haar kracht. Ze verzacht de pijn met haar aanraking, haar woorden of alleen met haar ogen. Een doula ís er.

#metime #selfcare en andere kreten

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.8.1″ _module_preset=”default”] Helemaal hot and happening. #metime claimen. Het zorgt voor meer ontspanning. Dat je je…