Word jij geraakt door een ander?

Irritatie trigger

Geraakt worden of getriggerd? Dit vind ik zo iets interessants. Iemand triggert jou, of heeft jou geraakt door een opmerking, zijn gedrag of denkwijze. Jij raakt daarvan geïrriteerd of misschien wel emotioneel. Maar waarom triggert diegene jou wel en iemand anders niet? Waar heeft dat dan mee te maken? En triggert iemand anders jou… of ben je dat zelf?

Terug naar de basis

We gaan hiervoor terug naar de basis. Onze ervaringen in het leven worden bepaald door wat er bij jou van binnen leeft. Wat ik daarmee bedoel? Wij geven allemaal verschillende dingen in het leven meer aandacht omdat dat de dingen zijn die wij belangrijk vinden. Dat komt omdat dat op dat moment bij ons leeft of kan komen door bepaalde situaties die je hebt meegemaakt als kind. Bij iedereen is dat dus anders. Denk bijvoorbeeld aan toen je net zwanger was, zag je toen niet ineens overal zwangere buiken? Of stel dat je bijvoorbeeld een nieuwe zwarte Opel Corsa op het oog hebt… die auto zie je ineens overal. Iedereen heeft dus eigenlijk een eigen beeld van “het leven”, iedereen heeft zijn eigen waarheid oftewel eigen realiteit.

Door iemand geraakt en getriggerd?

Bedenk dan eens dat je wordt geraakt door iemand. Je word boos, verdrietig, geïrriteerd of voelt je misschien wel aangevallen. Vaak is het, negen van de tien keer, een onschuldige of oppervlakkige opmerking. Je geeft dan aandacht aan die opmerking omdat jij die belangrijk vindt of jij daar herkenning in ziet.

Vaak is het oude pijn van vroeger.

Dat is confronterend voor jou. Daardoor ben je snel geraakt, ben je onredelijk, voel je je misschien wel bedreigd of voel je je daardoor gewoon k*t. Doordat je op standje overleven staat, kan je niet meer luisteren naar de boodschap of het verhaal van die ander. Je voelt je onveilig en bent “bewijzen” aan het zoeken en aan het verzamelen om aan de ander te geven. Bewijzen dat het niet waar is, om je te verdedigen of om je gelijk te halen. Je projecteert onbewust je gevoel op de ander, daardoor hoef je zelf geen verantwoordelijkheid te nemen en dus ook niet te veranderen. Lekker veilig wel… niet heel effectief. Herkenbaar voor je?

Uitnodiging

Zie de trigger van de ander als een uitnodiging of als een boodschap voor jezelf. Wat staat jou in de weg?

De ander triggert jou niet… dat ben je zelf. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gevoelens. Rot om te lezen, maar wel de kei-harde waarheid!

Desiree Graste - trigger gezicht

Hierbij een aantal tips:

  • LEG AAN DE ANDER UIT DAT JE GERAAKT WORD DOOR DIEGENE.
    Praat altijd in de ‘IK’ vorm.
  • VOEL EN BEKIJK WAT ER GEBEURT BIJ JE VANBINNEN.
    Laat je gevoel er zijn en vecht er niet tegen.
  • ONDERZOEK HET, WAT VOEL JE? WAAR KOMT DIT VANDAAN? WAT IS HET, WAAR JE NOG MEE AAN HET WERK KAN?
    Schrijf, kom uit je hoofd en durf jouw gevoel aan te kijken.
  • WEES LIEF VOOR JEZELF. HET IS GOED DAT JE JE ZO VOELT! STOP HET NIET WEG MAAR GA ERMEE AAN DE SLAG.
    Jij hebt niemand nodig om van jezelf te houden. Jij bent daar en tegen ook de enigste die hieraan kan werken.
  • BEDENK DAT ALS JE DEZE TRIGGER LAAT LEIDEN DAN CREËER JE PIJN DIE ZICH BLIJFT HERHALEN.
    Stop met jezelf zo voelen en ga ermee aan de slag.

Ik struggle hier soms ook nog mee. Het blijft lastig om te bedenken wanneer triggert iemand mij? Wanneer moet ik ermee aan de slag en wanneer moet ik het laten rusten? Dus nee, na deze blog te hebben gelezen kan je niet ineens al je oude pijnen en triggers oplossen. Het blijft iets waar je aan zult moeten blijven werken. Maar ik zie het als iets moois! Ik leer mezelf hierdoor beter kennen en blijf groeien in mijn eigen ontwikkeling.

Liefs, Désirée

Gerelateerde Artikelen

Onvoorwaardelijk ouderschap, wat is het nou?

Onvoorwaardelijk ouderschap dat doet ieder ouder toch? Zou je kunnen denken? Elke ouder houdt immer onvoorwaardelijk van zijn kind, niet?! Toch kunnen ouders onvoorwaardelijk van hun kind houden, terwijl het kind zich niet gezien voelt. Het is een manier van opvoeden wat om bewustwording vraagt.

Onvoorwaardelijk ouderschap laat je nadenken over de band die je met je kind wilt.
Het is een pleidooi voor kindgericht opvoeden.

Deze manier van opvoeden nodigt uit om te kijken. Niet alleen naar ons kind, maar naar de hele maatschappij. Straffen en belonen zit namelijk in onze hele cultuur. Het is logisch en soms ook goed bedoelt, maar hoe meer je er in verdiept hoe meer je ermee wilt stoppen. Zodat het kind zich gezien voelt, fouten durft te maken, en vanuit plezier de wereld te ontdekken.

Minder roepen en toch duidelijker praten met je kind.

"Wie schreeuwt, voelt zich niet gehoord."
Heb je ook al vaak gemerkt dat er ergens iets fout loopt tussen jouw boodschap en de reactie van je kind? Dan is het tijd om jouw boodschap eens van dichterbij te bekijken. Ga eens na:
1. heb ik de volle aandacht van mijn kind?
2. begrijpt het kind mijn boodschap wel echt goed?
3. op welke manier geef ik mijn boodschap?
Lees in de blog hoe je er voor kan zorgen dat jouw kind echt naar je luistert (en dus doet wat je vraagt), zonder dat je moet gaan roepen.

Deel 3 – Door het sporten voelde ik me weer Iris (en sexy ;-)

Het moederschap heeft mij veranderd. Jou ook? Ik vind het best lastig om me naast moeder ook vooral Iris te voelen. Door te bewegen met liefde vind ik haar weer terug. Altijd. En dat is niet zo vanzelfsprekend, want die vrouw was ik echt kwijt na mijn eerste zwangerschap. En toen ik haar weer had gevonden, werd ik zwanger van mijn tweede. En kreeg ik bekkenbodemklachten. Wow, ik kwam er achter hoeveel invloed klachten hebben op het gevoel je niet sterk, mooi, sexy te voelen.

Samen slapen of niet samen slapen?

Samen slapen met je kind is echter niet het antwoord op alle slaap drama’s, en de beste plaats om dit te bespreken is ergens waar je met gelijkgestemden hierover kunt praten. Zij begrijpen wat het is om samen te slapen.
Maar voordat je je aanmeld voor de groep ‘Samen slapen’ is het handig om ook de opsomming te lezen waarom je niet meer samen zou moeten slapen.